Äripäev • 5. mai 2016 kell 12:58

Maksuamet tabas huuletubakaga kaubitsenud jõugu

Maksuamet tabas hulletubakaga kaubitsejad.  Foto: Maksu- ja Tolliamet

Maksu- ja tolliameti uurimisosakond pidas mai alguses kinni isikud, keda kahtlustatakse kuritegelikku ühendusse kuulumises, mis vastutas huuletubaka Eestisse toimetamise ning edasimüümise eest.

Kahtlustus on esialgu esitatud 19 inimesele, illegaalse huuletubaka müügiga teeniti kriminaalset tulu ligi 2 miljonit eurot.Täna rahuldas Harju maakohus riigiprokurör Evelin Ansip-Kukk taotluse kolme põhiorganisaatori Aare (43), Helari (24), Siimu (27) vahistamiseks.

Ühenduse liikmed tõid Eestisse 2015. aasta maist kuni selle aasta aprillini kokku hinnanguliselt 8000 kilogrammi huuletubakat ja vastutasid huuletubaka Eestisse toimetamise ja realiseerimisvõrgustiku haldamise eest. Edasimüüjad ja nende abilised käisid kaubal ise järel ja toimetasid selle üle Eesti laiali, kus müüsid nii hulgikaupa kohalikele diileritele kui üksikult lõpptarbijatele. Huuletubaka pakk maksis Rootsist ostes ca 2 eurot ning müüdi Eestis lõpptarbijale hinnaga 4–5 eurot pakk.

„Kuna tabasime nii huuletubaka maaletoojad kui ka aktiivsed edasimüüjad, siis õnnestus lõhkuda seni toiminud hanke- ja turustuskanalid ning edasimüügivõrgustiku,“ rõhutas maksu- ja tolliameti uurimisosakonna talitusejuhataja Siim Rudissaar. Riigiprokuratuuri abiprokurör Evelin Ansip-Kukk lisas, et huuletubaka tarbijateks ei ole ainult täiskasvanud, see on kasvav probleem ka alaealiste seas. Huuletubaka müüjad oma klientide vanuse vastu huvi ei tunne ning sagedasti hakatakse seda tarvitama juba 5.-6. klassis.Maksu- ja tolliameti uurimisosakond alustas menetlust pärast seda, kui pidas möödunud aasta septembris kinni Rootsist Eestisse saabunud veoki, millest leiti 42 kasti ehk 181,44 kilogrammi huuletubakat. Detsembris tõkestati veel ühe 668 kg huuletubaka saadetise tänavale sattumist. Kahtlustus suures koguses suitsuvaba tubakatoodete käitlemise eest on esitatud 19 inimesele, nende arv võib edasise menetluse käigus suureneda. Kinnipidamise käigus võeti ära sularaha ligi 82 000 eurot, kaheksa sõidukit ja 58,41 kilogrammi huuletubakat.

Suitsuvabade tubakatoodete müük keelati lõplikult ära möödunud aasta mais, mil keeld hakkas kehtima ka närimistubakale. Samuti kriminaliseeriti suures koguses suitsuvabade tubakatoodete käitlemine. Selliste keelatud toodete käitlemise eest võib karistada väärteokorras rahatrahviga kuni 1200 eurot või suure koguse puhul kriminaalkorras kuni 5-aastase vangistusega.

Hetkel kuum