Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kosilane tõi TMB ostuks ohvri

    Euroopa suurim betoonelementide tootja peab loobuma tükikesest oma Soome tootmisest, et omandada Eesti betoonelementide tootja TMB, küll aga ilma viimase Eesti üksuseta. Eesti kaudu jätkab TMB suurtootjaga konkureerimist.

    Jaan Luts (fotol karikaga) saab koos teise omaniku Vallot Mangusega nüüd eelmisel aastal Äripäeva TOP 100 galal edukaimaks ettevõtteks tunnustatud TMB tütarfirmad maha müüa.Foto: Liis Treimann
    "Müügisoov oli jätkuvalt olemas,“ selgitas TMB ASi juht Jaan Luts, miks nad otsustasid müügiga edasi minna, kui Eestis ei saanud tehing konkurentsiameti sekkumise tõttu teoks. Nüüd müüb TMB Prantsuse kontsernile Consolis Group oma Läti ja Soome ettevõtted. Eestis jätkavad nad ise.
    Arengust hoolimata on Luts pärast viimast kogemust tehingu lõpetatuks nimetamisega ettevaatlik. "See tehing ei ole veel jõustunud," märkis Luts. "Allkirjastamine on tehtud ja nüüd Consolis andis pressiteate, aga tark ei torma. Eelmine kord oli ka see pressiteade ja siis jäi tehing ära." Tehing jõustub Lutsu sõnul mai alguses. "Kui see toimub, siis võib lugeda, et see tehing on toimunud ja kõik need asjad on jõus. Praegu on siiski kõik teoreetiline.“

    Aktsiaseltsi TMB omanikud Jaan Luts ja Vallot Mangus olid Äripäeva Rikaste TOPis möödunud aastal 24,8 miljoni euro suuruse vara väärtusega 130. kohal.

    Äripäev valis TMB möödunud aastal ka aasta edukaimaks ettevõtteks.

    TMB ehitab korterelamuid, büroohooneid, kaubanduskeskusi jm. Rootsis on mitu hoonet ehitatud näiteks IKEA-le.

    TMB tegi ülemöödunud aastal hüppelise kasvu Soome ja Rootsi turul.

    Augustis kirjutas Äripäev Prantsuse kontserni ambitsioonikast plaanist koondada Eesti betoonelementide tootjad ühe katuse alla: Consolisele kuulub siinsel turul E-Betoonelement, millele lisaks tahtis osta Eesti möödunud aastal edukaimaks ettevõtteks kuulutatud ASi TMB. Viis kuud hiljem selgus, et uudis oli ennatlik: konkurentsiamet ei saanud lubada ühinemist, mille tulemusena oleks tekkinud ettevõte, mis oleks võtnud umbkaudu 40% siinsest turust.
    Prantslased ja TMB mängisid plaani ümber ning betoonelementide tootja Eesti üksus otsustati mängust välja jätta. TMB aktsionärid soovivad ettevõtet hirmsasti müüa, kuna ostuks on suurepärane aeg – kahe viimase aasta tulemused on olnud tipus, suuremat kasvu ise enam ei saavuta, ning eespool ei terenda enam nii helge tulevik – nii olid nad valmis müüma ka vaid Läti ja Soome ettevõtte. Läti üksuse ehitas TMB Lutsu sõnul ise nullist üles, Soome ettevõtte omandasid nad aastal 2016. "Oli kasumlik,“ hindas Luts ostetud Soome üksuse edasimüümist.

    TMB grupp tegutseb Soomes Betonimestarit Oy ning Lätis TMB Elements SIA kaudu. Consolise omandatud ettevõtete aastakäive oli 2018. aastal üle 100 miljoni euro.

    Consolis Group omandab TMB ettevõtted oma Soome ettevõtte Parma Oy kaudu.

    Avalike aastaaruannete järgi on Äripäev arvestanud TMB omanike Jaan Lutsu ja Vallot Manguse osaluse väärtuseks ligi 25 miljonit eurot, arvestades aga eelmise aasta suurepäraste tulemustega, võib nende teenitav summa ettevõtte müügist ulatuda ka 30 miljoni euro suurusjärku ja seejuures jääb neile Eesti tegevus veel alles.
    Eesti järel oli takistus Soome
    Edasiminek ilma Eestita ei olnud Consolise jaoks siiski nii lihtne, sest ees ootas ka veel konkurentsiameti nõusolek Soomest, kus nad juba on suur tegija. Lutsu sõnul on Consolis seal juba ilma TMB ettevõtte ostuta kõige suurem turuosaline. Soome turg on aga erinev sellepoolest, et betoonelementide tootjaid on seal rohkem ning kõige suurema tegija turuosa ei pruugi veel edasiseks omandamiseks takistuseks olla. "Soomes on väga palju betoonelementide tootjaid, seal on kokku 50–60 firmat. Consolis on kõige suurem, aga mis see protsent täpselt kokku on, seda konkurentsiamet uurib ja menetlebki ja eks selle järgi vaatabki.“

    Me otsustasime pärast Eesti konkurentsiametiga arupidamist mitte kaasata Eesti üksust tehingusse. Sellest hoolimata oleme me rahul selle jalajälje ja sünergiaga, mis omandamise järel tekivad.

    Soome konkurentsiameti otsuse tõttu loobub meie Soome firma Parma pärast tehingut oma Nastola tehasest. Praeguses faasis me selle tehingu kohta rohkem infot ei jaga.

