Kadri Põlendik • 19. september 2017 kell 16:59

Trump: USA võib Põhja-Korea hävitada

USA president Donald Trump täna ÜRO peaassambleel.  Foto: Reuters/Scanpix

USA president Donald Trump ütles täna ÜRO peaassambleel esinedes, et Ameerika Ühendriigid peavad Põhja-Korea hävitama, kui tekib vajadus ennast või oma liitlasti kaitsta.

„Ameerika Ühendriikidel on palju jõudu ja kannatust, kuid kui riik on sunnitud ennast või oma liitlasti kaitsma, ei jää meil muud valikut kui täielikult hävitada Põhja-Korea,“ ütles Donald Trump. Ta pilkas ka Põhja-Korea liidrit Kim Jong-uni, nimetades teda enesetapumissioonil olevaks raketimeheks, vahendas BBC.

Saalis olnud maailma riikide liidreid tegid tema kommentaarid ärevaks. Üks mees publikus kattis oma näo kätega kohe pärast seda kui Trump lausus sõnad „täielikult hävitada“. Mõni minut enne Trumpi esines ÜRO peasekretär Antonio Guterres, kes kutsus üles riigimehelikkusele, vahendas Reuters.

Põhja-Korea esindaja ÜROs ei olnud nõus vahetult pärast kõnet kommentaare jagama. Kõne ajal istus esires Põhja-Korea diplomaat.

See on Trumpi seni kõige otsesem ähvardus rünnata Põhja-Koread riigi vaenuliku tegevuse pärast, nagu raketi lennutamine üle Jaapani ja tuumakatsetuste korraldamine.

USA president ründas oma sõnavõtus ka Iraani, mis on tema sõnul korrumpeerunud diktatuur, mille eesmärk on tekitada Lähis-Idas ebastabiilsust. Ta kutsus üles Iraani valitsust lõpetama terrorismi toetamine ja kritiseeris taas president Barack Obama ajal sõlmitud kokkulepet Iraani tuumaprogrammi teemal. Trump nimetas seda kokkulepet häbiväärseks.

Hetkel kuum