• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Heitlikud turud meelitavad investorit

  Foto: EPA

  Möödunud poolaasta suurimate langejate ning tõusjate edetabeli on vallutanud arenevad aktsiaturud, analüütikute hinnangul trotsivad investorid suurema tulu nimel kõrgemat riski aga ka tulevikus.

  Nii viimase poolaasta jooksul maailmas suurimat tõusu näidanud Sao Paolo börsi kui põhja kukkunud Venezuela aktsiaturge iseloomustab üks ühine joon. Graafikuid vaadates selgub, et mõlema viimased kuus kuud on täis märkimisväärseid tõuse ja langusi, mistõttu võib arvata, et kõrge volatiilsus hoiab head tulu teenida soovivate investorite närve pidevalt pingul.
  Väärivad tähelepanu
  Kuigi arenevaid turge iseloomustab suur kõikumine, on neil Swedbanki Venemaa Aktsiafondi juhi Ene Õunmaa sõnul ka mitmeid eeliseid. „Võrreldes USA aktsiaturuga on arenevad turud üldiselt odavamad,“ tõi ta välja. „Kuigi seal on ka risk suurem, väärivad nad senisest enam tähelepanu,“ lisas Õunmaa.
  Brasiilia turg on enim tõusnudFoto: Äripäev
  Õunmaa arvates lisavad näiteks positiivseid tulemusi näidanud Venemaa aktsiaturule potentsiaali nii stabiilsem nafta hind kui ka võimalikud muutused Euroopa Liidu poolt riigile kehtestatud sanktsioonides. „Kõrgem nafta hind on aidanud meie naaberriigi majandusel mõnevõrra stabiliseeruda, viimase viie kuu jooksul on tööstustoodang olnud suhteliselt stabiilne,“ selgitas ta. „Viimasel kahel kuul on Venemaa nominaalpalk tõusnud 8–9 protsenti, madalama inflatsiooni tõttu on toimunud paranemine ka reaalpalgas ning palgakasvu vedajaks on olnud erasektor,“ loetles Õunmaa areneva turu pakutavaid positiivseid signaale.
  Volatiilne Brasiilia turg on jõudsalt kasvanud.Foto: Äripäev
  Samuti on positiivseid ilminguid oodata Brasiilia turult, mis eelmisel aastal valitsusprobleemide tõttu pidevalt langes ning vahepeal ka suurimate kukkujate hulka jõudis. „Sel aastal on Brasiilia aktsiaturg kukkumisest taastunud, seda suuresti tänu presidendi vahetusele,“ viitas Õunmaa sellele, et sealseid turge negatiivselt mõjutanud faktorid pole täna enam probleem.
  Kahe teraga mõõk
  Hoolimata sellest, et Venemaa ja Brasiilia turud on vastavalt tänu nafta hinna stabiliseerumisele ning poliitilise olukorra paranemisele kosunud, lisab arenevatesse turgudesse ettearvamatust nende niivõrd suur sõltuvus üksikjuhtumitest.
  Suurimate kukkujate edetabel.Foto: Äripäev
  Näiteks on varem Venemaad negatiivselt mõjutanud, kuid nüüd riigile lootust andev nafta hind üheks põhjuseks, miks praegu on põhja vajunud Venezuela aktsiaturg. „Sõltuvus ühest sissetulekuallikast, milleks Venezuela puhul on nafta, on hea siis, kui barrel maksab 100 dollarit nagu vanadel headel aegadel,“ kirjutas CNN Money kolumnist Patrick Gillespie. Kuigi nafta hind on vahepeal taastunud, pole see riigi jaoks piisav. „Venezuela puhul on tegemist riigiga, kes on Ladina-Ameerikas nafta hinnast kõige rohkem mõjutatud, ning seetõttu ei saa riigi majandus praegu kasvada,“ lisas Barclaysi ökonomist Alejandro Arreaza.
