Äripäev • 17. mai 2017 kell 12:59

Ligi: valitsus tegutseb vastuolus majandusseadustega

Endine rahandusminister Jürgen Ligi kritiseerib uue valitsuse eelarvepoliitikat.  Foto: Eiko Kink

Täna riigikogus hääletusel riigieelarve seaduse muutmine teeb lõpu vastutustundlikule rahandusele, mis on olnud Eesti suur tugevus, leiab endine pikaajaline rahandusminister Jürgen Ligi.

„Selle eelnõuga seadustab koalitsioon jätkusuutmatu kulupoliitika, lubades valitsusel elada reservide ja tulevaste maksutulude arvel ning sundides järgmised valitsused kärbetele,“ ütles riigikogu riigieelarve kontrollikomisjoni esimees Ligi.

Tema sõnul sisuliselt tühistatakse kriisikogemusest kehtestatud struktuurse tasakaalu reegel. „Eelarvepoliitika allutatakse võimutsüklile ja eelarve jätkusuutlikkust lubatakse alles 2021. aastal, mil ametis on teine valitsus, ja just aastal, kus meil niigi tuleb hakkama saada euroraha järsu vähenemisega. Samal ajal suurendatakse oma kuluvõimalusi ka mitme maksutõusuga,“ lausus Ligi.

„Ainus õigustus sellisele poliitikale on olnud "majanduse elavdamine", mis on aga vastuolus majandusseadustega. Ka Eesti Pank ja eelarvenõukogu on muudatust põhjendatult kritiseerinud kahju tõttu, mida see teeb majanduse kasvupotentsiaalile ja eelarve väljavaadetele. Riigikontroll on nimetanud ka eelnõu kvaliteeti seninägematult madalaks,“ märkis Ligi.

Hetkel kuum