• Jaga lugu:

  Mõis ja Tamjärv investeerivad päikesekatuseid tootvasse Eesti idusse

  Roofit.solar päikesekatus SuurupisFoto: Pressimaterjalid

  Äsja Nelja Energia osaluse müünud ettevõtjad Jüri Mõis ja Hannes Tamjärv on otsustanud investeerida Eesti ettevõttesse Roofit.solar, mis on välja töötanud elektrit tootva katusekattematerjali.

  Tehingupartnerite teada jääva panuse eest omandavad Tamjärv ja Mõis viiendiku ettevõtte osalusest. Jüri Mõisa hinnangul on tegemist suure tulevikuga lahendusega, kuna materjal näeb välja nagu tavaline katus, kuid suudab toota elektrit sama efektiivselt kui tavapärased päikesepaneelid. "Olen ise aastaid kodus juba päikesepaneele kasutanud ja tootlus Eesti tingimustes on üllatavalt hea," märkis Mõis.
  Kuna Roofit.solari arendatud materjalist saab toota fassaadipaneele eramutel, kortermajadele ja tootmishoontele, leiab Hannes Tamjärv, et taolise materjali kasutamine saab olema tulevikus iseenesestmõistetav.
  "Kui hoone katus või fassaad on ehitatud elektrit tootvast materjalist, siis omanikul on justkui oma väike elektrijaam, mis teenindab osa majapidamise energiavajadusest. Päikesekatus toodab omanikule oma eluea jooksul investeeringu mitmekordselt tagasi," arvas Tamjärv.
  Roofit.solar asutaja Andri Jagomägi sõnul on uute hoonete ehitamisel nüüd võimalik saavutada oluline läbimurre Euroopa Liidu liginullenergia nõuete täitmisel, mis peaks iseäranis rõõmustama arhitekte, kinnisvaraarendajaid ja puitmajatootjaid. Kui uute majade ehitamisel ja vanade restaureerimisel võetakse kasutusele elektrit tootvad katusekattematerjalid ja fassaadipaneelid, paraneb hoone energiatähis kohe vähemalt ühe tähe võrra.
  „Eriti agarad huvilised võivad meie paneelidest lausa endale plussenergiamaja ehitada“ lisas Jagomägi.
  Roofit.solar juhid Andri Jagomägi ja Andres Anijalg käisid Äripäeva hommikuprogrammis, intervjuud nendega võib kuulata alates 36:30.
  Eestlaste leiutis on tähelepanu püüdnud ka välisriikides. Oktoobris võitis Roofit.solar rahvusvahelise energiaettevõtte ENGIE energiasäästlike lahenduste ideekonkursi elektrit tootvate metallkatustega. ENGIE teeb koostööd eestlastega, et välja töötada Suurbritannia vanade majade säästva renoveerimise lahendust, et tõsta energiatõhusust ning muuta need liginullenergia hooneteks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kõigepealt tuleb energiakriisis nina ette vaadata
Suure pildi, pika vaate jmt epiteetide pruukimine ei asenda vajadust lahendada akuutne kriis elektriarvetega siis, kui vaja, ja nii, nagu vaja, nimetades seejuures asju õigete nimedega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Suure pildi, pika vaate jmt epiteetide pruukimine ei asenda vajadust lahendada akuutne kriis elektriarvetega siis, kui vaja, ja nii, nagu vaja, nimetades seejuures asju õigete nimedega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Luksuskaupade tootjad panid Euroopa turud tõusma
Euroopa aktsiaturud on pärast teisipäevast langust kolmapäeval stabiliseerunud ja veidi tõusnud. Sellele on kaasa aidanud luksuskaupade tootjate tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on pärast teisipäevast langust kolmapäeval stabiliseerunud ja veidi tõusnud. Sellele on kaasa aidanud luksuskaupade tootjate tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Elcogen ehitab korealastele 75miljonise vesinikutehase
Tallinnas Ülemiste linnakus kütuseelemente tootev Elcogen sõlmis kokkuleppe Lõuna-Korea Uljini maakonna ja Next Energy Corporationiga Koreasse tehase ehitamiseks.
Tallinnas Ülemiste linnakus kütuseelemente tootev Elcogen sõlmis kokkuleppe Lõuna-Korea Uljini maakonna ja Next Energy Corporationiga Koreasse tehase ehitamiseks.
Kaido Fridolin lahkus Oma Ehitaja juhtimisest
Oma Ehitaja üks omanikke Kaido Fridolin lahkus eelmisel nädalal ettevõtte juhtimisest ja jätkab ettevõttes nõukogu liiknena.
Oma Ehitaja üks omanikke Kaido Fridolin lahkus eelmisel nädalal ettevõtte juhtimisest ja jätkab ettevõttes nõukogu liiknena.