  Samuti on poliitilise olukorra järsk muutumine, mis hetkel toob Brasiiliale küll kasu, märk ebastabiilsusest ning see võib turge mõjutada ka negatiivselt, nagu on juhtunud Venezuelas. Jaanuaris saavutas opositsiooniline demokraatlik partei riigi seadusandlikus organis Kongressis 65protsendilise enamuse ning kuna Venezuela on presidentaalne riik, võib patiseis parlamendi ning kolm aastat võimul püsinud president Nicolas Maduro vahel kergesti tekkida.
  Ebastabiilsus kukutab Venezuela turgu.Foto: Äripäev
  „Poliitiline ebastabiilsus Venezuelas on sel aastal kasvanud ning see pole kunagi ei majandusele ega turgudele hea,“ selgitas Gillespie teisi põhjuseid, miks Venezuela majandus ja aktsiaturud on tugevas languses ning inflatsioonimäär laes. „Väheneva naftaekspordi tulemusena ei suudeta teenindada ka oma avaliku sektori võlga,“ lisas ta.
  Ka probleemide keskel saab valida
  Kuigi arenevatel turgudel on tihti mitmeid probleeme ning eelpool kirjeldatu võib investoreid murelikuks muuta, pole Õunmaa sõnul olukord kokkuvõttes niivõrd hull. „Ka Venemaal on jaemüük ja tarbimine olnud olulises languses,“ ütles ta. „19. juuli seisuga on aga Swedbanki Venemaa aktsiafondi tootlus alates aasta algusest olnud 19,5 protsenti ning jooksev ühe aasta tootlus on 6,6 protsenti,“ viitas ta sellele, et arenevatest turgudest õiged välja valides võib ka kasu teenida.
  Ka Venemaa turu jaoks on nafta Õunmaa kinnitusel väga oluline. „Suur osa sealsel börsil noteeritud ettevõtetest on seotud energiasektoriga,“ selgitas ta. Samas praeguses seisus kannataks sinna sellegipoolest investeerida. „Juhul kui ei toimu uusi ootamatuid sündmusi või suurt kukkumist toormete hindades, võiks Venemaa tarbimissektoris näha järgmisel aastal paranemise märke,“ selgitas Õunmaa.
  Õunmaa tõi välja, et arenenud turge on viimastel aastatel vedanud keskpankade tegevus ning mujale pole vajalikul määral tähelepanu pööratud. „Arenevad turud on samal ajal olnud põlu all,“ nentis ta, lisades, et tulevikus võib lisaks Venezuelale investorile peavalu valmistama hakata ka Hiina. „Nad on jõudnud oma arengus etappi, kus muutub nii kasvutempo kui ka -struktuur, ning see tekitab rahapaigutajates ebakindlust,“ arvas Õunmaa.
  Kokkuvõttes arvab Õunmaa, et arenevad turud muutuvad investorite hulgas järjest populaarsemaks. „Tõenäoliselt viivad ülimadalad ning kohati negatiivsed intressimäärad osa raha kõrgemat tulu ja riski otsima ning investorite huvi arenevate turgude vastu kasvab praegusega võrreldes veelgi,“ ütles ekspert.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Raadiohommikus: kuidas säästa kõrge elektri hinna juures kümneid tuhandeid eurosid?
Reedeses hommikuprogrammis vestleme inseneribüroo DeltaE juhatuse liikme ja energeetikaeksperdi Marti Arakiga, kuidas järjest kallima elektri juures vähem maksta. Samuti uurime, kui paljud kokkuhoiukohtadest on nii-öelda madalal rippuvad viljad, kui palju nõuavad need täiendavaid investeeringuid.
Reedeses hommikuprogrammis vestleme inseneribüroo DeltaE juhatuse liikme ja energeetikaeksperdi Marti Arakiga, kuidas järjest kallima elektri juures vähem maksta. Samuti uurime, kui paljud kokkuhoiukohtadest on nii-öelda madalal rippuvad viljad, kui palju nõuavad need täiendavaid investeeringuid.