Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Läbi ja lõhki metallimees

    Harjumaal Kuusalu vallas Kolgaküla külas Toomanni talus metallist tooteid valmistava OÜ Tuulmet Holding omanik ja tegevjuht Andrus Tuuletare.Foto: Väinu Rozental

    Andrus Tuuletarel tekkis kirg metallitöö vastu viieaastaselt, kui ta vanavanemate juures maal salaja ja pimeduse varjus esimesed keevised tegi.

    Nimelt otsustas väike Andrus oma jalgrattale kodarate asemele keevitada naelad, sest peenikesed kodarad ei pidanud sõidupingele vastu. Kuidas keevitusagregaati käsitseda, oli ta isa jälgides korduvalt näinud. Katsu sa aga kõige selle juures veel keevitusmaski näo ees hoida! Tulemuseks olid punetavad silmad ja pisaravool. Ning vanaema ahastus. Aga mis neist tühistest vaevustest – Andrus oli oma kätetööst vaimustuses.
    Vaimustust ja kirge on Tuuletarel jagunud senini. Ta on nullist üles ehitanud mitu edukat metallitööfirmat, osa neist omal soovil maha müünud ja taas otsast alustanud.
    "Minu lapsepõlv möödus siin talus ja kunagi andsin endale lubaduse, et ükskord tulen siia päriselt elama ning panen töökoja püsti," räägib Tuuletare. Kümmekond aastat tagasi tegigi ta unistuse teoks: kolis Loksa lähedal asuvasse Toomanni tallu, müüs Tallinnas tegutsenud metallitööfirma maha ja asutas uue ettevõtte OÜ Tuulmet Holding.

    Tasub teada

    Mis on kiire kasvu põhjused?

    Aastatel 2013-2015 kasvas OÜ Tuulmet Holding käive 2,45 korda ja ärikasum 2,98 korda.

    1. Nõudlus eritööde järele. Ettevõte on spetsialiseerunud metallist eritöödele: valmistatakse eri lahendusega mööblit, mööblidetaile ja sisekujunduse elemente. Üks suurem koostööpartner on projektmööblitootja AS Sarkop, millele toodetakse allhanke korras metallosi. Tuulmet Holdingult on tellitud mahukaid eriprojekte, näiteks projekteerisid nad ja ehitasid 2015. aastal Rootsi kontserdikorraldaja tarbeks suure kontsertlava.

    2. Kokkuhoidev kollektiiv. Eritöid tegevas firmas on kõige olulisemad oskustega töömehed, mitte niivõrd seadmed, ehkki ka need peavad tipptasemel olema. „Nõudlus ja jõudlus peitub kollektiivis,“ on Tuulmet Holdingu omanik Andrus Tuuletare veendunud. „Meie edu on taganud stressivaba kollektiiv ja üksteist mõistev õhkkond.“

    "Mul oli kogemus olemas ja seetõttu oli taas alustada lihtsam. Ja eelmise ettevõtte müügist sain raha, mille eest ehitada ning sisustada uus tootmishoone," ütleb Tuuletare. "Olen alati tahtnud, et töökoht oleks kodule võimalikult lähedal, nii on logistiliselt kõige otstarbekam – jõuad kiiresti tööle ja oled murelikele klientidele iga kell kättesaadav."
    Harjumaal Kuusalu vallas Kolgaküla külas tegutsev Tuulmet Holding on saanud sisse sellise hoo, et pääses tänavusse Gaselli TOPi (333. koht). Tuuletare ei tee saladust, et pidev tellimuste kasv ja head majandustulemused on ajendanud teda aktiivselt laienema. Mullu ostis ta kaks tegutsevat firmat ja asutas nende baasil metallist valgusteid tootva OÜ Tuulmet Lighting ja metallide pinnaviimistlusega tegeleva OÜ Ral Kate. Neis kahes firmas töötab kokku kaheksa töötajat.
    "Tahtsin laieneda siinsamas Kolgakülas, näiteks ehitada värvimistsehhi, aga kuna asume Lahemaa rahvuspargis, on teatud piirangud peal ja seetõttu tuli otsida muid võimalusi," selgitab Tuuletare. Tuulmet Lighting tegutseb rendipinnal Lagedil ja Ral Kate käsutuses on Tallinnas Suur-Sõjamäel 1500 ruutmeetrit pinda.
    Sissesõidutee Toomanni tallu viib otsejoones Tuulmet Holdingu tootmishoone ette. Maja teisel korrusel on avar kontoriruum, mille seinal hakkab silma suur valge teadetetahvel. Sinna on erinevat värvi markeriga kirjutatud mitmesugust tootmisinfot, aga kiiruga kritseldatud ka majasisesed probleemid.
    "Igaüks kirjutab sinna tahvlile, mida pakilist on vaja ära teha," selgitab Tuuletare. "Need märksõnad on kirjas selleks, et ka need, kes ei istu pidevalt arvuti taga, teaksid, mis on mureks. Mure ei ole ainult ühe inimese oma, see puudutab kogu kollektiivi."
    Tuulmet Holdingus töötab praegu seitse meest ja kõik nad on pärit lähipiirkonnast ning kohapeal välja koolitatud. "Üks põhjus, miks ma ettevõtte üldse siia asutasin, oli see, et siin olid olemas tahtmist täis noored," räägib Tuuletare. "Kui ma siia kolisin, olid nad alles poisikesed ja aitasid mul näiteks võsa lõigata, ehitada ja tegid muid abitöid, nüüd on aga oskustega töömehed. Kusjuures kõik mehed on võimelised kõigega tegelema – meil on ju eritöid tegev firma."
    Tuuletare jaoks on noorte töökogemus jätkuvalt oluline. Miks muidu soostus ta tänavu suvel Kuusalu vallavalitsuse ettepanekuga võtta kaheks nädalaks tööle kuus kohalikku õpilasmalevlast. "Koolilapsed värvisid pumbamaja ära, tegid heakorratöid, lihvisid vajadusel meie tooteid," loetleb Tuuletare. "Tööle võetud lapsed on alati natuke mureks, aga tööandja peab suhtuma asja perspektiivitundega. Mina olen alati selle poolt, et lapsed saaksid töökogemuse."

