Virge Haavasalu • 27. aprill 2016 kell 7:15

Swedbank loobus Simus Kinnisvarast

Fahle maja. Simus Kinnisvara korraldatud elamuarendusprojekt.   Foto: Raul Mee

Swedbank viskas oma kutseliste hindajate nimekirjast välja kinnisvarabüroo Simus Kinnisvara, kuna büroos pole enam kehtiva kutsetunnistusega hindajat. Ettevõte ise probleemi ei näe.

Üle kahekümne aasta tegutsenud Simus Kinnisvara juht Rene Salumäe tunnistas, et Swedbank ei tee selle aasta algusest nendega koostööd, kuna nende töötaja Denno Treimanni kutselise hindaja tunnistus aegus. Tema sõnul pole aegumisest aga suurt lugu, sest kinnisvarafirma teeb nüüd koostööd Simus Kinnisvarast väljaspool oleva kutselise hindajaga, kes paberitele alla kirjutab. Mida see täpsemalt tähendab, ta ei öelnud.

Samas seisab Simus Kinnisvara kodulehel: „Simus Kinnisvara hindamise eksperdid on professionaalid ja kuuluvad Eesti Kinnisvara Hindajate Ühingusse (EKHÜ). Simus Kinnisvara hindamisakte aktsepteerivad kõik suuremad Eesti pangad ja finantsasutused.“ Salumäe ei olnud nõus ajakirjaniku tähelepanekuga, et see info võib nüüd olla vale ja eksitav.

Levinud probleem

Eesti kinnisvarahindajate ühingu tegevjuht Tiia Redi ütles, et tõepoolest ei kuulu Simus Kinnisvara töötaja enam nende ühingusse ja et ka ühing on büroo tähelepanu juhtinud kodulehel olevale eksitavale infole.

Redi ütles, et seda on ennegi ette tulnud, et kinnisvarabüroode kodulehel on esitletud kutseliste hindajate nimed, kelle kutsetunnistus on tegelikult aegunud.

Nordea kommunikatsioonispetsialist Jane-Liina Liiv ütles, et kui Simus Kinnisvara kodulehel on kirjas, et ettevõte on kinnisvarahindajate ühingu liige ja neid aktsepteerivad kõik Eesti suuremad pangad, siis pank eeldab, et see vastab tõele. „Kinnisvarapartneril on kohustus teavitada, kui atesteeritud hindajad muutuvad, seega meie andmetel on nad kinnisvarahindajate ühingu liige, nagu on kirjas nende kodulehel."

Liiva oli imestunud, et info ühingusse kuulumisest ei vasta tõele ja lubas infoga edasi tegeleda. Samas tõdes ta, et ajalooliselt on olnud Simus tegus ja hea koostööpartner.

SEB kutseliste hindajate nimekirjast Simus Kinnisvara ei leia.

Peale Simus Kinnisvara lõppes Swedbanki koostöö ka AT Kinnisvarabürooga, kes ei pakugi enam hindamisteenust. Ettevõte juhi Aavo Iini sõnul ei tasunud see ennast ära. Ettevõttel ei ole ka enam veebilehte. „Tegeleme oma vara hindamisega,“ vastas Iin küsimusele, millega ettevõte praegu tegeleb.

Kinnisvarabürood, kelle hindamisakte pangad aktsepteerivad

SEB: 

1Partner Kinnisvara, Aarete Kinnisvara, Arco Vara, Colliers International Advisors, Domus Kinnisvara, DTZ Kinnisvaraekspert, ERI Kinnisvara, Kaanon Kinnisvara, LVM Kinnisvara, Newsec Valuations EE, Ober Haus, Pindi Kinnisvara, Prisma Kinnisvara, RE Kinnisvara, Seven Kinnisvarakonsultandid, Tõnisson Kinnisvara, Uus Maa Kinnisvarabüroo

Swedbank:

1 Partner Kinnisvara, Aarete Kinnisvara, Arco Vara, Colliers International Advisors, Domus Kinnisvara, DTZ Kinnisvaraekspert, Eri Kinnisvara, Kaanon Kinnisvara, LVM Kinnisvara, Ober-Haus, Pindi Kinnisvara, Prisma Kinnisvara, RE Kinnisvara, Seven Kinnisvarakonsultandid, Tõnisson Kinnisvara, Uus Maa Kinnisvarabüroo 

Nordea:

1Partner Kinnisvara, Aarete Kinnisvara, Arco Vara, Colliers International Advisors, Domus Kinnisvara, DTZ Kinnisvaraekspert, ERI Kinnisvara, Kaanon Kinnisvara, LVM Kinnisvara, Newsec Valuations EE, Ober-Haus, Pindi Kinnisvara, Prisma Kinnisvara, RE Kinnisvara, *Simus Kinnisvara, Seven Kinnisvarakonsultandid, Tõnisson Kinnisvara, Uus Maa Kinnisvarabüroo, *Catella International Finance

* ei kuulu Eesti Kinnisvara Hindajate Ühingusse.

Catella International Finance on Nordea Grupi toetatud hindaja, kes on aidanud hinnata suuri ärikinnisvara objekte, teatas pank. 

Üks küsimus

Mille järgi olete hindajaid valinud ja kuidas on nimekiri viimasel aastal muutunud?

Mart Siilivask, Swedbanki pressiesindaja

"Pangale on väga tähtis tagatiste hindajate usaldusväärsus, sõltumatus, töö kõrge kvaliteet ja vastavus kehtivatele standarditele. Reeglina peaks kinnisvarabüroo olema osutanud hindamisteenust kinnisvaraturul minimaalselt kolm aastat ja büroos peaks olema piisavalt atesteeritud hindajaid. Meie jaoks on pluss, kui büroo suudaks võimalusel pakkuda teenust üle Eesti. Lisaks jälgime ettevõtte finantsseisu.

Viimastel aastatel on muutunud nimekiri vähe ja erinevatel põhjustel. Kas büroo on ise otsustanud hindamisteenuse pakkumisest loobuda või siis ei ole büroos enam atesteeritud hindajaid. Nimekirjast on väljas Simus Kinnisvara ja AT Kinnisvarabüroo."

Maarja Gavronski, SEB kommunikatsiooni projektijuht

"Pöörame tähelepanu büroo omanike ja juhatuse liikmete varasemale maksekäitumisele, mis peab olema korrektne. Samuti peavad büroos olema tööl hindamisalase kutsetunnistusega töötajad. Nimekiri ei ole viimasel ajal oluliselt muutunud ja seda ei ole ka plaanis lähiajal muuta."

Jane-Liina Liiv, Nordea kommunikatsioonijuht

"Valik on kujunenud tänu pikaajalisele koostööle ja turu praktikale, panga ja hindajate koostöö on muutunud aastatega üha tihedamaks ning efektiivsemaks. Nimekiri on viimased aastad püsinud muutusteta, kuna koostöö partneritega on hea."

Hetkel kuum