Äripäev • 2. august 2018 kell 11:09

Türgi börs ja liir läksid sanktsioonide peale vabalangusesse

Kuna Türgi vangistas USA kirikutegelase, pani USA kaks Türgi ministrit sanktsioonide alla.

Turistid loevad Istanbuli valuutavahetuspunktis raha.  Foto: Scanpix

USA teatas eile hilisõhtul, et sanktsioonide alla langevad Türgi siseminister ja õigusminister, kuna Izmiris kirikut juhtinud USA päritolu Andrew Craig Brunson vangistati, süüdistatuna kurdi separatistide ja Güleni liikumise heaks spioneerimises.

„Pastor Bransoni ebaõiglane kinnipidamine ja jätkuv tagakiusamine Türgi ametivõimude poolt on vastuvõetamatu,“ ütles USA rahandusminister Steve Mnuchin Guardianile ning viitas Donald Trumpile, kes on selgelt nõudnud Türgilt pastori kohest vabastamist.

Türgi välisminister süüdistas USAd „agressiivses suhtumises“. „Pole kahtlustki, et see otsus, mis häbematult sekkub meie õigussüsteemi, on vastuolus meie suhete põhimõtetega ja kahjustab tõsiselt konstruktiivseid püüdeid meie riikide vahel probleeme lahendada,“ oli Türgi ametlik vastulause. Samuti teatas Türgi, et plaanib võtta tarvitusele vastumeetmed. USA ja Türgi puhul on tegu NATO liitlastega.

Täna reageeris Türgi börs USA teatele enam kui kolmeprotsendise langusega. Langust vedas metallitööstusettevõte Kardemir D. Türgi liir odavnes dollari suhtes 1,2 protsenti, euro suhtes odavnes liir täna 0,9 protsenti.

Hetkel kuum