• Jaga lugu:

  Soome meedia: peaministri sugulased said riigilt suurtellimuse

  Soome peaminister Juha SipiläFoto: Scanpix/REuters

  Soome peaministri Juha Sipilä lähisugulaste ettevõte sai riigifirmalt Terrafame poole miljoni eurose tellimuse, kirjutas Kansan Uutiset.

  Lepingu järgi paigaldab Kajaanis tegutsev Katera Steel riigifirma Terrafame (endise nimega Talvivaara) Sotkamo kaevandusse nikli transpordi seadmeid. Katera Steel on peaminister Sipilä vanaisa rajatud ettevõte, kus Sipilä ise on töötanud alates 15. eluaastast. Kolm aastat tagasi kandis Sipilä oma laste nimele investeerimisfirma Fortel Invest, millele kuulub 5 protsenti Katera Steelist. Katera Steeli teised omanikud on peaministri onud ja nõod.
  Väljaande teatel otsustas Soome valitsus kaks nädalat tagasi eraldada Terrafamele 100 miljonit eurot, et hoida kaevandus käigus. Keskkonnaprobleemide ja nikli hinna languse tõttu on riigifirma juba mõnda aega raskustes ning seda on üritatud edutult erainvestoritele müüa. Nüüd avaldas Sipilä pärast valitsuse rahaeraldamise otsust lootust, et kaevandusest võib huvituda uus erainvestor, kes on valmis panustama selle tegevusse. Veel suvel teatas Soome valitsus, et niklikaevandus pannakse kinni, kui sinna ei leita erainvestorit.
  Eile ütles Sipilä väljaandele Kansan Uutiset, et viimastel aastatel pole tal Katera Steeli tegemistega mingit pistmist. Eile õhtul kommenteeris ta uudist ja kahtlustusi hankevõiduga seotuses ka oma blogis.
  Ta lükkas kindlalt ümber kahtluse, et valitsuse finantseerimisotsust oleks justkui mõjutanud see, et riigifirmast tööde tellijaks on tema sugulaste ettevõte. „Et selline asi kellelegi pähe tuleb, räägib rohkem inimesest, kes sellise küsimuse esitab. Mina isegi ei mõtleks nii,“ kirjutas Sipilä. Ta märgib, et hanget vahendas konsultatsioonifirma Pöyry ning tema sõnul ei teadnud ta pakkumusest ega ka sellest, kes hanke võitis. „Mul ei ole mingeid andmeid firma äritegevuse kohta ja ma ei saa keelata kõigil oma sugulastel äri ajamast selle pärast, et ma olen peaminister.“
  Ta lisab, et 100 miljoni euro lisainvesteeringu otsus oli märksa õigem kui kaalumisel olnud alternatiivvariant, mis nägi ette kulutada 400-500 miljonit eurot kaevanduse sulgemiseks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Porto Franco laenuleping häbistab üht korralikku saladust
USA jaemüük kasvas ootamatult
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Euroopa Liidu automüük pööras langusse, Eestis kasvab
Kevadise tempoka tõusu järel pööras juulis ja augustis uute sõiduautode müük Euroopa Liidus langusse, edastas Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liit.
Kevadise tempoka tõusu järel pööras juulis ja augustis uute sõiduautode müük Euroopa Liidus langusse, edastas Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liit.