Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Prantsuse kontsern võtab Eesti betoonitootjad ühe katuse alla

    Jaan Luts ja Vallot Mangus.Foto: Mihkel Maripuu / Eesti Meedia / Scanpix

    Betoonelementide tootja TMB müüb ettevõtte Prantsuse kontsernile, millele juba kuulub siinsel turul E-Betoonelement.

    Eesti betoonelementide tootja TMB tegevjuht ja üks suuromanik Jaan Luts ütles, et müüvad ettevõtte täielikult kontsernile Consolis Group. Luts nentis, et sõlmiti aktsiate ostu-müügileping, aga tehingu peab kinnitama konkurentsiamet. „Tehing jõustub pärast heakskiitu ja see toimub alles aasta lõpus, võib-olla isegi järgmise aasta algul. Kui toimub. Kui tõesti see tehing jõustub, siis mina lahkun juhipositsioonilt,“ teatas Luts.
    Consolis Groupile kuulub Eestis ka betoonelementide tootja E-Betoonelement. „Kui kaks tükki kokku lähevad, eks siis peab sealt sünergia tulema. Nii juhtimises kui ka siis võib-olla müügi poole pealt,“ sõnas Luts. Luts ei teadnud siiski, kas kaks ettevõtet otseselt struktuurselt ühinevad. „Seda ma ei oska öelda, mis tulevikus juhtuma hakkab, aga nad on ühe grupi ettevõtted küll. E-betoonelement kuulub juba Consolisele ja kui see tehing jõustub, siis kuulub ka TMB Tartu tehas Consolisele.“
    Kui kaks siinset betoonelementide tootjat ühinema peaksid, suurendab see Lutsu hinnangul võimekust eksportturgudel. „Meil on küllalt tugev kliendibaas Rootsis, Soomes ja selline kahe firma kokku panemine annab võimaluse olla paindlikum ja täita olulisi suuri ekspordiprojekte, samas ka Eesti siseturule toota. Lihtsalt paindlikkus ja võimekus suureneb.“ Selle tulemusel tekiks Lutsu sõnul Eesti mõistes väga suur firma, kes on koduturul järgmistest kordades suurem. „See on Eestis küllaltki suure osaga. Aga siiski ma arvan, et mitte nii suure osaga, et konkurentsiamet ei peaks seda aktsepteerima. Aga see on muidugi nende analüüs, ma seda spekuleerida ei tahaks,“ ütles ta.
    Muuga Betoonelemendi juht Indrek Ellamaa hindas, et ostu taga on TMB Grupi kiire kasv Soomes ja Rootsis. „Küllap see oli Rootsi ja Soome turu pärast, mis on ju palju suuremad, kui Eesti seda on." Ellamaa sõnul on raske öelda, mida võiks tehing Eesti turul muuta, kuna Consolis on juba praegu Eestis E-Betoonelemendi omanikuna tegev.
    Otsisid investorit, said ülevõtja
    Luts märkis, et müügiotsuse taga oli asjaolu, et nad ei oleks suutnud järgmist arenguhüpet enda vahenditega enam ette võtta. Kohalikul turul ja Soomes tegid nad investeeringud, kuid Põhjamaad ja Euroopa laiemalt oleks olnud tema sõnul nende jaoks liiga kõva pähkel.„Siin tuligi päevakorrale uue investori kaasamine, aga see investor osutus nii suureks, et oli juba huvitatud kogu meie firma ostmisest. Ja nii need läbirääkimised läksid,“ rääkis Luts. Ta lisas, et mängu tuli ka see, et nad on olnud selles äris Vallot Mangusega ligi 25 aastat koos ja mingil hetkel saab ettevõttel ring täis.
    Luts spekuleeris, et TMB võis olla Consolis Groupi jaoks ahvatlev, kuna möödunud aastal omandanud USA päritolu Bain Capital otsib võimalusi kontserni laienemiseks ja tõhustamiseks. Ta märkis, et TMB Groupil on olnud majandustulemused oluliselt paremad kui Consolis Groupi ettevõtetel Põhjamaades ja Baltikumis.
    Küsimuse peale, kas Consolis Groupil võiks olla huvi Rail Balticu projekti vastu, ütles Luts, et see nende grupi ostu ei puuduta. Ta tõdes, et Consolisel on Rail Balticu vastu kindlasti huvi, aga nemad ei tooda sellega seonduvaid betoonelemente. Raudteeliipreid Euroopas tootvad ettevõtted on tema sõnul Consolisel juba olemas.
    Ka Indrek Ellamaa ei uskunud, et ost oleks seotud Rail Balticu tulevase rajamisega. „Consolisel on E-Betoonelemendis see võimekus liiprite ja muu valmistamiseks olemas, TMB grupil seda jälle ei ole,“ ütles ta.
    Kurb, aga tulus hetk lahkumiseks
    Luts ei osanud veel öelda, kes tema asemel ettevõtet uue omaniku käe all juhtima hakkab. Tema sõnul ütleb äriloogika, et emaettevõtet betoonelementide tootjal selles grupis enam sellisel kujul vaja ei ole: nad ühendavad firmasid Eestis, Lätis ja Soomes, kus on Consolisel juba äriüksused ees.
