Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kinnisvarakuninga tagasitulek

    Eesti kinnisvaraturul suuri tegusid teinud Ober-Hausi asutaja Paul Oberschneider kavandab tagasitulekut.

    Vaata ka Infopangast:

    Paul Richard Oberschneider

    „Olen viimasel ajal päris palju jälle Eestis käima hakanud,“ vastas 2007. aastal enda loodud Ober-Hausist väljunud Oberschneider konverentsi Äriplaan 2018 laval küsimusele, kas ta näeb Eestis taas investeerimisvõimalusi.
    “On tunda, et ta on aktiivsuse taastanud ja on näha, et mingi äri tuleb,” nentis kinnisvarabüroo Uus Maa juht Jaanus Laugus, kelle esimene klient ja hiljem konkurent oli Paul Oberschneider, kui ta 1990. aastatel Eestisse saabus.
    Läheneb kinnisvarale teise nurga alt
    Oberschneider ütles, et läheneb kinnisvaraturule seekord teise külje alt ja asub tegelema hoopis selle rahastamise poolega. 
    Ta tõdes, et see on tema jaoks põnev areng. „Uurime turul alternatiivlaenude võimalusi. Viimase nelja aastaga on pea 40 protsenti traditsioonilistest pangalaenudest tagasi tõmbunud ja tekkinud lünk. Inimestel ei ole vahendeid, et seda lünka täita,“ selgitas ta.
    Ta ütles, et väga palju rohkem ei saa veel rääkida, kuid see on sama, mida ta teeb praegu Londonis oma sealsete äripartneriga finantssektorist. „Londonis tuleme järgmisel kuul välja sildfinantseeringutega (lühiajaline rahastamine enne laenu saamist - toim) ja pakume lühiajalisi laene kinnisvaraomanikele ja -arendajatele.“
    Oberschneideri sõnul katsetavad nad praegu, kas siin on selliste laenude järele nõudlust. Suurbritanniast alguse saav äri jõuab kõigisse kolme Balti riiki ja Poola. „Arvan, et kõigi nende riikide peale kokku on piisavalt nõudlust. Ühes riigis tegusedes võin ma hätta sattuda,“ ütles ta.
    Järgmine samm on kapitali kogumine ja selleks on plaanis üle Baltikumi raha kokku ajada. Kui vaadata äri püsti panemist kümne sammuna, on nad kolmanda sammu juures, ütleb Oberschneider. Uusi ettevõtteid ta siin laenuäri ajamiseks praegu asutanud ei ole. „Praegu on Suurbritannia firma nimega Saint James Capital Partners LLP ja see saab siia piirkonda ilmselt harufirmad.“
    Eelmisel korral oli ajast ees
    Jaanus Laugus meenutas, et Oberschneider oli 90ndatel aastatel Eestisse tulles selline välistegelane, kes nägi selgelt turgu ette ja oskas leida võimalusi, mida teised ei aimanud. „Omades laiemat maailmapilti, suutis ta meie väikses Eestis suhteliselt julgeid plaane teha ja julgeid asju ette võtta, mis kohalikele tundusid veel suhteliselt unistustena või liiga kaugetena.“
    Ta kirjeldas, kuidas Oberschneider neid julgeid ideid ellu viis, ostes näiteks Lasnamäel tühermaid ja ehitades sinna ärikeskuse. „See ärikeskuste arendamine oli tal julge ja meie mõtetest ja maailmast ees. Ilmselt ta siis püüab nüüd jälle leida viisi, kuidas eristuda, ja tema tugevus ongi, et ta püüab teha teisiti kui teised. See võib anda talle tugeva eelise.“
    Laugus mõtiskles, et siiakanti kipub Oberschneider tagasi ilmselt seetõttu, et tunneb piirkonda ja siin on ilmselt head mälestused. „Ikka kipub ju sinnapoole tagasi, kus olid paremad mälestused ja edukamad ärid. See annab kindlust.“
    Paul Oberschneider tegi 90. aastatel Eesti kinnisvaraturule tulles julgeid ja eristuvaid otsuseid.Foto: Andras Kralla

    Ameerika ärimees, ingelinvestor, kõneleja ja kinnisvaraarendaja.

    1980. aastatel tegutses maaklerina New Yorgi börsil ja Lehman Brothersis.

    1992. aastal jõudis Eestisse. Oberschneider on öelnud, et taskus oli tal siis 400 dollarit. Järgnenud pooleteise aastakümne jooksul kasvas tema äride maht 200 miljoni dollarini.

    1994. aastal asutas ta Eestis Ober-Haus Kinnisvara, mis kasvas kiiresti Kesk-Euroopa suurimaks kinnisvaraettevõtteks.

    2007. aasta juunis müüs Oberschneider Ober-Hausi Soome kinnisvarafirmale Realia Grupp, kes lootis seda kasutada hüppelauaks Venemaale.

    Enne kinnisvarakrahhi õnnestus tal mitmest suurest maatükist loobuda või siis neile korralikud rentnikud leida. Näiteks Eesti turule sisenenud Bauhaus pani esimese kaupluse püsti Lasnamäe kanali äärde Oberschneideri arendatavale maatükile.

