Äripäev • 12. juuni 2017 kell 8:12

Maria Alajõe sai uue ameti

Endine Riigikogu kantselei juht Maria Alajõe.  Foto: Andras Kralla

14. augustist asub Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) innovatsiooni- ja ettevõtluskeskust Mektory juhtima Maria Alajõe, kelle korraldada on ka ülikooli innovatsiooni- ja ettevõtlustegevus.

TTÜ rektor akadeemik Jaak Aaviksoo sõnul sõltub tehnikaülikooli areng olulisel määral sellest, kuidas suudame arendada sisulist tööd ettevõtlussektoriga ja edendada innovatsiooni ka väljaspool ülikooli. „Tea Varraku juhtimisel on TTÜ Mektoryst kujunenud selle valdkonna tuntud kaubamärk. Uuel õppeaastal võtab TTÜ Mektory juhtimise ning kogu ülikooli ettevõtlus- ja innovatsioonitegevuse koordineerimise üle Maria Alajõe, kelle juhikogemused ja ettevõtlussidemed annavad talle suurepärase võimaluse kujundada TTÜst selle valdkonna kindel liider Eestis,“ teatas rektor Aaviksoo pressiteate vahendusel.

Maria Alajõe on 2012. aastast Riigikogu Kantselei direktor, enne seda oli ta Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juhatuse liige, juhtis Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi siseturuosakonda ning oli mitme riigile kuuluva äriühingu nõukogu liige. Ta on kuulunud ka Euroopa Kemikaaliameti haldusnõukokku.

Alajõe oli ka üks peategelasi Toomas Hendrik Ilvese Ärma talu skandaalis. Mullu oktoobris puhkes skandaal, kui Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) teatas, et 2006. aastal EAS-i kaudu Euroopa Liidu struktuurifondidest 190 000 toetust OÜ Ermamaa peab vastavalt 2012. aastal vastu võetud EAS-i otsusele sellest tagastama ainult 10% ehk 19 039 eurot. See oli üllatav, sest teistelt ajavahemikus 2004–2006 turismi jaoks toetust saanud, kuid turismiga mitte tegelenud ettevõtjatelt küsiti toetus täielikult tagasi. EAS põhjendas Ermamaale tehtud erandit asjaoluga, et talus on presidendi ametisoleku aja jooksul võõrustatud arvukalt väliskülalisi ja mitteametlikke külalisi. EASi juhatuse esimees oli 2012. aastal Maria Alajõe.

 

Alajõe lõpetas Tallinna tehnikaülikooli majandusmagistrina 1996. aastal, tal on ka bakalaureuse- ja magistrikraadi õigusteaduses.

TTÜ Mektory eelmine direktor Tea Varrak on alates märtsi lõpust Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler.

Hetkel kuum