Anu Jõgi • 7 märts 2019

Huawei kaebas USA valitsuse kohtusse

Hiina telekomiseadmete tootja Huawei kaebas kohtusse USA valitsuse, väites, et ettevõttevõtte tegevuse piiramine USAs on konstitutsioonivastane, kirjutab Reuters.

Foto: OLE SPATA, EPA

Huawei teatel esitas ta Texase föderaalkohtusse kaebuse president Donald Trumpi augustis allkirjastatud seadusemuudatuse kohta, mis keelab föderaalametitel ja nende partneritel hankida endale varustust ja teenuseid.

USA käsitleb Huawei tooteid kui julgeolekuohtu ning firma telefonide ja seadmete kasutamine võimaldab kartuste kohaselt ebasõbralikele režiimidele juurdepääsu tundlikule informatsioonile.

Hagi on viimane käik USA ja Hiina vastasseisus, mis algas üksteise vastu miljonite eurode suuruste kaitsetollide püstitamisega. Eelmine aasta lõppes Huawei finantsjuhi arreteerimisega Kanadas USA palvel. Huawei tegevus oli USA ametivõimude jälgimise all juba enne kaubandussõja väljakuulutamist.

„USA Kongress pole korduvalt toonud oma väidetele tõestusi esitanud Huawei toodete kohta. Me oleme sunnitud viimase võimalusena kohtuse pöörduma,“ teatas Huawei üks juhte Guo Ping. „Keeld pole mitte ainult seadusevastane, vaid see eemaldab ka Huawei ausast konkurentsist, kahjustades USA tarbijate huve. Jääme ootama kohtu otsust.“

Hetkel kuum