    2017. aasta alguses avaldas Oberschneider oma teekonnast ja ärimaailmas õpitust raamatu “Miks müüa takosid Aafrikas? 16 universaalset äristrateegiat” ka eesti keeles, sest peab Eestit oma edu alguspunktiks.

    Lisab kinnisvaraturule sagimist
    Ühisrahastusplatvormi Crowdestate juht Loit Linnupõld tõdes, et karmid regulatsioonid ja kapitalinõuded on selgelt vähendanud pankade huvi laenata, seda nii Inglismaal, Eestis kui ka mujal Euroopas. „Usun, et mis tahes alternatiivse finantseerimisettevõtte turule tulek on ärikeskkonnale kasuks ning suurendab konkurentsi.“
    Lauguse hinnangul võib Oberschneideri laenuäri siinsele turule juurde tuua veel julgeid kinnisvaraprojekte ja tihedama konkurentsi. „Aga teiselt poolt usun, et tegemist on väga pädevate inimestega, vaevalt siia lausrumalust tegema tullakse.“
    Ta märkis, et kerge ületootmise oht on õhus, kuid kui laenu tuleb peale, siis tarbijaid jagub. Tema hinnangul on mõistlik, et Oberschneider plaanib tegutseda lisaks Eestile ka Lätis ja Leedus. Ta märkis, et Läti turg on just stardifaasis ja on seekord meist aastaid maha jäänud. Leedu on aga võib-olla isegi paremas seisus kui Eesti. „See tundub loogiline, et ta võiks vähemalt kolmes riigis pakkuda, aga teades Pauli, siis ilmselt ambitsioonid on suuremad. Vaevalt ta ainult kolme riigiga piirdub.“
    Kinnisvaraarendaja Metro Capitali juht Mart Habakuk leidis, et uus alternatiivse laenu pakkuja mitmekesistab turgu, tuues siia rohkem väiksemaid arendusi. „Suuremad saavad hakkama, aga see toob uut verd,“ rääkis ta ja lisas, et see toob turule juurde tegutsejaid, kes ei pruugi pangas laenusaamiseks kvalifitseerida või kellel ei ole endal hetkel vahendeid. Ta tõdes, et kui nemad kaaluksid Oberschneideri uuelt ärilt laenu võtta, sõltuks kõik hinnast.
    Oberschneider: teistega võisteldes oled juba kaotanud
    Ober-Hausi asutaja Paul Oberschneider rääkis konverentsil Äriplaan 2018, et iga ettevõte peab leidma oma eripära, sest teistega võistlema hakates oled tegelikult juba kaotanud.
    "Graafikud, tabelid, statistika... me kõik vaatame neid. Kõik vaatavad neidsamu arve. Kuidas me peaksime saama ilmaski midagi korda saata, kui me kõik vaatame samu näitajaid?“ küsis Oberschneider ja ütles, et nii saavad ju kõik sama tulemuse.
    Ta märkis, et ei hakka kõnelema sellest, mis tema arvates kinnisvaraturul järgmisel aastal toimub: vahet ei ole, mida trendid ja statistika näitavad, oluline on eristuda. "Kui võistled, oled juba kaotanud,“ rõhutas ta korduvalt.
    Kui ta 1992.-1993. aastal Eestisse tuli, oli siinsel kinnisvaraturul juba tugevaid mängijaid, nentis ta. "Kui alustasime 1994. aastal Ober-Hausiga, olime vaid mina ja assistent ning tugev konkurents. Ma ei rääkinud eesti keelt ja ma ei tundnud siin kedagi. 10 aastat hiljem oli meil 400 maaklerit viies riigis."
    Oberschneideri sõnul toimus kasv tänu kolmele asjale. Esiteks ei hakanud ta nimetama ettevõtet eestikeelse nimega või sõnaga "kinnisvara", nimeks sai Ober-Haus Real Estate. "Mõtlesin, et Varssavis, Vilniuses, Riias ja Tallinnas saavad inimesed seda nime nähes aru, mis see on. Tegime, mida teised ei teinud. Lõime brändi, mis oli tol ajal suurem kui kogu siinne kinnisvaraäri."
    Teiseks, kuna ta ei rääkinud eesti keelt, oli ta sunnitud tegema seda, mille vastu enamik ettevõtjaid võitleb. "Ma delegeerisin. Ettevõtjatena arvame me, et suudame teha kõike ise," ütles ta ja tõdes, et palju ärimehi arvab, et teeb ise kõike paremini, seega teeb kõike ise. "Me oleme kontrollifriigid. Minul seda luksust ei olnud," tõdes ta ja märkis, et see andis talle turul eelise.
    Lisaks oli ta üks esimesi, kes tõi kinnisvarasektoris Eestisse väliskapitali. "Meie saladus on see, et me tegime asju teisiti."
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Tesla halbadele tulemusele vaatamata lõpetasid USA indeksid tugevalt rohelises
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.