Mait Kraun • 18. mai 2016 kell 18:48

Jaapani majandus kasvas üllatavalt palju

Jaapani lipp keskpanga ees.  Foto: Bloomberg

Täna selgus Jaapani esimese kvartali majanduskasv ja tundub, et asjad ei ole enam nii sünged, vahendab CNN Money.

Selle aasta esimeses kvartalis kasvas Jaapani majandus eelmise aasta sama ajaga võrreldes 1,7 protsenti, teatas valitsus kolmapäeval. See on tugevam kasv kui paljud majandusteadlased prognoosisid ning Jaapan vältis ka majandussurutist (kaks kvartalit kestev majanduslangus).

Tõsi, Jaapani poliitikud seisavad jätkuvalt silmitsi raskete väljakutsetega. Jaapani suurima kaubanduspartneri Hiina majandus aeglustub ning aprillis toimunud maavärinad segasid kohalike ettevõtete logistikat.

„Jaapani SKP on kurikuulsalt volatiilne,“ ütles Capital Economicsi Jaapani ekspert Marcel Thieliant. „Ei ole kahtlustki, et majandusel läheb halvasti.“

Jaapani jeen on USA dollari suhtes sellel aastal tublisti kallinenud ja see on eksporti tagasi hoidnud. Näiteks autotootja Toyota hoiatas, et jeeni tugevnemine hakkab tõenäoliselt nende kasumit vähendama.

Majandusteadlased on spekuleerinud, et Jaapani peaminister Shinzo Abe võib käibemaksu tõstmist edasi lükata. Esialgu on plaan käibemaksu tõsta aprillis. Eelmisel korral tõsteti käibemaksu 2014. aastal ja see vähendas järsult tarbimiskulutusi, mis viis majanduse lõpuks langusesse. Lisaks sellele on valitsusel surve oma kulutusi suurendada.

Theliant hoiatas, et oodatust parem esimese kvartali majanduskasv „vähendab võimalust, et valitsus maksutõusu edasi lükkab.“

 

Hetkel kuum