    Mis on mis?

    OÜ Tuulmet Holding

    Asutatud 6.07.2009.

    Toodab metallist sisutustarvikuid, mööblit, mööbliosi jm metalltooteid.

    Tegevjuht ja omanik Andrus Tuuletare.

    Gaselli TOPis 333. kohal.

    Töötajaid 7.

    Suuremad koostööparterid: AS Sarkop, AS FinEst Steel, AS BE Group, AS Würth, OÜ SOP-Metal Eesti.

    2010 – tegi metallitööd Tallinnas jm renditud töökodades.

    2011 – valmis tootmishoone Kuusalu vallas Kolgaküla külas.

    2018 – plaanib ehitada Tallinna tootmishoone, kuhu koondada Tuulmet Lighting ja Ral Kate.

    Kes on kes?

    Andrus Tuuletare

    Lõpetanud 1989. aastal Tallinna 6. kutsekeskkooli tööstusseadmete remondi ja paigalduse erialal. Aastatel 1989-91 õppinud Tallinna Ehitus- ja Mehaanikatehnikumis (TEMTis) metallide lõiketöötlemise erialal (lõpetamata).

    Töötanud aastatel 1997-98 valgusteid tootvas OÜs Steel Line tootmisjuhina.

    Asutas 1999. aastal metallitööfirma OÜ Bestway (müüs 2011. aastal ASile Technobalt Eesti).

    Kolis 2005. aastal vanavanematele kuulunud Toomanni tallu Kuusalu vallas Kolgaküla külas.

    Hobiks vanad mootorrattad ja 70ndate aastate Ameerika autod.

    On MTÜ Kolgaküla Selts ja motoklubi OÜ Klubi Flamenko Racing Team juhatuse liige.

    Allikas: OÜ Tuulmet Holding, Äripäev

     

     

     