    Amanda Jones, Consolise kommunikatsiooni ja välissuhete juht
    Soome konkurentsiamet otsustas aga veebruaris, et Consolis võib tehinguga lõpuni minna, kui müüb maha oma Nastola tehase.
    Soome konkurentsiamet sai teate Consolise plaani kohta augustis. Septembris otsustas amet, et otsustamine lükkub edasi veebruari, sest tehing võib piirata konkurentsi Soome betoonelementide turul. Ameti hinnangul ei oleks suutnud Consolise konkurendid reageerida piisavalt, et korvata omandamisest tulenevat hinnatõusu survet ning konkurents betoonelementide turul väheneks.
    Selleks, et konkurentsi vähenemist vältida ja tehing ellu viia, nõustus Consolis, et tema Soome tütarfirma Parma müüb maha Nastola tehase ostjale, kellel on võimekus tegutseda turul aktiivse konkurendina.
    TMB jätkab Consolisega konkureerimist Eestist
    Seda, et TMB Eesti üksus eraldi kellelegi teisele müügiks läheks, Lutsu sõnul praegu ei juhtu. "Me jätkame Eesti üksusena sellises koosseisus, nagu ta on, ja jätkame endiselt eksporditegevust," rääkis Luts ja lisas, et nüüd on neil ka palju paremad võimalused Eesti ettevõttesse investeerida ja kasvada nii Eestis kui ka mujal.
    "See oli aktsionäride otsus praegu müüa ja sealt edasi suure firmana laienemine oleks olnud ka üsna riskantne, arvestades praeguseid turutendentse,“ sõnas Luts. Lutsu sõnul ei olnud neil võimekust edasi minna ning turgudel on pigem langev trend. "Nii Rootsi turul on see, kui ka Soomes ja Eestis on turg natuke ebalev. Ei ole veel täpselt selge, aga pigem on ta langev kui tõusev.“
    Kuna TMB tippaastad olid 2017 ja 2018, ongi Lutsu hinnangul igati loogiline aeg müüa. Selle toel saavad nad muuta efektiivsemaks ka tootmist Eestis. "Ja ikkagi eksporti teha veelgi aktiivsemalt ja efektiivsemalt kui siiani.“
    Eksporditurud on TMB jaoks peamiselt Rootsi, Soome ja Läti. Konkurendil Consolisel on tänu TMB Läti ja Soome üksuse omandamisele neil turgudel käes palju tugevamad kaardid, kuid Luts ei muretse. Eksporti neile turgudele püüavad nad teha Eestist. "Jah, me võib-olla selliseid mahte ei saavuta, kohe vähemalt mitte, aga meil on kliendibaas seal olemas nendel turgudel. Rootsis eriti, ja ka Soomes on olemas. Me peame lihtsalt seda tegevust uuesti aktiviseerima. See on võimalik.“
    "Ta on konkurent ja oli ka varem konkurent,“ tõdes Luts Consolise kohta. Luts nentis, et Consolis on juba Euroopa suurim betoonelementide tootja ning see tehing on osa strateegiast kasvada veel suuremaks.
    Selle kohta, kas tasub oma ettevõtteid ikka konkurendile müüa, ütles Luts, et nad ei vali, kellele nad müüvad. "Kui ostu-müügitingimused on vastuvõetavad ja hind meie jaoks atraktiivne, siis ka müüakse. See on aktsionäride otsus müüa. Loomulikult oleks olnud variante mitu, aga otsustavaks sai see, et mõttekas on müüa praegu: turu tipp, hind on soodne ja see tuleb ära kasutada.“
    Müügist saadav tulu investeeritakse Lutsu sõnul osaliselt TMB Eesti firmasse, kuid mitte kohe. "Pigem me jääme ootama turgude arengut, kuidas nõudlus muutub, ja sealt lähtuvalt on meil võimalusi investeerida. Eestisse eeskätt, aga tegelikult hiljem on võimalik investeerida ikkagi ka teistesse riikidesse, Lätti, Rootsi ja Soome.“
    Lätis ja Soomes Lutsu sõnul nad praegu üksust uuesti ei ava ega osta. Pärast müügitehingut on ettevõte Eesti-keskne ning Luts juhib seda nõukogu tasandil.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
ÜROs küpseb plasti globaalselt piirav lepe, naftatööstus on tagajalgadel
ÜRO koguneb otsustavale kõnelusele plastreostuse ja plasti tootmise piiramiseks, kuid naftakeemia suurfirmad võitlevad vastu.
ÜRO koguneb otsustavale kõnelusele plastreostuse ja plasti tootmise piiramiseks, kuid naftakeemia suurfirmad võitlevad vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Rahandusministeerium plaanib suurendada lähetuste päevaraha
Rahandusministeeriumi plaani järgi tuleks suurendada lähetuste maksuvaba päevaraha piirmäära ja autokompensatsiooni, kuid erisoodustustes järele anda ei soovita.
Rahandusministeeriumi plaani järgi tuleks suurendada lähetuste maksuvaba päevaraha piirmäära ja autokompensatsiooni, kuid erisoodustustes järele anda ei soovita.
Maailmas pole sõjale veel nõnda palju kulutatud
Kaitsekulutused on kasvanud kogu maailmas üheksa aastat järjest, teatas Stockholmi rahuinstituut SIPRI iga-aastases raportis.
Kaitsekulutused on kasvanud kogu maailmas üheksa aastat järjest, teatas Stockholmi rahuinstituut SIPRI iga-aastases raportis.