Äripäev • 5. detsember 2017 • 2 min
Jaga lugu:

Vihand: valitsust kardan rohkem kui konkurente

Jaanus Vihand  Foto: Andras Kralla

Kui konkurentide käitumist saab ette näha, siis valitsuse puhul nii ei kipu olema, nentis Coop Eesti juhatuse esimees Jaanus Vihand.

Vihand rääkis Äripäeva teemaveebile kaubandus.ee, et jaekaubanduses on praegu kahtlemata hea aeg. Kui Läti alkoholiralli kõrvale jätta, läheb Coopil tema sõnul hästi.

"Praegu tuleb karta rohkem valitsuse tegemisi kui konkurentide omi," ütles ta. Tema sõnul põhineb kokurentide käitumine mingitel ratsionaalsetel ja majanduslikult põhjendatud alustel, valitsusega nii ei kipu olema. 

Valitsus otsustas novembri lõpus, et tõstab õlle, siidri ja kange alkoholi aktsiisi veebruaaris plaanitust kaks korda vähem. Kehtiva seaduse kohaselt peaks õlle aktsiis kerkima 1. veebruarist 17,65 protsenti, siidri aktsiis 17,89 protsenti ning kange alkoholi aktsiis 10 protsenti. Täna aga saabus uudis, et riigikogu rahanduskomisjonis kukkus hääletusel läbi eelnõu, mis nägi ette alkoholi aktsiisitõusu vähendamise. See tähendab, et riigieelarve vastuvõtmine lükkub edasi, vahendas ERR. Kobareelnõu jõuab seega muutmata kujul kolmapäeval riigikogu täiskogu ette. Selle vastuvõtmisest sõltub ka aktsiisitõusu vähendamisega arvestava riigieelarve eelnõu viimane hääletus, mis peaks toimuma 20. detsembril.

Kaubandust konkurents ei raputa

Järgneva aasta jooksul näeb Vihand piirikaubanduse suurenemist. Vihand rääkis, et Coop avab või renoveerib igal aastal 10–15 kauplust. "Aga igal aastal tuleb ka mõni kauplus sulgeda, mille külastatavus on langenud alla kriitilise piiri," ütles ta. Vihandi sõnul on see tavapärane protsess ja seotud muudatustega demograafias, infrastruktuuris, seadusandluses ja konkurentsis. „Viimase all tuleb tänasel päeval vaadelda ka piiriülest kaubandust.“

Teistest mõjuritest tuleb tegeleda konkurentsiga, kuid tema sõnul võib praeguste turuosaliste käive hüpata ainult tänu ühinemistele või ülevõtmistele. Muidu saavad turuosad muutuda vaid protsendi-paari piires.

Tööjõu puudus on tema sõnul tuntav ja lühikeses perspektiivis ebamugav, kuid pikemas perspektiivis pigem kasulik. "Paneb rohkem pingutama ja otsima võimalusi nutikamaks tegutsemiseks. Mure on aga hoopis sellega, et kliendibaas kuivab aasta-aastalt kokku ja kuigi elatustaseme tõusu tõttu suuremat turulangus lähiaastatel karta ei ole, siis pikemas vaates on see peamine probleem,“ ütles ta.

Loe Vihandi juttu pikemalt teemaveebist kaubandus.ee.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt