Marge Väikenurm • 2. juuni 2016 kell 5:30

Kilk sai kriminaalsüüdistuse

Rein Kilk sai süüdistuse ASi Pere pankroti põhjustamises.  Foto: Andras Kralla

Lõuna ringkonnaprokuratuur esitas Rein Kilgile kriminaalsüüdistuse. Peale Kilgi sai süüdistuse veel neli inimest.

Prokuratuur süüdistab ärimeest ASi Pere pankroti põhjustamises. Prokuratuur rõhutas, et teised süüdistatavad ei ole avaliku elu tegelased.

Süüdistuse täpsem sisu räägib ASi Pere vara põhjendamata kinkimisest, millega tekkis firma maksejõuetus. Üks isikutest sai süüdistuse maksejõuetuse põhjustamisele kaasaaitamises. Eile edastati osapooltele süüdistusaktid.

Süüdistuse tõid Kilgile neli aastat tagasi tehtud otsused. Nimelt on uurimise all olnud ASist Pere (hilisem pankrotistunud Lõuna Toiduainetetööstus) kolme kinnistu ja registreeritud kaubamärkide väljaviimine, kui tekkisid makseraskused.

"Minuni ei ole veel midagi jõudnud. Mina ei tea sellest midagi. Aga aitäh huvi tundmast," kommenteeris Kilk. Pool tundi hiljem helistas Kilk tagasi. "Vahepeal uurisin seda asja ja võib-olla olen ka mingit informatsiooni saanud, aga jutt käib ilmselt enam kui nelja aasta tagustest sündmustest," ütles ta ja palus küsimused saata kirjalikult. Eile hilisõhtul andis Kilk teada, et tutvub täna materjalidega ja vastab küsimustele homme.

Kilk kuulus 2008. aastast kuni ASi Pere pankrotini firma nõukokku Karl Liivapuu ja elukaaslase Kaie Raigiga.

Firmal tekkisid ühel hetkel makseraskused, likviidsusprobleemid ning kohustused ületasid varasid, samuti ei suutnud ettevõte kohustusi täita panga ja maksuameti ees. Sel ajal ehk 2012. aastal võttis nõukogu vastu otsuse asutada tütarfirma Pere Pagar OÜ, kuhu tõsteti kõik ASiga Pere seotud kinnisasjad hüpoteekidega, lisaks kaubamärgid.ASi Pere juhatuse liige Neeme Raig sõlmis Pere Pagariga, mida esindas Kristjan Oolo, kolme kinnistu ja kaubamärkide müügilepingu summas 1,6 miljonit eurot. Perele tekitati kahtlustuse järgi kahju 2,8 miljonit eurot.

Lepingu järgi pidanuks Pere Pagarile üle minema ASi Pere kohustused DnB Nord Panga ees 1,6 miljoni euro ulatuses, kuid nii ei läinud ja ka Pere Pagar ei asunud kohustust täitma, tasuma ostuhinda.

Pere Pagar hoopis rentis kinnistud edasi. Nimelt sõlmisid firma juhatuse liige Kristjan Oolo ja OÜ Linereli juhtkonda kuuluv Tõnis Väli 10 aastaks rendilepingu. Kahtlustuses seisab, et lepingu sõlmimise põhjus seisneb selles, et pankrotimenetluses oleks raskem vara tagasi võita ning sooviti ka kinnistute väärtust vähendada.

Hetkel kuum