Alko1000 äri kipub lahjaks jääma

Väidetavalt on õllemüügi kasv piiril pidurdunud.  Foto: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix

Läti piiri taga napsupoode pidava Alko1000 juhi Einar Visnapuu sõnul on müüginumbrid languses.

"Esimese kvartali ja aprilli müüginumbrid kõnelevad enda eest – sisuliselt on kaks varianti, kas Eesti rahvas on hakanud vähem alkoholi tarbima või ostetakse seda Eestist ning vähem piiri pealt. Esimest varianti ma väga ei usu, “ kommenteeris olukorda Visnapuu.

Elatustaseme kasv ja inimeste motivatsiooni vähedus on see, mis Visnapuu hinnangul hoiab Tallinna kliendi kodus. "Eks oma rolli mängib kindlasti ka kütuse tõusev hind. Siin ei ole kahtlustki, et siseturg eriti õlle osas on taastumas," lisas ta.

Visnapuu sõnul räägivad sama juttu ka Läti kaupmehed, et piirikaubanduse väheneb ja siseturg on stabiilne. "Laias laastus ütleksin, et peamised kliendid on meil Lõuna-Eesti inimesed, kelle jaoks piir on lähemal ning kaugemalt tulevad need, kes ostavad tõesti hulgi ja neil tasub see ära. Kas see on kõik oma tarbeks või mitte, on omaette küsimus,“ ütles Visnapuu.

Samas teatas täna tulemused ka Soome õlle- ja karastusjookide tootja Olvi, kellele kuulub Eestis A le Coq. "Kuigi Eesti tulemused jäävad möödunud aastale alla, on need paremad, kui prognoosisime," seisab Helsingi börsile edastatud teates. Liitrites kahanes ettevõtte müük 4 protsenti, 21,7 miljonile liitrile. Käive langes 3,7 protsenti, 13,8 miljonile eurole, kasum kukkus aga 8 protsenti, 2,1 miljonile eurole.

150 miljonit eurot maksuraha

Rahandusministeerium muutust ei näe

Rahandusministeerium viimase prognoosi järgi mingeid suuri muutusi piirikaubanduses ei oota. Alkoholi ja diislikütuse piirikaubanduse mõjul jääb tänavu riigikassasse laekumata 150 miljonit eurot ehk 13 miljonit rohkem, kui sügisel möödunud aastaks prognoositi. Läti piirikaubanduse osakaal eestlaste alkoholi ostudes on käesoleva aasta prognoosi kohaselt 24 protsenti.

Eestis müüakse prognoosi järgi tänavu 121,7 miljonit liitrit alkoholi, Läti piiri taga ostetakse 42,5 miljonit liitrit. Selle tulemusel jääb laekumata 70 miljonit eurot aktsiiside eest ning 24,4 miljonit eurot käibemaksu eest. Sellele lisandub siis peamiselt Leedus toimuv diislikütuse ost.

Hetkel kuum