Madison kutsub parteikaaslasi ESMi reformi peatama

Europarlamendi saadik Jaak Madison õhutas koalitsioonis ESMi reformi ümber käivaid erimeelsusi  Foto: Liis Treimann

EKRE juhatuse liige ja europarlamendi saadik Jaak Madison kutsus erakonnakaaslasi Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESMI) reformi mitte ratifitseerima, kui see riigikogu lauale peaks jõudma.

Peatselt Brüsselisse lahkuv poliitik nimetas Martin Helme otsust nõuda kriisiolukordades ESMi hääletustel ühehäälsuse printsiipi ainuvõimalikuks ning kritiseeris peaminister Jüri Ratast Eesti eriarvamuse tagasivõtmise eest.

"Ma siiralt loodan, et see küsimus tuleb valitsuses uuesti lauale ja et meie jaoks on see punane joon. Ma pole küll enam Riigikogu liige, kuid sügisel peaks sama küsimus tulema hääletusele Riigikogus. Kui ma oleksin aga Riigikogu liige, siis sügisel hääletaksin ma selle paketi vastu," ütles Madison sotsiaalmeedia vahendusel.

Rahandusminister Martin Helme tunnistas pärast möödunud nädalal toimunud Euroopa Liidu rahandusministrite kohtumist, et jäi seal üksi eriarvamusega seoses Euroopa Stabiilsusmehhanismile pangandusliidu kriisilahendusfondi kaitsemeetme funktsiooni lisamise küsimuses. Peaminister Jüri Ratas lasi hiljem Eesti eriarvamusele jäämise Ülemkoguks ettevalmistatavatest paberitest tagasi võtta.

Reformiga saaks Euroopa päästefond ESM õiguse laenata pankade sissemaksetest kogunevale kriisilahendusfondile kuni 60 miljardit eurot juhul, kui viimasel peaks vahendid lõppema. Vaidlus tekkis ministrite kohtumisel selle üle, kas kriisiolukorras on võimalik fondilt fondile raha laenata ka 85% häälteenamusega. Helme nõudis kõigile riikidele vetoõigust.

ESMi reform läheb sel nädalal Euroopa riigipeade tippkohtumisel kinnitamisele.

Hetkel kuum