    Luts tõdes, et tal on kahju ettevõtte juhtimisest kõrvale astuda. Ta märkis aga, et emotsionaalse poole kõrval oli praegu hea hetk ettevõte maha müüa. „Turul on olnud soodsad aastad, meie tulemused on väga kiiresti paranenud, ja sellest lähtuvalt on ka ettevõtte väärtus suurenenud."
    Lisaks ei ole Lutsu sõnul turul palju ostjaid, kes sellise suurusega ettevõtet ostab. "Neid ei leia igal aastal. Kui selline juba tuli, siis me ka pidime sellest võimalusest kinni haarama.“Lutsu enda tulevik on tema sõnul järgmise aasta teema. Kindlaid plaane tal veel ei ole, kuid mõttes mõlguvad ehituse ja kinnisvara valdkond.
    Konkurentsiametile esitatud koondumise teates seisab, et aktisaseltsi TMB omandab Consolis Groupi Soome ettevõte Parma. Parma toodab ja müüb Soomes betoonist ehitustooteid. Teate kohaselt viis tehinguni eeskätt müüjate soov väljuda betoonelementidega seonduvatest tegevustest. Consolise kontsernile annab TMB kontserni omandamine hea võimaluse kasvatada oma tegevusi Balti riikides ja Skandinaavias ning Consolis loodab TMB kontserni tootmisvarade baasilt suurendada müüki eelkõige Soomes ja Rootsis.
    Tulevased eksomanikud Rikaste TOPis
    Eelmise aasta Äripäeva Rikaste TOPis olid eduka Tartu ettevõtte AS TMB (endine Tartu Maja Betoontooted) omanikud Jaan Luts ja Vallot Mangus 8,6 miljoni euroga 395. kohal. Kui varem olid Luts ja Mangus ettevõtte omanikud eraisikuna, siis eelmise aasta suvel tõstsid nad oma osaluse firmadesse. Jaan Lutsule kuulub Frip OÜ ning Vallot Mangusele VMBH OÜ. Lisaks kaasasid nad TMB omanikeringi Asscher Holding OÜ, mis kuulub soomlastele.Nende tehingutega seoses hinnati TMB väärtuseks kokku 26,8 miljonit eurot. Äripäeva toimetus oli TMB väärtuse hindamisel oluliselt tagasihoidlikum ehk meie hinnang oli 17,2 miljonit eurot. Eelmise aasta sügisel kuulus 32,21% TMBst Frip OÜ-le, 32,21% VMBH OÜle ning 23% Asscher Holding OÜ-le.
    TMB ehitab korterelamuid, büroohooneid, kaubanduskeskuseid jm. Rootsis on mitu hoonet ehitatud näiteks Ikeale.
    Consolis ja E-Betoonelement
    Consolisele kuulub juba 2002. aastast Eesti suurim raudbetoonelementide tootja AS E-Betoonelement. Märkimisväärseim uudis viimastest aastatest on 2010. aastal ostis Eesti suurim raudbetoonelementide tootja E-Betoonelement Rootsi ettevõttelt Abetong AB poole osaluse raudteeliiprite projekteerimise ja tootmise ettevõttes Swetrak, millest teine pool kuulus juba E-Betoonelemendi emafirmale Consolis OY.
    Toona rääkis osaluse müünud Abetong AB tegevjuht Fredrik Holst, et kahel konkurendil pole mõtet ühte ettevõtet jagada. “Meie arvates peaks Swetrak kuuluma 100% kas siis meie ettevõttele või Consolis OY-le ja kokkuvõttes oli see mõlemale osapoole jaoks parim lahendus,” lisas Holst. ASi E-Betoonelement juhataja Vaido Leosk rääkis toona, et Eesti turu tellimuste mahud on suhteliselt väikesed ja ajas ebaühtlaselt jaotunud. Liiprite efektiivseks tootmiseks on tema sõnul vaja tagada stabiilne tellimuste maht, mille saavutamiseks tuleb aktiivselt üritada ka eksporditurgudel läbi lüüa.
    Prantslased tulevad
    Mais kirjutas Äripäev, et suurde Prantsusmaa kontserni Vinci kuuluv ettevõte Eurovia ostis siinse taristuehitaja TREV-2 Grupi, mida veel eelmisel aastal tahtis Ain Hanschmidt. Nii Lätis kui ka Leedus tegutsev Eurovia soetas ligi 75% enamusosaluse fondilt BaltCap.
    Tänavu esimeses kvartalis 16,3 miljoni euro suuruse käibe teinud TREV-2 Grupi juht Sven Pertens tehingu hinda ei avaldanud. Ta ei eitanud, et ettevõttele oli keeruline ostjat leida. "Vahepeal on võib-olla jah päris keeruline olnud maha müüa, aga eelmise aasta majandustulemused olid minu hinnangul päris head ja usk edasisse on olemas," ütles ta ja lisas, et läbirääkimised prantslastega algasid läinud aasta teises pooles.
    TREVi müünud BaltCapi juht Kristjan Kalda kinnitas, et Euroviat huvitab Rail Balticu ehitamine. Müller arvab, et kuna ettevõte on kanda kinnitanud ka Lätis ja Leedus, siis on loogiline, et Eurovia tuli Eestisse, tahtes katta kogu Baltikumi. Müller ei kahtle, et Rail Baltic tundub Euroviale ahvatlev. „See on nii suur ehitus, et huvitab kõiki Euroopas tegutsevaid ettevõtteid,“ lausus ta.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.