• Jaga lugu:

  Mis on see Eestis tundmatu uus rahaveski digiturunduses?

  Foto: OKIA

  Eestis on affiliate-turundus jätkuvalt üsna tundmatu. Maailmas on affiliate-turundus väga, väga levinud.

  Mis on see affiliate-turundus, millega 26-aastane soomlane Mikko Juhani Yrjänä üksi suure tõenäosusega miljoneid eurosid teenib?
  Lihtsustatult: affiliate-turundus paneb teised inimesed sinu asju reklaamima ning teenitud raha jagate omavahel. Eesmärk on saada sajad ja tuhanded inimesed sinu asju levitama blogides, kommentaariumites, FB-gruppides, jm veebis.
  On olemas nii otse-programme – neist tuntuim Amazon Associates – kui ka näiteks affiliate-võrgustikke, mis koondavad enda alla palju väiksemaid poode.Lihtne näide. Sul on blogi, milles tavatsed rääkida uutest fotokaameratest. Sul on päris palju lugejaid, sest kirjutad huvitavalt. Rääkides näiteks Canoni peegelkaamerast,paned artikli juurde nn affiliate-reklaamid: bännerid või lingid. Selleks pead olema liitunud mõne affiliate-programmiga, näiteks Amazoni vastavaga.
  Asja võti on selles, et iga URLi lõpus on väike koodike, mis identifitseerib sinu blogi. Kui inimene nüüd klikib sinu Canoni artikli juures Canoni reklaamile ja sooritab Amazoni poest ostu, teenid sina vahendustasuna 4–8%.Igal programmil on see veidi erinev, Amazoni puhul sõltub mahtudest. Mida rohkem, seda kõrgem.
  Tasub reklaamida kallist kaupa
  Siin on mõned konksud ka. Blogipidajana pead arvestama, et sinu külastatavus peab olema üsna suur, et võiks loota vähegi mõistlikule teenistusele.Amazoni puhul kehtib nn 24h taks – kui sinu veebist sinna liikunud külastaja sooritab ükskõik kui suure ostu (ostes 1 või 100 toodet) 24 tunni jooksul, teenid sina oma vahendustasu. 24 tundi on üsna lühike aeg. Mõnel saidil on see periood oluliselt pikem.
  Pead ka arvestama, et väljamakseid tehakse teatud summa saavutamisel, näiteks alates 100 USA dollarit.
  Blogipidajana on mõistlik tegeleda asjadega, mis on suhteliselt kallid ja netis hästi müüvad. Näiteks fototehnika, arvutid, mobiilid jms. Raamatuid ostetakse neti kaudu küll palju, aga raamatud on odavad ja vahendustasu protsent jääb pisikeseks.
  Maailmas on palju edukaid bloggereid ja vloggereid, kes teenivadki elatist affiliate-turundusega. Lisaks bloggeritele ja vloggeritele tehakse affiliate-toodetele reklaami FB-gruppides, ehitatakse spetsiaalsed e-poed, mis ostu enda viivad affiliate-emaleheni (nt Amazoni).
  E-kaupmehele sajad kontaktid
  E-kaupmehena pead sa oma affiliate-programmi viima hästi levitajateni, seda mõneti turustama. Selleks pakutakse ka võimalikult häid tingimusi, suheldakse otse näiteks bloggeritega-vloggeritega.
  Sa saad sadu ja heal juhul tuhandeid sissetulevaid viiteid, mis küll suhteliselt harva viivad otsese müügini, aga toimivad enamalt-jaolt reklaamina. Ka Google’ile meeldib väga sissetulevate linkide rohkus (ehk link juice).
  Ideaalne oleks, kui suudaksid inimesed FB-gruppides või foorumites panna eelistama sinu affiliate-viiteid konkurendi tavalistele viidetele. Foorumis kirjutaja peab teadvustama, et kui ta mingit toodet kellelegi soovitab, on tal kasulik teha seda mitte tavalise viitena vaid läbi mõne affiliate-programmi.

  Erinevate affiliate-programmide võrdlus: affiliatetips.

  Võiks katsetada ka Eestis
  Eestis ma hetkel affiliate-programme ei tea (täpsustage keegi, kui see pole nii), ja keegi Eestis võiks seda katsetada.
  Välismaal on palju on veebiportaale, mis teenivad oma tulu affiliate-programmidest ja ka tavaliste reklaamide näitamisest. 
  Näiteks maailma tuntuim fototarvete ülevaadete sait dpreview. Vaata sellele lehele, kruti allapoole ja lehe lõpus näed tõenäoliselt just Amazoni affiliate-kastikest. Infoks lihtsalt, et dpreview küll kuulub ka Amazonile, aga see pole oluline.
  PS. Ma ei ole hetkel ühegi affiliate-programmiga liitunud, aga ideaalis võiks olla nii, et kui soovitan oma blogiartiklis näiteks mõnda temaatilist raamatut ja viitan siis sellele juba läbi oma affiliate-lingi, siis teeniksin väikese rahakese, kui sa minu viidatud e-raamatupoest midagi ostaksid.
  Autor: Kaupo Kalda, OKIA
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Alliksaar: hinnad kerkivad, kuid pelgalt see ei pruugi õnne õuele tuua
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Pankade aktsiad läksid täna Tallinna börsil lendu
Tallinna börsil on täna pankade aktsiad lendu läinud – nii Coopi kui ka LHV aktsia on kumbki tõusnud umbes 8 protsenti.
Tallinna börsil on täna pankade aktsiad lendu läinud – nii Coopi kui ka LHV aktsia on kumbki tõusnud umbes 8 protsenti.
Kaja Kallas leidis loiule vaktsineerimisele kaks õigustust
Peaminister Kaja Kallas ütles riigikogu erikomisjonis, et vaktsineerimise on teinud konarlikuks kogemuse puudumine ja Eesti inimeste arvatust kesisem digilahenduste kasutamine.
Peaminister Kaja Kallas ütles riigikogu erikomisjonis, et vaktsineerimise on teinud konarlikuks kogemuse puudumine ja Eesti inimeste arvatust kesisem digilahenduste kasutamine.
Saku Õlletehas premeerib vaktsineeritud töötajaid kohustuste vähendamisega
Olukorras, kus koroonaviiruse levik kiireneb ning enam kui pooled inimesed on vaktsineerimata, peavad tootmisettevõtted valmistuma taas halvimaks. Saku Õlletehaselgi on rangemad reeglid uueks koroonalaineks valmis pandud, kuid praegu keskendutakse ennekõike töötajate kaitsepookimisele.
Olukorras, kus koroonaviiruse levik kiireneb ning enam kui pooled inimesed on vaktsineerimata, peavad tootmisettevõtted valmistuma taas halvimaks. Saku Õlletehaselgi on rangemad reeglid uueks koroonalaineks valmis pandud, kuid praegu keskendutakse ennekõike töötajate kaitsepookimisele.