• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  "Pange ettevõtjad riiki reformima!"

  Tulumaksuvaba miinimumi tõstmise plaan on õige samm, kiidavad suurettevõtjad Heiti Hääl ja Oleg Ossinovski, kellest viimane leiab, et riigipalgalised pole õiged inimesed reforme tegema.

  Tänasel Delovõje Vedomosti konverentsil Edu Võti arutati vestlusringis, kas uus maksupakett on ettevõtlusele hea ning kelle elu see paremaks teeb.
  Alexela Grupi omanik Heiti Hääl leidis, et tulumaksuvaba miinimumi tõstmine on õige samm ning tema on uue kavandatava maksupaketiga rahul.
  Häält toetas ka Skinest Grupi juhatuse liige Oleg Ossinovski, kes tunnustas riigi püüdlust rohkem toetada vähemkindlustatuid. "Kui me aitame ühiskonda ja toetame vaesemaid, siis see on positiivne," lausus Ossinovski. "Kui uus maksupakett kinnitati, siis ma andsin sellele nime "Arstid aitavad medõdesid" - see seadus muudab nad lähedasemaks." Ossinovski leiab, et mida väiksemad käärid kõrge- ja madalpalgaliste vahel, seda positiivsem riigile ja majandusele. 
  Ossinovski juhtis tähelepanu ka sellele, et maksupoliitika ei pea juhinduma vaid fiskaaleesmärgist, see peaks tagama ka ettevõtjatele võrdse konkurentsi tingimused. „Võtame raudtee- ja autotranspordi,“ alustas Ossinovski. „Kui autojuht ei maksa teemaksu, aga see, kes raudteel sõidab, maksab, siis tekib illusioon, et autotransport on odavam. Nii ei peaks olema. Sellega sa ju moonutad konkurentsi.“
  Pakett sai ka kriitikat
  Vestlusringis osalenud rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov lisas, et äri mõttes on oluline, et süsteem on stabiilne. "Võrreldes teiste riikidega sekkub meil valitsus ärisse vähe. Olen nõus, et poliitika peab olema pikaajaline," lausus Jegorov. 
  Advokaadibüroo Glikman Alvin partner Leon Glikman märkis, et uus maksupakett on tema hinnangul siiski natuke vasakule kaldu. "Ma ei näe selles majanduse jaoks mingisugust võitu, mind isiklikult näiteks häirib auto registreerimise maks," lausus Glikman. 
  Ka Hääl tõdes, et uues maksupaketis ei ole kõik positiivne. "Näiteks gaasiaktsiisi tõus 25%. Sellest on kahju, sest energeetika hind on tööjõu järel teine oluline faktor, miks Eestisse investeeringud tulevad," lausus Hääl, lisades, et sellega tuleb võidelda, et riik ja valitsus näeksid kaugemat eesmärki. Hääl meenutas, et kui Eestis hakati kütuseaktsiisi koguma, oli see mõeldud vaid teederemondiks. „Aga täna on aktsiisid põhiravim, millega täita koalitsioonileppe auke.“
  „Rahvast on meil vähe, aga territoorium on suhteliselt suur – gaasi- ja elektrienergia ülekandeala on suhtelises mõttes Euroopa kõige suurem. Ja ka kulud on sellele vastavad. Ka sellega tuleks tegeleda,“ rääkis Alexela juht.
  Ärme võta teistelt eeskuju
  Riik ei peaks endale seadma eesmärgiks teenida tulu ettevõtlusest, rääkis Ossinovski. „Riik on seda püüdnud teha, aga midagi head pole välja tulnud. Üritati teenida Eesti Energiaga,“ tõi ta näite. „Või veel parem „arukas otsus“ on Estonian Air… Kuidas selle nimi oligi? Aa, jah, Nordica. Ja kuidas sellel ettevõttel täna siis läheb?“ viskas ta retoorilise küsimuse õhku ja jätkas: „Asekantsler ütles konverentsil: „Aga Soome teeb nii…“. See on ju kohutav! See tähendab, et me jälle kopeerime kedagi. Mina tahaksin, et meie valitsus ütleks selle asemel: „Meie tegime nii, aga Soome pole veel sinnamaani jõudnud.““
  Asekantsler Jegorov Ossinovskiga ei nõustunud, tema sõnul on meil piisavalt seadustemuudatusi, milles oleme esimesed. "Ja vahel on ka hea võtta eeskuju teistelt riikidelt, kus on positiivne tulemus saavutatud," põhjendas ta. 
  Glikmani hinnangul on meie nõrkus hoopis see, et seame eeskujuks Skandinaaviat, selle asemel et malli võtta Singapurilt, mis on samuti väike riik, kus on madalad maksud ja vähem ametnikke.
  Ossinovski aga ütles oma jutu lõpetuseks, et tema meelest ei peaks Eestis reforme tegema riigipalgalised, eriti sellised, kes on kaua ametnikud olnud. "Mina panen ette koguda 15-20 ettevõtjat, kes võiksid välja töötada oma programmi," võttis ta asja konstruktiivsel noodil kokku.
 • Hetkel kuum

Agris Adamberg: tubakaaktsiisiga saaks tervisekahjusid vähendada
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
USA aktsiad langevad hoogsalt: Nasdaq üle 4% miinuses
USA aktsiad läksid täna hoogsalt langusse, nii et keset börsisessiooni oli S&P indeks juba üle kolme ja Nasdaqi üle nelja protsendi vee all.
USA aktsiad läksid täna hoogsalt langusse, nii et keset börsisessiooni oli S&P indeks juba üle kolme ja Nasdaqi üle nelja protsendi vee all.
Parima juhi valem: rüsele omanikuga, murra stereotüüpi ja sütita kolleege Videod: kolme parima juhi töökaaslased räägivad suu puhtaks
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Raadiohommik: Tartu kinnisvaraturust Londonisse loodava pangani
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis räägib LHV kõrge juht Erki Kilu alanud rahakaasamisest ja Suurbritanniasse panga tegemisest.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis räägib LHV kõrge juht Erki Kilu alanud rahakaasamisest ja Suurbritanniasse panga tegemisest.
Vene gaasitarned Soome võivad katkeda Soomlased otsustasid arbitraaži pöörduda
Poola ja Bulgaaria järel on Vene gaasitarnete katkemine kätte jõudmas Soomes, mille suurim gaasifirma ei ole nõus Vene Gazpromile rublades maksma.
Poola ja Bulgaaria järel on Vene gaasitarnete katkemine kätte jõudmas Soomes, mille suurim gaasifirma ei ole nõus Vene Gazpromile rublades maksma.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.