Äripäev • 25. jaanuar 2017 kell 7:36

Soraineniga liitub tunnustatud maksuspets

Kaido Künnapas  Foto: Aku Sorainen

Soraineni advokaadibüroo maksutiimiga liitub veebruaris advokaadina Kaido Künnapas, senine LMP büroo partner. Ta hakkab esindama kliente maksuvaidlustes ja maksuplaneerimise küsimustes.

Hiljuti kaitses Künnapas Tartu Ülikoolis doktoritööd, mis käsitles ennetavate maksutagatiste teemat.

„Eestis on levinud komme arestida oletatava maksumaksja vara enne, kui maksuotsus tehakse,“ märkis Künnapas. „See tähendab, et ettevõtte vara arestitakse oletuste pinnal, et maksukohustus võib olla. See õiguslik olukord ja senine praktika vajaksid parandamist. Ennetavad maksuarestid ei tohiks olla nii ulatuslikud – ka seadusandja arvates pidi see olema pigem erandlik meede.“

Künnapase hinnangul puudutab see praktika pea kõiki maksumaksjaid, kes võib-olla on jäänud maksude tasumise eest võlgu ja kes pole piisavalt varakad. Nii võib väikse ja – mis peamine – oletusliku võla pärast kaotada ligipääsu kontodele ning pankrotirattasse sattuda, selgitas ta.

Künnapasel on kogemusi seaduskeskkonna muutmisel. Näiteks tuli mõni aeg tagasi välja krediidiandjate ja -vahendajate seadus, mille järgi kõik, kes andsid tarbijatele laenu, pidid tegevusloa saama. Seadus kohustas tegevusluba taotlema ka neid laenuandjaid, kes tahtsid varem välja antud laenu lihtsalt tagasi saada vastavalt kokku lepitud maksegraafikutele.

„Koos õiguskantsleriga õnnestus meil üks seaduse säte ära muuta,“ ütles kaasuses ligi 20 automüüja ja paari hüpoteekkrediidiandja huve esindanud Künnapas ja lisas, et riigikogus ja ministeeriumis ilmselt mõisteti, et kohtusse mineku korral midagi head riigile tulemas ei oleks, kuna põhiseadusvastasus oli küllaltki selge.

Hetkel kuum