• Jaga lugu:

  Soome meedia: peaminister tegi Indias oma pere firmale lobi

  Soome peaministri Juha Sipilä lähikondsetega seotud firma Chempolis sai Indias 110 miljoni eurose tellimuse, kirjutab tänane Iltalehti ja lisab, et Sipilä poeg on Chempolise juhatuse esimees.

  Eelmise aasta veebruaris viis peaminister Juha Sipilä ekspordi arendamise programmi Team Finland raames Indiasse rea Soome ettevõtjaid. Peaministrit saatis äridelegatsioon, mille koosseisu kuulus 17 ettevõtte ja organisatsiooni esindajat. Visiidi käigus kohtus Sipilä teiste seas ka India peaministri Narendra Modi ja rahandusminister Arun Jaitleyga.
  Iltalehti kirjutab, et delegatsioonis olid ka biotehnoloogiafirma Chempolis esindajad. Tegemist on firmaga, mille suurimateks omanikeks on perekond Rousu, Sipilä hea tuttav ettevõtja Juha Hulkko ning Sipilä täiskasvanud lapsed.
  Sipilä lapsed, kirjutab Iltalehti, on Chempolise aktsiate omanikud investeerimisfirma Fortel Invest kaudu. Viimane kuulus varem Juha Sipiläle, kuid ta loobus firma aktsiatest 2012. aastal pärast seda, kui valiti Keskerakonna esimeheks.
  Team Finlandi India-visiidi viimasel päeval teatas Chempolis kavatsusest ehitada Kirde-Indiasse Assami osariiki biotöötlemistehas. Projekti kiitis heaks India naftafirma Numaligarh Refinery Limited. Chempolise saadetud pressiteate põhjal oli biokütus teemaks ka peaminister Sipilä kohtumisel India peaministri ja rahandusministriga.
  Sipilä selgitas e-kirjas Iltalehtile, et Indias kolleegidega kohtumisel käsitles ta Soome bioökonoomika kogemust väga üldiselt. Ta rõhutas, et visiitidel, mis on suunatud eksporditurgude otsimisele, peab iga minister seisma kõigi Soome firmade eest ühtmoodi. „Sellistel kohtumistel räägivad ministrid tavaliselt Soome tugevustest, aga firmade esindajad räägivad oma tugevatest külgedest või probleemidest,“ kommenteeris Sipilä Iltalehtile.
  Iltalehti kirjutab, et India-visiidi ajal oli Sipilä lähiringi kuuluva Hulkko omanduses 19% Chempolise aktsiatest, peaministri laste osalus aga veidi üle 8%. Pärast ettevõtte reorganiseerimist eelmisel aastal on Hulkko valduses praegu 10%, lastel aga 5% aktsiapakist.
  Hulkko andis eelmise aasta oktoobris Sipilä pojale volituse esindada tema huve Chempolise aktsionäride koosolekul, mille tulemusena oli Sipilä pojal koosolekul kõige suurem häältehulk, märkis Iltalehti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ragmar Saksing: väetame roheidud viljakaks, mitte abituks ülalpeetavaks
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Emiraatide investorid toovad New Yorgis börsile kiibitootja
Abu Dhabi investeerimisfirma Mubadala toob USAs börsile tippkiibitootja Global Foundries.
Abu Dhabi investeerimisfirma Mubadala toob USAs börsile tippkiibitootja Global Foundries.
Piletilevi ostis Leedu konkurendi
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uusi sanktsioone
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.