Türgi börs ja liir läksid sanktsioonide peale vabalangusesse

Äripäev 02. august 2018, 14:10
Turistid loevad Istanbuli valuutavahetuspunktis raha.
https://www.aripaev.ee/storyimage/ea/20180802/BORS/180809689/AR/0/AR-180809689.jpg

Kuna Türgi vangistas USA kirikutegelase, pani USA kaks Türgi ministrit sanktsioonide alla.

USA teatas eile hilisõhtul, et sanktsioonide alla langevad Türgi siseminister ja õigusminister, kuna Izmiris kirikut juhtinud USA päritolu Andrew Craig Brunson vangistati, süüdistatuna kurdi separatistide ja Güleni liikumise heaks spioneerimises.

„Pastor Bransoni ebaõiglane kinnipidamine ja jätkuv tagakiusamine Türgi ametivõimude poolt on vastuvõetamatu,“ ütles USA rahandusminister Steve Mnuchin Guardianile ning viitas Donald Trumpile, kes on selgelt nõudnud Türgilt pastori kohest vabastamist.

Türgi välisminister süüdistas USAd „agressiivses suhtumises“. „Pole kahtlustki, et see otsus, mis häbematult sekkub meie õigussüsteemi, on vastuolus meie suhete põhimõtetega ja kahjustab tõsiselt konstruktiivseid püüdeid meie riikide vahel probleeme lahendada,“ oli Türgi ametlik vastulause. Samuti teatas Türgi, et plaanib võtta tarvitusele vastumeetmed. USA ja Türgi puhul on tegu NATO liitlastega.

Täna reageeris Türgi börs USA teatele enam kui kolmeprotsendise langusega. Langust vedas metallitööstusettevõte Kardemir D. Türgi liir odavnes dollari suhtes 1,2 protsenti, euro suhtes odavnes liir täna 0,9 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. August 2018, 14:04

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing