Äripäev • 22. august 2016 kell 9:23

Iga neljas venemaalane nõustuks duuma valimistel oma hääle müüma

Iga neljas venemaalane nõustuks duuma valimistel oma hääle müüma.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Venemaa Levada-keskuse värske küsitluse järgi on 23% venemaalastest valmis teatud summa eest müüma oma hääle Riigiduuma valimistel. Sellest seltskonnast 11% rahulduks 5000 rublaga (69 eurot), 5% küsiks rohkem.

Kaks kolmandikku küsitletutest ehk 63% teatas, et ei müü oma häält mingi summa eest; sellele küsimusele vastata ei osanud 14% venemaalastest.

Üle poolte ehk 51% venemaalastest leiab, et septembris toimuvatel Riigiduuma valimistel on kindla peale rikkumisi, üdini ausates valimistes on veendunud aga vaid iga neljas ehk 22%.

Nende seas, kes prognoosivad rikkumisi, on enim neid, kes arvavad, et niikuinii manipuleeritakse tulemusi valimisjaoskondades (21%); järgnevad arvamused, et võimuparteid saavad kampaaniaeeliseid (18%); et valijaid ostavad ära võimulolijad (15%) või opositsiooni esindajad (11%).

Seda, et keskvalimiskomisjonis manipuleeritakse tulemusega, usub 13% venemaalasi. Seejuures usaldab suur osa vastanutest (53%) keskvalimiskomisjoni ning Venemaa valimissüsteemi tervikuna; samas 35% vastanutest tunnistas, et umbusaldab seda süsteemi ning 13% ei osanud asjast midagi arvata.

Iga teine ehk 54% neist, kes peavad valimistel kuritarvitamisi võimalikuks, leiab, et nende hääl suudab valimisi oluliselt mõjutada. Kolmandik (35%) leiab, et nende hääl ei ole otsustava kaaluga, ning 5% on kindlad, et nad ei mõjuta valimisi mitte kuidagi.

Hetkel kuum