Trump vallandas tõrksa ministri

USA president Donald Trump  Foto: Scanpix/Reuters
Sirje Rank • 31. jaanuar 2017 kell 8:30

USA president Donald Trump vallandas eile õhtul ametist justiitsminister Sally Yatesi, kes söandas kritiseerida presidendi reedel väljastatud korraldust ajutise immigratsioonikeelu kohta seitsmest valdavalt moslemiriigist ja pagulaste vastuvõtu peatamisest.

Yates oli öelnud, et kuni tema on ametis, USA justiitsministeerium presidendi uusi reegleid kohtus ei kaitse. Yatesi hinnangul on need küsitavad nii juriidilisest kui ka moraalsest aspektist, vahendas Bloomberg.

Yates oli nii või teisiti ametist lahkumas, kuna ametisse on asumas Trumpi valitsuse justiitsminister Jeff Sessions, kes alles läbib USA Kongressis kuulamisi. Trump määras Yatesi asemele ajutise kohatäitja, kes lubas presidendi korraldust täita.

Valge Maja süüdistas Yatesi, et ta on ministeeriumi alt vedanud, kuna keeldus täitmast presidendi korraldust, mille eesmärk on Ameerika kodanike kaitse. „Obama administratsiooni ametisse nimetatud Yates on nõrk piiriküsimustes ja eriti nõrk illegaalse immigratsiooni teemas,“ teatas Valge Maja.

Trump vahetas välja ka USA immigratsiooniameti juhi põhjendusi toomata.

Valge Maja pressiesindaja Shawn Spicer soovitas USA välisministeeriumi ametnikel, kes ei ole Trumpi poliitikaga nõus, ametist lahkuda või kuuletuda.

Trump aga süüdistas lennujaamades üleöö kehtima hakanud immigratsioonipiirangust tekkinud kaoses lennufirmasid, meediat ja USA demokraate.

USA endine president Barack Obama, kes ametist lahkumise kõnes vannutas ameeriklasi demokraatia eest seisma, tunnustas esmaspäeval tehtud avalduses, et USA kodanikud seda niivõrd aktiivselt ka teevad, kui kaalul on USA väärtused.

Hetkel kuum