Luterma saaga sai läbi

Kalevi kommid 2007. aastal.  Foto: Andres Haabu
Märt Belkin • 26. mai 2017 kell 11:38

Oliver Kruuda firma Luterma kustutati pärast aastaid kestnud pankrotimenetlust äriregistrist. Nõudeid jäi rahuldamata enam kui 40 miljoni euro eest.

Kohus kuulutas enne ASi Kalev nime kandnud Luterma pankroti välja juba 2011. aastal. Menetlus sai läbi selle nädala keskel, kui protsess kuulutati raugemise tõttu lõppenuks. Et protsess ei peatuks, tulnuks kohtule välja käia 10 000 eurot, ükski võlausaldaja ega kolmas isik menetluse jätkamise vastu aga huvi ei tundnud. Eile kustutati Luterma ka äriregistrist.

Aastani 2009 ka Tallinna börsil noteeritud ettevõtte pankroti kuulutas kohus välja kuus aastat tagasi Swedbanki ja Tartu Veevärgi taotluste alusel. Aja jooksul nii Tere, Vilma, kinnisvarafirma REC Varad kui 2010. aastal norrakatele müüdud Kalev Chocolate Factory osalusi hoidnud firma muutus pankroti eel pea varatuks.

Rahuldamata nõudeid kümnetes miljonites

Lutermal jäi pankrotimenetluse lõppedes nõudeid tasumata 40,4 miljoni euro eest. Tehniliselt jääb kõige rohkem raha saamata Kruudal endal – tema likvideerimisel olev firma AS Rubla oli Luterma suuremaid võlausaldajaid ning nõudeid jääb Rublal rahuldamata enam kui 12 miljoni euro eest. Üle miljoni jäädi võlgu ka Kruuda teisele pankrotis firmale REC Varad.

Raha ei saa aga paljud tuntud ettevõtjad. Pea 7 miljoni eest jääb rahuldamata OÜ Kentex Finance nõudeid. Marcel Vichmanni firmal Best Idea jääb Lutermalt saamata 5,8 miljonit ning SEB Pangal üle 3,5 miljoni euro.

Nõuded jäid rahuldamata enam kui 30 võlausaldajal.

Vaata kõrvalolevast tabelist, kellele jäi Luterma pankrotis nõudeid rahuldamata enam kui 10 000 euro eest.

Hetkel kuum