Elron võitis kohtus

Elroni juht Andrus Ossip on rahul, et Elron saab hankega edasi minna.  Foto: Meeli Küttim

Kohus lükkas tagasi kütusemüüja kaebuse, kes tahtis et Elron muudaks kütusehanke tingimusi neile sobivaks.

Tallinna halduskohus jättis rahuldamata kütusemüüja Slavil Oil kaebuse, kes vaidlustas Elroni kütusehanke tingimused. Ettevõtte arvates piiras Elroni soov osta ainult normidele vastavat diislikütust konkurentsi, Jetoili kinnitusel tahtis Slavil Oil müüa Elronile koos nendega rasket kütteõli.

Kohus leidis, et Elronil oli õigus seada kütusele tehniline piirang, kuna diislikütuse pakkujaid on piisavalt, et tagada konkurents. Lisaks on üldjuhul hankija otsustada, millist kaupa ta soetada tahab ja tal on õigus kasutada kütust, mida usaldab. Samuti on Elroni diiselrongid ostetud hankega, mille lepinguga läheb vastuollu vale kütuse kasutamine. Vale kütus peatab ka liisingus olevate rongide viieaastase garantii.

„Ainuke mõte on, et õiglus võidutseb ikka lõpuks,“ ütles Elroni juht Andrus Ossip kohtuotsusele reageerides. Ossipi sõnul ei tohiks uue pakkuja leidmisega enam kaua aega minna, sest eelneval kahel korral on olnud kütusemüüjad valmis Elronile diislikütust pakkuma. „Meil muidugi olemasoleva tarnijaga ka lepingu pikendus. Otsest ohtu, et tarned võiksid katkeda ja rongid ei sõida, kindlasti ei ole,“ kinnitas Ossip.

Elroni praegune hankeleping kütusepakkujaga Tartu Terminal lõpeb 1. juulil, uue pakkuja leidmiseni on leping pikendatud.

Enne Tartu Terminali ostis Elron kütust Jetoililt.

Vaidlustajaid oli algul kaks

Elroni kütusehanke vaidlustasid riigihangete vaidlustuskomisjonis esialgu kaks raske kütteõli pakkujat. Slavil Oili vaidlustus jäeti komisjonis rahuldamata ja Novutechi vaidlustus jäeti läbi vaatamata, sest ettevõttel puudub majandustegevuse registri registreering vedelkütuste müügi alal. Nii ei oleks saanud Novutech iseseisvalt hankel osaleda ja jõuda hankelepingu sõlmimiseni.

Mõlemad ettevõtted tahtsid hankel ühineda Jetoiliga, mille juht Virgo Arge kinnitas Äripäevale, et nemad loobusid ühishankest, sest Slavil Oil ja Novutech tahtsid pakkuda kütust, mis Elronile ei sobi. Slavil Oil kaebas vaidlustuskomisjoni otsuse edasi halduskohtusse, mis peatas seniks Elroni hanke. Tänast otsust saab edasi kaevata 1. juulini.

Hetkel kuum