Liina Laks • 14. september 2017 kell 9:00

Ida-Euroopas õitseb relvaäri

Globaalne relvakaubandus suureneb  Foto: epa

Bulgaaria ja Tšehhi relvatootjad rõõmustavad Lähis-Ida konfliktide üle.

Lähis-Ida konfliktide üks suurimaid võitjaid on Bloomberg andmetel Ida-Euroopa relvatööstus: nõudluse kasvu taga on nii Iraan, Saudi Araabia kui ka USA.

„Lähis-Idasse mineva relvamüügi kasvu taga tundub olevat langenud samale ajale relvastatud konflikti süvenemisega regioonis,“ ütles BMI Researchi juht Lucas Dos Santos diplomaatiliselt ning andis mõista, et kuigi kõige hullem on seal möödas, siis konflikt jääb pikemaks ajaks susisema. See on hea aeg Tšehhi ja Bulgaaria relvatootjatele.

Bulgaarias moodustab relvatööstus ligikaudu 2 protsenti SKPst. Suurimateks relvaeksportijateks on aga USA ja Venemaa, kus möödunud aastal eksporditi relvi 15 miljardi dollari eest. Alles hiljuti leppis Moskva valitsus kokku Türgiga õhutõrjerakettide müügis. See toob venelastele ligikaudu 2,5 miljardit dollarit.

S&P Aerospace & Defence indeks, mis koondab ka relvatootjaid, on alates aasta algusest tõusnud 19 protsenti.

Hetkel kuum