Äripäev • 12. november 2018 kell 7:11

Mõis ja Tamjärv investeerivad päikesekatuseid tootvasse Eesti idusse

Roofit.solar päikesekatus Suurupis  Foto: Pressimaterjalid

Äsja Nelja Energia osaluse müünud ettevõtjad Jüri Mõis ja Hannes Tamjärv on otsustanud investeerida Eesti ettevõttesse Roofit.solar, mis on välja töötanud elektrit tootva katusekattematerjali.

Tehingupartnerite teada jääva panuse eest omandavad Tamjärv ja Mõis viiendiku ettevõtte osalusest. Jüri Mõisa hinnangul on tegemist suure tulevikuga lahendusega, kuna materjal näeb välja nagu tavaline katus, kuid suudab toota elektrit sama efektiivselt kui tavapärased päikesepaneelid. "Olen ise aastaid kodus juba päikesepaneele kasutanud ja tootlus Eesti tingimustes on üllatavalt hea," märkis Mõis.

Kuna Roofit.solari arendatud materjalist saab toota fassaadipaneele eramutel, kortermajadele ja tootmishoontele, leiab Hannes Tamjärv, et taolise materjali kasutamine saab olema tulevikus iseenesestmõistetav.

"Kui hoone katus või fassaad on ehitatud elektrit tootvast materjalist, siis omanikul on justkui oma väike elektrijaam, mis teenindab osa majapidamise energiavajadusest. Päikesekatus toodab omanikule oma eluea jooksul investeeringu mitmekordselt tagasi," arvas Tamjärv.

Roofit.solar asutaja Andri Jagomägi sõnul on uute hoonete ehitamisel nüüd võimalik saavutada oluline läbimurre Euroopa Liidu liginullenergia nõuete täitmisel, mis peaks iseäranis rõõmustama arhitekte, kinnisvaraarendajaid ja puitmajatootjaid. Kui uute majade ehitamisel ja vanade restaureerimisel võetakse kasutusele elektrit tootvad katusekattematerjalid ja fassaadipaneelid, paraneb hoone energiatähis kohe vähemalt ühe tähe võrra.

„Eriti agarad huvilised võivad meie paneelidest lausa endale plussenergiamaja ehitada“ lisas Jagomägi.

Roofit.solar juhid Andri Jagomägi ja Andres Anijalg käisid Äripäeva hommikuprogrammis, intervjuud nendega võib kuulata alates 36:30.

Eestlaste leiutis on tähelepanu püüdnud ka välisriikides. Oktoobris võitis Roofit.solar rahvusvahelise energiaettevõtte ENGIE energiasäästlike lahenduste ideekonkursi elektrit tootvate metallkatustega. ENGIE teeb koostööd eestlastega, et välja töötada Suurbritannia vanade majade säästva renoveerimise lahendust, et tõsta energiatõhusust ning muuta need liginullenergia hooneteks.

Hetkel kuum