Äripäev • 26. juuli 2016 kell 7:50

Alexela Group säilitas kahanenud käibe juures ärikasumi

Alexela Group pidi seoses nafta madala maailmaturu hinnaga Kiviõli Keemiatööstuses personali vähendama.  Foto: Erik Prozes

Alexela Group teenis I poolaastal 94,3 miljonit eurot tulu, millest ärikasumiks kujunes 4,9 miljonit eurot. Eelmise aasta samal perioodil teenis ettevõtte 104,8 miljonit eurot tulu ning ärikasum oli samas suurusjärgus.

Alexela Groupi juhatuse esimehe Andreas Laane sõnul keskendub kogu grupp jätkuvalt kulude kokkuhoiule. „Seoses nafta madala maailmaturu hinnaga oleme esimese poolaasta jooksul oma personali ca 7% võrra vähendanud, tõstes eeskätt Kiviõli Keemiatööstuses tootmisefektiivsust,“ sõnas Laane.

Alexela kütusemüügis on tulemustele suurt mõju avaldanud kütuseaktsiisi tõus. „Meie ärikliendid - eeskätt transpordiettevõtted - on suundunud Lätti ja Leetu tankima, mistõttu diislikütuse hulgimüügi maht on langenud ca 15%,“ sõnas Laane. Kasvavad bensiinihinnad on tema sõnul pannud autojuhte taas LPG-seadmeid ostma, mistõttu autogaasi müügimahud on kolmandiku võrra kasvanud.

Alexela Oil möödunud poolaasta käive oli 60 miljonit eurot ning 70 tanklaga ollakse turu kolme suurima tanklaketi seas.

Alexela energiamüügis on sel aastal jõuliselt kasvatatud erakliendiportfelli, kus sõlmitud elektrilepingute arv on pea 50% tõusnud. Alexela Energia müüs möödunud poolaastal kokku ligi 178 miljonit kWh elektrit. Ettevõtte müügikäibeks kujunes ligi 10 miljonit eurot ning turuosa elektrimüügis püsis ligi 4% juures.

Grupi üks vanemaid ettevõtteid Tiki Treiler on keskendunud tootmise efektiivsuse tõstmisele, sest haagisemüük Norras on pea 18% langenud. Kuumtsinkimisteenust pakkuv Zincpot aga alustas aasta algul metallitöötlemise täisteenuse pakkumist ning lisateenuste mahud kasvavad kordades, märkis Laane.

Alexela Group OÜ on Eesti kapitalil põhinev valdusfirma, mis tegutseb kolmes valdkonnas: energeetika, metallitööstus ja kinnisvaraarendus. Grupis töötab ligi 1000 inimest.

Hetkel kuum