Äripäev • 14. detsember 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Reform tahab karmistada valimistel kandideerimise tingimusi

Valimiskast
Valimiskast  Foto: Erik Prozes

Riigikogus läbis esimese lugemise eelnõu, millega piiratakse kandideerimisõigust kohalike omavalitsuste volikogude, riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimistel.

Praeguse seaduse järgi ei saa kandideerida üksnes isik, kes on kuriteos süüdi mõistetud ja kes kannab vanglakaristust. Sealhulgas tingimisi vanglakaristus ja eelnev karistatus kandideerimist ei takista.

Reformierakonna algatatud seaduse muutmise eelnõu näeb aga ette, et kandideerida ei tohiks ka süüdi mõistetud või kehtiva ametialase kuriteo karistusega isik. Seletuskirjas märgitakse, et kandideerimisõiguse piiramine ohjeldab ja ennetab korruptsiooni. Reformierakonna hinnangul saab sellist piirangut kandideerimisele tuua vaid tugevates demokraatlikes riikides, kuna ebademokraatlikes riikides hakataks mõistma sellise seaduse jõustudes poliitikuid kahtlaste asjaoludel süüdi.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt