Maarit Eerme • 13. september 2016 kell 13:45

Lõuna-Eestis hakatakse kauplusi sulgema

Lõuna-Eestis hakatakse kauplusi sulgema  Foto: Julia-Maria Linna

Kuna Lõuna-Eesti kauplustes on alkoholi müügimaht märgatavalt vähenenud, siis ei ole välistatud, et hakatakse kauplusi sulgema.

„Lõuna-Eesti kauplustes on meil sel aastal kange alkoholi ning õlle müügimaht vähenenud 23%, sh kange alkoholi maht on vähenenud 32%. Üle Eesti jääb samuti silma eelkõige kange alkoholi müügimahu vähenemine kokku 13%,“ rääkis Coop Eesti Keskühistu kommunikatsioonijuht Martin Miido. Ta lisas, et kuna numbrid räägivad iseenda eest ning kui taoline olukord püsib veel pikalt, siis ei ole välistatud, et mõni pood tuleb neil tulevikus sulgeda.

Maxima Eesti ostuosakonna direktor Kristina Mustonen ütles, et võrreldes alkohoolsete jookide müüki Valga Maxima XX kaupluses tänavu ja mullu augustis, tuleb tõdeda 50% langust.

„Müügi märgatav vähenemine algas tänavu märtsis, kui nägime aastases arvestuses järsku 30protsendilist kukkumist,“ ütles ta. Tema sõnul mõjutab piirikaubandus ka juba kaupluse kogumüüki – näiteks augusti käive oli 7% madalam kui aasta varem. Samal ajal kasvas nende Läti kolleegide andmetel Valka poes alkoholi müük märtsis 26% ja augustis juba 35%. Samuti kasvas Läti kaupluse kogukäive augustis 5%. Mustoneni sõnul võib sellest järeldada, et Valga inimesed eelistavad Valka kaupluses ka oma muud sisseostud teha.

„Selveril on esinduskauplus igas maakonnakeskuses ning seda me muuta ei plaani,“ ütles Selveri juhataja Kristi Lomp. Kuid ta lisas, et olenemata Eesti alkoholipoliitikast jätkavad nad kindlasti tegutsemist ning ilmselt profileerivad ümber kaubagruppe, et olla majanduslikult jätkusuutlik.

Lombi sõnul on raske spekuleerida konkurentide tegevuse üle, kuid ta uskus, et Lõuna-Eesti väikekauplused on tõsise löögi all ning lähema kuu jooksul kuuleme veel mitmest sulgemisest.

Loe pikemalt Äripäeva teemaveebist kaubandus.ee.

Hetkel kuum