Cleveroni robotid trügivad sõiduteele

Cleveron näitab oma esimest kullerrobotit Robotexil.  Foto: Cleveron
Kristel Härma • 13. november 2018 kell 14:11

Pakirobotite tootja Cleveron on arendanud oma esimese kullerroboti, mis ootab rohelist tuld isesõitvatele sõidukitele. Siis on plaanis tuua need sõiduteedele.

Cleveroni asutaja ja juht Arno Kütt ütles, et nad tutvustavad oma kullerrobotiga kontseptsiooni, millega asendada kullereid. Küti sõnul on neil võrreldes Starshipi juba tuttavate robotitega kolm erinevust: nende robot hakkab sõitma mööda sõiduteid, saab peale võtta paarsada kilogrammi kaupa ehk mitme inimese pakid ning seda robotit ei pea inimene kodus ootama. „Meie pakiautomaadid on inimestel kodudes ja meie robotkuller paneb ise pakid sinna. Ta võib sõita öösel ja pakid ära panna ning inimene ei pea minema neid ise vastu võtma,“ rääkis ta.

Küti kinnitusel Cleveron ja Starship omavahel võistlema ei hakka. „Tegelikult konkureerib kogu e-kaubandus praegu tavakaubandusega. Kindlasti ei saa olla nii, et kas üks võidab või teine," ütles ta ja lisas, et ruumi on kindlasti mõlemale ning mängu tulevad veel droonid ja muud vahendid pakkide kohale toimetamiseks. "Me pigem konkureerime koos tavakaubandusega, aga meil on veidi erinevad teed."

Valmistuvad ajaks, kui isesõitvad sõidukid lubatakse teele

Praegu kullerrobotid veel sõiduteedel liigelda ei saa, sest selleks on vaja regulatsiooni, mis paneks paika isesõitvate sõidukite liikumise. „Aga kui regulatsioon tuleb, tahame me valmis olla. Kui me hakkaksime arendama siis, kui regulatsioonid on olemas, oleksime me ilmselgelt juba hiljaks jäänud.“

Esimesi testsõite tahavad nad Küti sõnul teha aastal 2020 seal, kus on seda lubav regulatsioon selleks ajaks olemas.

Küti sõnul usuvad nemad, et isejuhtivad autod hakkavad enne vedama pakke kui inimesi. „Kui on ohuolukord ning autos istub kaks inimest ja tee peal on kaks inimest, peab auto otsustama, kelle ta ohverdab. Pakkide puhul on alati lihtne: tee peal olevaid inimesi tuleb hoida ja pakkidega võib sõita hunnikusse, kui on probleem.“

Kütt ütles, et nad arendavad kõiki roboteid ise ning praegu on arendamisel kullerroboti järgmine versioon.

Hetkel kuum