Äripäev • 3. jaanuar 2018 kell 8:56

Putin huvitub krüptorublast

Moskva ametnike sõnul andis Venemaa president Vladimir Putin korralduse luua krüptorubla.  Foto: Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin käskis ametnikel uurida võimalusi, et luua oma digivaluuta.

Moskva ametnike sõnul andis Putin korralduse luua krüptorubla, mistõttu Vene riiklikud institutsioonid uurivad plokiahela tehnoloogiat, millel põhinevad bitcoin ja teised digivaluutad, kirjutas Financial Times.

Putini majandusnõuniku Sergei Glazjevi sõnul oleks krüptovaluuta kasulik vahend, et minna mööda rahvusvahelistest sanktsioonidest. "See sobib väga hästi riiklikul tasandil tundlike tegevuste jaoks," ütles Glazjev. "Saaksime raha saata ja vastu võtta igal pool maailmas, mõtlemata sanktsioonidele."

Glazjev lisas, et loodav digivaluuta oleks sama rubla nagu praegune, kuid selle ringlust saaks osaliselt piirata. See lubaks omakorda Kremlil jälgida digivaluuta igat liikumist.

Suvel kohtus Putin Vene päritolu Vitalik Buteriniga, kes lõi krüptovaluuta ethereum. Pärast kohtumist käskis Putin oma administratsioonil luua õigusraamistik, et digivaluutasid reguleerida.

Kuigi krüptovaluutad nagu bitcoin pakuvad anonüümsust, jääb seni selgusetuks, kuidas krüptorubla võimaldaks Vene ettevõtetel ja inimestel pääseda rahvusvahelistest sanktsioonidest. Samuti ei ole veel teada, kas krüptorubla annaks välja Venemaa keskpank või mõni riigi kommertspank ning kes saaks konto avada.

Hetkel kuum