    Tuuletare sõnul on Tuulmet Holding projekteerinud ning teinud väga huvitavaid eritöid. Neist suurim ja keerukam oli 2015. aastal koostöös valgusreklaamifirmaga Adfactory, kui ühe Rootsi firma tellimusel valmistati Julgalani kontsertlava. "Meile näidati pilti ja öeldi, et vaja on just sellist lava," meenutab Tuuletare. Tuulmet Holding tegi kogu lava: trepid, raudkonstruktsioonid, konstruktsioonid ilutulestikule ja 16 meetrise catwalki ehk poodiumi, mida mööda artist rahva sekka saab tulla. Lava mõõtmed olid 32 x 24 meetrit.
    "Oluline nõue oli see, et lava peab saama kuue tunniga üles panna," lisab Tuuletare. "Me rentisime Sauel suure halli, kus panime lava prooviks püsti – siinkohal tänud tõstetöid tegevale OÜle Erato. Iga viimane kui mutter sai paika aetud."
    Tuulmet Holdingu omanik unistab
    Unistus on, et saaksin pühendada võimalikult palju aega oma lastele, kellest noorimad on eelkooliealised. Unistus on pühenduda ka iseendale, et oleks võimalik elu lõpuni elada väärikalt. Seepärast on mul tõsine plaan ehitada Tallinna uus hoone, kuhu koondada Ral Kate ja Tuulmet Lighting ja osaliselt ka Tuulmet Holding. Unistus on anda juhtimine üle võimekale juhile, et endal poleks enam põhjust ja vajadust sekkuda igapäevasesse juhtimisse.
    Tuulekas on legendaarne kuju
    Reigo Prees, metallitööstusettevõtte OÜ SOP-Metal Eesti tootmisjuht
    Nii palju kui mina olen käinud ja suhelnud erinevate inimestega, siis kui keegi ütleb Tuulekas, teavad kõik, kellest jutt. Kes Andrus Tuuletare teavad, kutsuvad teda Tuulekaks. Ta on oma nime tuntuks teinud, ta on usaldusväärne inimese ja koostööpartnerina. Ta on kuldsete kätega mees, pole ühtegi tööd, mida ta teha ei oskaks.
    Andrus kutsus mind kunagi enda Tuulmet Holdingusse tööle, aga kuna minul kui tallinlasel oli iga päev Kolgakülla kauge sõita, sokutas ta mind hiljem oma tuttava firmasse SOP-Metal. Olen asjade sellise käiguga väga rahul.
    Andrus on väga hea ülemus, ta hoiab oma inimesi. Tema suur pluss on see, et ta ei jäta kunagi ühtegi lubadust unarusse. Kui kellelgi on mure või vaja mingi töö ära teha, leiab ta alati võimaluse, et inimene saaks selle, mida ta tahab. Kui ta ise ei saa asja lahendada, otsib ta lahendust oma suure tutvusringkonna abil.
    Suhtlen Tuulekaga pidevalt, meie firmad teevad tihedat koostööd. SOP-Metal Eesti ja Tuulmet Holding ei ole konkurendid, sest valmistavad erinevaid asju. Kui nemad töötlevad peamiselt musta ja roostevaba metalli, siis meie pigem vaske ja alumiiniumi. Me kasutame sageli üksteise töökodasid, kui on vaja mingeid detaile teha.
    Üks küsimus
    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?
    OÜ Tuulmet Holding tegevjuht ja omanik Andrus Tuuletare
    Töö kiidab tegijat. Olen läbi ja lõhki metallimees, olen metalliga tegelenud lapsepõlvest peale, olen õppinud metallitöö erialal ja kogu elu metallitööd teinud. Oma praegust firmat Tuulmet Holdingut oli mul tunduvalt lihtsam käima joosta, sest olin eelmise firmaga Bestwayga oma nime metallitööringkonnas juba tuntuks teinud. Eks uue firma ärinimegi võtsin selleks, et rohkem enda nimele rõhku panna (Tuulmet tuleneb Andruse perekonnanime esisilbist ja sõnast "metall" – toim.). Tuulmet Holding on arenenud jõudsalt, nõudlus meie eritööde järele on kasvanud tänu sellele, et meie töö on kvaliteetne.
    Metallimehe kolm soovitust
    1. Plaan viieks aastaks. Mõtle oma äriplaan hästi läbi ja näe vähemalt viie aasta perspektiivis ette, mida sa tahad saavutada. Teadvusta, kus sa oled, kuhu tahad jõuda ning mis sa selleks tegema pead. Tegutse eesmärgi nimel tasa ja targu. Kindlasti ära võta kohe suuri laene, eriti siis, kui sul vettpidavat tegevuskava paigas pole.
    2. Teadvusta juhi rolli. Ettevõtte juht ei tohiks kohe alguses investeerida oma heaolusse. Hoopis olulisem on panustada ühtse kollektiivi loomisse. Kollektiiv on nagu kopsud, mis peab hingama ühes taktis. Kollektiiv ei saa olla nagu lõõts, mis hakkab vastupidi käima. Juht paneb kollektiivi hingama ühtses rütmis.
    3. Ole ainuomanik. Ettevõtte loomisel mõtle kindlasti selle peale, kuidas firma omandit jagada. Kui võimalik, tee ettevõtlust üksi, mitte partneri(te)ga. Ettevõte töötab kõige paremini, kui sellel on üks omanik. Kui firmal on mitu omanikku, siis paraku ei pruugita leida üksmeelt. Mul on kolm ettevõtet läinud vett vedama seetõttu, et ettevõte oli jagatud mitme peale.
    Pane tähele
    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.
    Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja ärikasum enne makse aastatel 2013, 2014 ja 2015. 2013. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2013-2015 kasvama käive ja ärikasum vähemalt 50%.
    TOPi jõudis tänavu 875 ettevõtet.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Nordecon ehitab lennujaama militaarlennukite platsi
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Järgmine eestlane viis oma frantsiisi Dubaisse
Eesti rullmassaažikett Beautiful Me avab nutisalongid mai keskpaigas Araabia Ühendemiraatides Dubais ja aprilli lõpus Portugalis Leirias.
Eesti rullmassaažikett Beautiful Me avab nutisalongid mai keskpaigas Araabia Ühendemiraatides Dubais ja aprilli lõpus Portugalis Leirias.