Sirje Rank • 28. aprill 2016 kell 7:30

USA uurib Rootsi pankade seost Panamaga

SEB panga juht Annika Falkengren  Foto: Scanpix/Reuters

USA ametivõimud on nn Panama paberite skandaali tõttu uurimise alla võtnud kõik neli Rootsi suurpanka – Nordea, SEB, Handelsbankeni ja Swedbanki, kirjutab Rootsi päevaleht Svenska Dagbladet.

Kõikidel nimetatud pankadel on New Yorgis filiaalid. Eelmisel nädalal saatsid USA ametivõimud pankadele rida küsimusi nende sidemete kohta Panama advokaadibürooga Mossack Fonseca, kust aprilli alguses lekkis hulk salajasi dokumente, kirjutab leht.

Halvimal juhul võivad pangad finantsmekas New Yorgis tegevuslitsentsi kaotada. Kui panku trahvitakse, oleks summa palju suurem kui määrab Rootsi Finantsinspektsioon.

Ajaleht sai uurimise all pankade nimekirja New Yorgi finantsteenuste departemangust DFS. Nimekirjas on 13 panka, riikidest kõige rohkem just Rootsi panku. Peale nimetatud Rootsi pankade on nimekirjas veel USA Bank Leumi, Saksa Commerzbank, Hollandi ABN AMRO Bank, Šveitsi Credit Suisse, Prantsuse Société Générale, Austria Raiffeisen, Hiina Mega ICBC, Deutsche Bank Trust Company ja Deutsche Bank.

New Yorgi ametivõimud teostavad järelevalvet pankade ja Wall Streeti üle ning neil on õigus trahvida panku, mis ei järgi USA reegleid. Näiteks sai Briti suurpank Standard Chartered aastatel 2012 ja 2014 rahaülekannete varjamise eest trahvi kokku 640 miljonit dollarit. Panka ähvardati ka litsentsist ilma jätta.

Pangad kidakeelsed

Kui päevaleht Svenska Dagbladet pankadelt kommentaari küsis, eitas SEB juht Annika Falkengren, et tal oleks USA ametivõimude algatatud uurimise kohta mingit infot. Nordea keeldus kommenteerimast. Handelsbanken möönis, et New Yorgist on saadud rida küsimusi. Swedbankilt kommentaari saada ei õnnestunud.

Siiani on Panama andmelekkest ilmsiks tulnud Nordea panga väga suur aktiivsus oma klientide abistamisel maksuparadiisides firmade asutamisega. New Yorgis on filiaal Nordea Soome harul.

Nädalapäevad tagasi võttis Rootsi finantsinspektsioon luubi alla kõigi Rootsi suurpankade seosed Panama advokaadibürooga.

Täna kirjutab Rootsi meedia Soome YLE paljastustele viidates, et SEB võis isegi Nordeast aktiivsem olla. SEB-l oli aastatel 1999–2014 Luksemburgis tütarfirma LWM, mis Panama paberite andmeil tegi tihedat koostööd Mossack Fonsecaga klientide raha maksuparadiisi aitamisel. Praegu kuulub LWM soomlastele – Henrik ja Georg Ehrnroothile.

Hetkel kuum