Hotellibuum Tartus

25. august 2017, 06:00
Hotellide London, Pallas ja Sophia juhatuse liige ning üks omanikest Verni Loodmaa.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170825/NEWS/170829852/AR/0/AR-170829852.jpg

Tartu hotelliturg on lühikese ajaga kasvanud väga kiiresti – aastaga lisandus 375 tuba ehk umbes kolmandiku võrra enam, kui oli seni sealsel majutusturul üldse tube.

Eelmise aasta aprillist kuni selle aasta aprillini on uksed avanud hotellid Lydia, V Spaahotell ja Sophia, hostel Hektor ning valmis Tartu hotelli laiendus. Turule tuli ühtäkki 375 tuba ligi 900 voodikohaga. Kui vastvalminud hotellid välja arvata, oli Tartu linnavalitsuse ettevõtluse osakonna andmeil 2016. aastal koos hostelite, külaliskorterite ja kodumajutustega kokku umbes 1100 tuba 2300 voodikohaga.

Majutuskohad Tartus

Hotellikohtade arvu kiire kasv lühikese aja jooksul on sarnane 2007. aastaga, kui valmis 205 toaga hotell Dorpat. Suure hotelli tulek suurendas toona hotellitubade arvu Tartus peaaegu kaks korda.

Üks mõte mitmel korraga

Hotellide Pallas, London ja Sophia juhatuse liikme ning ühe omaniku Verni Loodmaa sõnul on see juhuste kokkusattumus, et aasta jooksul mitu hotelli uksed avas. „Aastaid ei lisandunud Tartusse hotellitube juurde, aga eks ettevõtjad ju jälgivad turul toimuvat,“ ütles ta. „Kui ühel hetkel tundus, et nüüd on aeg küps, et mõni hotell juurde teha, siis see mõte ei tulnud ainult ühel ettevõtjal, vaid see tuli korraga mitmel ettevõtjal.“

Hotell Tartu juhataja Alar Käära kinnitusel plaanisid nad pikalt hotelli laiendust ning juureehitust. „Emotsiooni pealt sellist otsust ei tee, eks teised ka kalkuleerisid. Kukkus lihtsalt nii välja, et lühikese aja jooksul valmis mitu hotelli,“ nentis Käära.

„Mõistagi suurendab hotellikohtade arvu tõus valikuvõimalusi ja kliendile on see kasulik,“ lausus Loodmaa. „Samas paneb see hotelliettevõtjaid suhteliselt raskesse olukorda, sest sisendite hinna tõusu ja tööjõukulude üsna hüppelise tõusu tingimustes ei ole võimalik hotellitubade hinda tõsta – tihe konkurents ei lase seda teha. Ettevõtjatel ei ole õnnestunud õiglast hinda küsida. Tartu hotellitubade hinnad on praegu Tallinna omadest umbes kolmandiku võrra madalamad, aga ei ole põhjust arvata, et kinnisvara või tööjõud oleks Tartus odavam.“

Turistid ja Tartu

Barclay Hotelli tegevjuhi Urmas Uustali sõnul on Tallinna hotellitubade hinnad üles kerkinud eelkõige Eesti eesistumise tõttu ja kõrgemad hinnad on peletanud üksjagu välisturiste seetõttu Tallinnast mujale ööbima. „Kui turist vaatab, et Tallinnas maksab ööbimine kolmetärnihotellis 300 eurot, siis ta läheb mujale ööbima,“ rääkis Uustal. „Ka Tartusse on seetõttu tuldud. Paljud turistid planeerivad nii, et pärast hommikust maandumist Tallinna lennuväljal teevad pealinnas ekskursioonituuri ära ja seejärel sõidavad edasi kusagile mujale ööbimiskohta. Või planeerivad nii, et reisi viimasel päeval tulevad uudistama Tallinna ja õhtul lendavad koju.“

Tartu tõmbab

Ka statistika näitab turistide arvu tõusu Tartus. „Tartusse on tekkinud uusi tõmbekeskuseid, näiteks ERM, ja Tartus toimub üksjagu üritusi,“ loetles Loodmaa. „Ja eks inimesed üldse liiguvad rohkem, inimestel on rohkem raha ja see on ka siseturismi vedav mootor.“

Loodmaa ei usu, et Tartusse lähiajal veel uusi hotelle ehitatakse. „Täna ei ole sellist plaani ilmselt kellelgi. Majutusäris tegutsevad inimesed oskavad hinnata ümber ringi toimuvat ja mõistavad, et praegu ei ole see aeg, kus peaks hakkama täiendavatesse hotellitubadesse investeerima,“ rääkis Loodmaa. „Ma arvan, et pigem on põhjust täna taas kord üle pika aja Tallinnas selle peale mõelda. Tallinnas ehitati ja avati päris uued hotellid 2007. aastal. Hiltonit ma siinjuures ei arvesta uue hotellina, sest see ehitati Park hotelli asemele.“

Lydia hotelli tegevjuht Kristo Seli ja omanik Neinar Seli Lõuna-Eesti esimese viietärnihotelli nurgakivi panekul.
Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. August 2017, 15:14

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing