Sirje Rank • 6. juuli 2017 kell 12:33

Trump: artikkel viiest kinni pidamist näitavad USA teod!

Donald Trump Varssavis  Foto: EPA

USA president Donald Trump kinnitas täna Poola pealinnas peetud kõnes, et USA peab kinni NATO vastastikuse kaitse klauslist ehk Artikkel viiest.

Trump ütles, et nendele, kes on USAd kritiseerinud selle eest, et riik pole seda lubadust sõnades üle korranud, näitab USA tegudega, et see on nii. „Sõnad on lihtsad, kuid loevad teod,“ ütles Trump poodiumil, mis oli püstitatud Varssavi 1944. aasta ülestõusu monumendi kõrvale.

Trump kiitis Poolat kui eeskuju väärivat riiki, mis ühena vähestest NATO riikidest on viinud oma kaitsekulud kokku lepitud tasemele – vähemalt 2%-le SKPst.

Ka teised Euroopa riigid peavad tegema enam, kui tõsimeeli tahetakse oma väärtusi ja elustiili kaitsta. „Euroopa peab näitama, et usub oma tulevikku, investeerides raha selle tuleviku kaitsmiseks,“ ütles Trump, kiites Poola värskelt allkirjastatud kavatsust soetada USA-lt Patriot tüüpi raketikaitsesüsteem.

Läbivalt kogu kõnes rõhutas Trump poolakate kaitsetahet ja kangelaslikkust, tuues seda eeskujuks. Trump rõhus oma kõnes jõuliselt ja pikalt rahvuslikele tunnetele, pereväärtustele ja usule, mis annavad poolakatele ja ülekantult kogu lääne tsivilisatsioonile enesekindluse aluse, et vastu seista tänastele ohtudele.

„Tugev Poola on õnnistus kogu Euroopale. Tugev Euroopa on õnnistus lääneriikidele ja kogu maailmale,“ kõmistas Trump.

Ohtudena nimetas Trump agressiivseid ideoloogiaid, mis ekspordivad terrorismi ja ekstremismi. Ent ka uutmoodi agressiooni propaganda, küberrünnakute ja finantskuritegude näol.

Pöördudes otsesõnu Venemaa poole, kutsus Trump Moskvat üles lõpetama Ukraina destabiliseerimist ja vaenulike režiimide toetamist Iraanis ja Süürias ning liituma selle asemel lääneriikidega võitluses ühiste vaenlastega oma tsivilisatsiooni kaitseks.

Trump ütles, et tahab näha tihedamaid kaubandus- ja majandussidemeid Kesk-Euroopaga, mis ühtlasi kindlustaks piirkonna riikide juurdepääsu alternatiivsetele energiakandjatele. Et ükski piirkonna riik ei peaks edaspidi enam olema ühe tarnija pantvang. Praegu on Kesk- ja Ida-Euroopa peaminine energiakandjatega varustaja Venemaa.

Trumpi lihtsas sõnastuses ja konservatiivseid väärtusi rõhutavat kõnet katkestasid sagedased ja korrapärased aplausid ja skandeerimised – Donad Trump! Donald Trump!

Lisaks linnaväljakul peetud kõnele kohtus USA president Varssavis Poola presidendi Andrzej Dudaga ning osales Läänemere, Aadria mere ja Musta mere riikide konverentsil. Poolast sõidab Trump edasi Saksamaale G20 riikide tippkohtumisele, mille raames toimub reedel ka Trumpi esimene silmast-silma kohtumine Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Hetkel kuum