Rivo Sarapik • 28 veebruar 2019

SEB: kasv võtab tuurid maha

Ehituse panus majanduskasvu annab järele, ennustab SEB. Seetõttu kahaneb ka järgmisel aastal majanduskasv 2,8 protsendini.  Foto: Raul Mee, Andres Haabu

Eelmise aasta kiire kasv majanduses jääb järgmistel aastatel kättesaamatuks, prognoosis SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor Äripäeva Raadio hommikuprogrammis.

Statistikaamet teatas täna, et Eesti majanduskasv ulatus läinud aastal 3,9% ja suurima panuse kasvu andsid ehitus, töötlev tööstus ning kutse-, teadus- ja tehnikaalane tegevus. Ehitusvaldkonna lisandväärtuse kasv ulatus viiendikuni ja oli viimati sellises mahus viimasest kriisist taastumise alguses 2011. aastal.

„Majandust kandis eelmisel aastal ehitusvaldkonna kiire kasv. Ehituslubade vähenemine aga näitab, et vaevalt sama kiiret kasvu tänavu näeme,“ kommenteeris Nestor. „Meie prognoos on 2,8% peal.“ Läinud aastaks prognoosis SEB kasvuks 3,6%.

Kasv aeglustub tema sõnul veelgi järgmisel aastal, ulatudes 2,5 protsendini. „Viimastel aastatel kiire kasvu toonud tegurid – tööhõive ja ehitusvaldkonna kiire areng – on end ammendanud,“ selgitas ta.

Kuula intervjuud hommikuprogrammist Mihkel Nestoriga siit. Intervjuu algab 30:10. Lisaks Eesti majandusnäitajatele kommenteeris Nestor ka seda, millised riskid ja võimalused peituvad Soome ja Rootsi kinnisvaraturul ning milline on nende väljavaade järgmisteks aastateks.

Samuti selgus hommikuprogrammis, kuidas masina- ja metallitööstuse valdkonna ettevõtted, mis heitlevad tööjõupuudusega, leiavad jõudu ja oskusi laieneda uutele eksporditurgudele. Hekotek Eesti juht Heiki Einpaul rääkis, mis aitas ettevõttel Aasia turgudel laieneda. Kuula intervjuud alates 13:23.

Lisaks rääkis hommikuprogrammis värskelt eelmise aasta rekordilistest majandustulemustest teatanud Tallinna Sadama juht Valdo Kalm, mida ootab börsifirma alanud aastalt. Temaga intervjuu algab alates 58:10.

Hetkel kuum