Äripäev • 5. detsember 2017 kell 11:03

Prokurör: meil on Saakašvili kuriteod videos

Kiievis vahistati Mihhail Saakašvili  Foto: epa

Ukraina peaprokurör teatas, et täna Kiievis vahistatud Odessa oblasti endine kuberner ja partei „Uus jõud“ liider Mihhail Saakašvili tegevust rahastas poole miljoni dollariga end Venemaa eest varjav ärimees Sergei Kurtšenko.

Pressikonverentsil rääkis peaprokurör, et kokkuleppel Saakašviliga pöördus üks Ukraina kodanik oma vahendaja kaudu Kurtšenko poole, et saada Saakašvilile püsivat rahalist toetust. Prokuröri sõnul lubati kurjategijatele finantsabi eest vastutasuks nende huvide kaitsmist. „Me fikseerisime selle, et Saakašvili sai Vene poolelt umbes pool miljonit dollarit,“ vahendas Interfax peaprokuröri.

Saakašvili advokaat Bekha Basilia ütles, et tema kliendi kinnivõtmine oli ebaseaduslik. "Ukraina võimude teod on sedavõrd seadusevastased, et nad võivad Saakašvili ka Gruusiale välja anda, seal aga käib tema vastu mitu kohtuprotsessi," ütles advokaat.

Tema sõnul „viidi läbi erioperatsioon, mille käigus tuvastati mitme poliitiku - eelkõige Saakašvili - koostöö Janukovitši kuritegeliku grupeeringu liikmete ja eelkõige Kurtšenkoga, kelle raha eest Saakašvili ja tema lähikond finantseerisid oma protestiaktsioone“. Prokuröri sõnul oli nende aktsioonide eesmärk võtta Ukrainas võim üle, mida oli vaja selleks, et „Janukovitši-Kurtšenko kuritegelik rühmitus saaks endalt maha neile esitatud süüdistused ja tagasi kontrolli varade üle, mille nad omal ajal kuritegelikul teel omandasid“.

Prokurör väitis, et kõik tegevused käisid Ukraina eriteenistuste silme all. „Pool sellest summast anti vahendajale üle eriteenistuste kontrolli all – kupüüride numbrid on üles kirjutatud ja kinnitatud nende üleandmise fakt,“ rääkis prokurör. Tema sõnul tegid eriteenistustega koostööd mitmed Ukraina kodanikud Moskvas ning tulemusena said Ukraina õiguskaitseorganid audio- ja videomaterjale Saakašvili rahastamise tõenditega – mida koordineeris Venemaa föderaalne julgeolekuteenistus.

Ukraina julgeolekuteenistus pidas täna hommikul Gruusia ekspresidendi ja Odessa oblasti endise kuberneri Mihhail Saakašvili Kiievis kinni seoses kriminaaluurimisega, mis algtatati kriminaalkoodeksi paragrahvi alusel, mis näeb ette karistuse organiseeritud kuritegevuses osalemise ja kuritegude varjamise eest.

Gruusia endine riigipea peeti kinni tema Kiievi kodus. Kui julgeolekuteenistus hommikul tema korterisse sisenes, ronis Saakašvili katusele, kirjutas Interfax. Enne katuselt allatoomist ja vahistamist jõudis ta pöörduda tänavale kogunenud rahvahulga poole. Rahvamass takistas ka Saakašvilit sõidutanud eriteenistuse mikrobussi teekonda, kirjutas Interfax.

Ekskuberner pandi mikrobussi, kuid sõiduk ei saanud liikuma, sest tee blokeerisid tema poolehoidjad. Pikalt kinni hoitud sõidukil kisti lõpuks uksed lahti - Interfax kirjutas, et poolehoidjad vabastasid poliitiku, kes suundus seejärel Ülemraadasse, et nõuda president Petro Porošenko tagandamist.

Oma Facebooki lehel nimetas Saakašvili riigi peaprokuröri avaldusi tema kohta valedeks, mille eesmärk on diskrediteerida kogu Ukraina opositsiooni.

Kiievi prokuratuur avas seoses vahi alla võetud Saakašvili "vabastamisega" järgmise kriminaalasja.

Oligarh Kurtšenkot kahtlustab Ukraina peaprokuratuur aga ettevõtte Ukrgazdobõtša varade riisumises ning on kuulutanud ta tagaotsitavaks.

Ekskuberner Saakašvili pandi mikrobussi, kuid sõiduk ei saanud liikuma, sest tee blokeerisid Saakašvili poolehoidjad. Pikalt kinni hoitud sõidukil kisti lõpuks uksed lahti - Interfax kirjutas, et poolehoidjad vabastasid poliitiku, kes suundus seejärel Ülemraadasse, et nõuda president Petro Porošenko tagandamist.

Oma Facebooki lehel nimetas Saakašvili riigi peaprokuröri avaldusi tema kohta valedeks, mille eesmärk on diskrediteerida kogu Ukraina opositsiooni.

Kiievi prokuratuur aga avas seoses vahi alla võetud Saakašvili vabastamisega järgmise kriminaalasja.

Kes on Mihhail Saakašvili?

Aasta tagasi astus Saakašvili tagasi Ukraina Odessa oblasti kuberneri kohalt, kuhu ta määras president Petro Porošenko 2015. aasta mais. Oma sõnul sai tema kannatus otsa, kui ta nägi riigiametnike elektroonilisi tuludeklaratsioone, milles näidati miljonilisi varandusi. Saakašvili väitis, et Odessa oblasti korruptiivseid klanne toetab president Porošenko isiklikult.

Kahe aasta eest võeti Saakašvililt Gruusia kodakondsus seoses sellega, et temast sai Ukraina kodanik. Gruusias on tal käimas mitu kriminaalasja, näiteks süüdistatakse teda eelarveraha raiskamises ja võimupiiride ületamises. Saakašvili ise nimetab neid süüdistusi alusetuks.

Gruusia president oli Saakašvili jaanuarist 2008 kuni novembrini 2007 ning 2008. aasta jaanuarist 2013. aasta novembrini.

Hetkel kuum