• Jaga lugu:

  Putš Türgis: riigis on sõjaseisukord

  Türgi armee teatas, et haaras riigis võimu.Foto: epa

  Türgi armeegrupp teatas reede õhtul, et haaras riigis võimu ja pidas kinni vabariigi juhtkonna ning kuulutas kogu riigis välja komandanditunni. President Erdogan aga kutsus rahva tänavatele. Pealinnas Ankaras käib tulistamine ja kuuldi kõva plahvatust.

  Täna õhtupoolikul teatas Türgi peaminister Binali Yildirim, et riigis toimus sõjaväeline riigipöördekatse. „Grupp sõjaväelasi, kasutades neile antud volitusi ja relvi, üritasid korda saata vastutustundetut ja õigusvastast tegu,“ ütles peaminister. Valitsusjuht lisas, et võimud teevad kõik, et säilitada riigis rahu ja kord ning kinnitas, et olukorras süüdlasi ootab kõige karmim karistus.
  Putš TürgisFoto: epa
  Relvastatud putšistid haarasid riigis võimu, et enda sõnul kaitsta demokraatlikku korda ja inimõigusi, teatasid nad Türgi TV-kanalitele saadetud e-mailis. Samas kirjas lisasid nad, et Türgi välissuhted jäävad ka uue korra ajal endiseks, inimõigused ei ole ohus ning seaduste järgimine jääb prioriteediks.
  RIA Novosti teatel on pealinnas Ankaras blokeeritud juurdepääs Facebookile ja Twitterile, samuti on maas Türgi suurima infoagentuuri Anadolu veebileht.
  Putš Türgis.Foto: epa

  Eesti välisministeerium teatas, et seoses riigipöördekatsega soovitab välisministeerium vältida tungiva vajaduseta reisimist Türgisse, eriti suurlinnadesse nagu Ankara ja Istanbul.

  Türgis viibivatel kodanikel palume vältida viibimist avalikes kohtades ja järgida kohapealseid juhiseid, rõhutas ministeerium.

  Pealinna Ankara kohal lendavad praegu madalalt sõjalennukid ja –kopterid, teatatud on ka tulevahetusest Ankara kesklinnas asuvas sõjaväe peastaabi hoones. Istanbulis Atatürki lennujaama lähistel on nähtud tanke, lennujaam ise on suletud. Politsei sulges Istanbulis Bosporuse väina sillal mõlemal suunal liikluse.
  Reuters teatab, et putšistid on võtnud ka pantvange. CNNi andmetel on president Recip Tayeep Erdogan turvalises kohas. Ta pöördus rahva poole CNN Türki kanalil mobiiltelefoni Facetime'i vahendusel ja kutsus inimesi tänavatele, et näidata oma toetust valitsusele. Reutersi teatel ei ole president viga saanud ning tema Istanbuli residents on tugevdatud valve all.
  Ameerika telekanal MSNBC teatas viitega USA armee allikale, et president Erdogan palus asüüli Saksamaalt, kuid ametlikult pole seda infot kinnitatud.
  Äsja teatas Vene uudistekanal RIA Novosti, et kadus Türgi riigitelevisiooni eeter. Enne eetri kadumist jõudis diktor ette lugeda riigipöörajate avalduse sõjaseisukorra ehk komandanditunni kehtestamise kohta. Telejaam on putšistide kontrolli all.
  Reuters vahendas, et Türgi naaberriigi Süüria pealinnas Damaskuses tulistavad mässulised õhku, rõõmustades Türgi riigipöörde üle.
  Türgi justiitsminister Bekir Bozdag teatas, et riigipöördekatse taga on liikumine Hizmet, mille rajajat Fethullah Gülenit süüdistatakse valitsusvastases tegevuses. Gülen on endine Erdogani võitluskaaslane, kellest sai pärast 2013. aasta korruptsiooniskandaali tema rivaal, Gülen kuulutati Türgis terroristiks, anti välja tema vahistamiskäsk ning ta põgenes USAsse. Türgi nõuab Ühendriikidelt tema väljaandmist.
  Türgi on NATO liige ning USA oluline liitlane võitluses ISISega. Viimane aasta on riigis olnud eriti rahutu, riiki on tabanud 12 terrorirünnakut, vahendas CNN.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jaan Härms: hakkame juba restoranis koroonapassi nõudma
Teenindus- ja meelelahutussektorile pole koroonasertifikaadi kontrollimise nõue niivõrd kohustus, kuivõrd annab kindlust, et elu ja äri saab avatuna hoida, kirjutab Saku Õlletehase juht Jaan Härms.
Teenindus- ja meelelahutussektorile pole koroonasertifikaadi kontrollimise nõue niivõrd kohustus, kuivõrd annab kindlust, et elu ja äri saab avatuna hoida, kirjutab Saku Õlletehase juht Jaan Härms.
FED: Liigume toetuste vähendamise suunas
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Tallinki konkurent paneb Lätti suurema praami käima
Rootsi laevafirma Stena Line paneb Ventspilsi ja Nynäshamni vahet käima kaks uut parvlaeva.
Rootsi laevafirma Stena Line paneb Ventspilsi ja Nynäshamni vahet käima kaks uut parvlaeva.
Suur intervjuu: kriis näitas, et ei tohi inimesi oma hirmudega üksi jätta
See kriis näitas, et inimesi ei tohi jätta üksi oma kahtluste ja hirmudega, rääkis Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kelle hinnangul juhiti Eestis koroonakriisi üldiselt päris asjalikult.
See kriis näitas, et inimesi ei tohi jätta üksi oma kahtluste ja hirmudega, rääkis Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kelle hinnangul juhiti Eestis koroonakriisi üldiselt päris asjalikult.