Kristjan Pruul • 13. november 2017 kell 13:45

Paradiisipaberid viivad Malta ja Eesti kaudu Soome

Enamik paradiisipaberitest lekkis õigusbüroost Appleby. Pildil nende kontor Hongkongis.  Foto: EPA

Soome rahvusringhääling Yle kirjutab, et niinimetatud paradiisipaberite andmelekkest selgus, kuidas Soome suurärimees ja liftitootja KONE suuromanik Antti Herlin üritas päästa Maltale registreeritud panka, mis pööritas Eestis registreeritud Aasa Globalu kaudu raha Soome kiirlaenuturul.

Yle andmetel üritas Herlin päästa Maltal registreeritud panka Nemea, mis kuulus soomlastele. Finantsasutus oli Malta järelevalveasutuste silma hakanud Aserbaidžaani hoiuste ning suurte laenudega Eestis registreeritud ettevõttesse Aasa Global. Viimase tütarfirmad omakorda tegutsevad Soomes tarbimislaenuturul.

Aasa Globali majandusaasta aruandest selgub, et neil oli 2014. aasta oktoobrist alates leping Nemea Bankiga, mis 2015. aastaks ulatus üle 30 miljoni euro koos võimalusega suurendada seda 75 miljoni euroni.

Selle lepinguga müüdi Nemeale kliendilaenude portfelle nimiväärtuses, vastavalt laekumistele maksis Aasa Global Nemeale tagasi laenu põhiosa, millele lisandus 16 või 13% suurune intress. 2016. lõpuks olid enamus nende laenude riskid ja hüved läinud Nemeale ja kanti bilansist välja.

 

Hetkel kuum