Artikkel

    Facio tegemine jätkub: kurikuulus Toomas Tromp äratab taas tähelepanu

    Skandaalne pankrotimeister toimetab koostööpartnerite sõnul varjatult edasi riigihankeid võitnud ettevõttes Eviko Ehitus. Tromp eitab igasugust seotust nimetatud ettevõttega. Foto: Andras Kralla

    Koostööpartnerid kahtlustavad, et pankrotimeister Toomas Tromp (70) toimetab varjatult edasi osaühingus Eviko Ehitus, mille käekiri sarnaneb kangesti Faciole.

    Tromp nimetab tema sidumist Eviko Ehitusega naeruväärseks. "Oot-oot, stopp! Kas kuskil on keelatud käia ja inimestega suhelda? Milles üldse probleem on?" küsis ta.
    Temaga seostatud ettevõtte Eviko Ehitus juured hargnevad pankrotistunud ettevõtetesse Facio ja selle järglaseks ristitud Riitosse. Enne lõplikku võlgadesse vajumist tegi Trompi juhitud Riito koostööd Sand Ehitusega. Ülemöödunud aastal vahetas Sand Ehitus kesta, pool firmast liikus ehitusfirmale Eviko. Ettevõtte nimeks sai Eviko Ehitus ja seda hakkas juhtima Riito eksjuht Erik Liiv.
    Heade majandustulemustega Eviko Ehitus on võitnud mitmeid riigihankeid. Möödunud aastal lõpetati Ida-Viru Keskhaigla nakkusosakonna hoone ehitustööd, rekonstrueeriti Lääne-Tallinna Keskhaigla uroloogia osakond ja nakkusosakond. Aktsiaseltsi Hoolekandeteenuste tellimusel valmis viis pere-tüüpi maja erivajadustega inimestele. Lisaks rekonstrueeriti osaliselt Tori vallas asuv Jänesselja lasteaed ning lõpetati Harkujärve põhikooli juurdeehitus.
    Ülbed vennad – lihtsalt ei maksa
    Kauni fassaadi taga jätkub Facio tegemine. Mitmed Eviko Ehitusega koostööd teinud ettevõtjad kinnitasid justkui ühest suust, et ettevõtte jätkab vana skeemi: rikub kokkuleppeid, viivitab arvete maksmisega ja jääb võlgu alltöövõtjatele.
    „Kõigile, kellele saab jääda, jäädakse võlgu,“ väitis Eviko Ehituse Jänesselja lasteaias ehitustöösid teinud osaühingu Pärnu Sovhoos juhatuse liige Pirko Talu.

    Postitus Facebooki grupis, mis avaldati möödunud sügisel. Postituse kirjutas Pärnu Sovhoosi juhatuse liige Pirko Talu:

    "Ettevaatust EVIKO EHITUS OÜ-ga!!! Tahan hoiatada kõiki oma tuttavaid ja teisi väikeettevõtjaid EVIKO EHITUS OÜ eest!!! Ärge mitte mingil juhul jääge uskuma ilusat juttu -saate igaljuhul petta!!! Teete hulga tööd ära ja alguses isegi esitatud arved laekuvad. Siis ilmnevad laekumistes tõrked, mida põhjendatakse rahalisete raskustega. Hiljem ei tule enam üldse vabandusi ja terve Eviko Ehitus OÜ juhatus, raamatupidamine ja objektijuhid lihtsalt enam kirjadele ei vasta. Meil konkreetne näide olemas, kus kõik tööd on vastu võetud ja kõik tööde aktid allkirjastatud, aga mida ei ole, on tasu teostatud tööde eest."

    „Eks nad sellised ülbed vennad on – lihtsalt ei maksa,“ teatas osaühingu LL Meditsiinitehnika juht Leho Leis. Tema nõudis Eviko Ehituselt võlgnevuse välja kohtu kaudu. Kohtuotsusega kohustus Eviko Ehitus maksma graafiku alusel peaaegu 13 000 eurot osaühingule LL Meditsiinitehnika.
    AS Hoolekandeteenused kinnisvaradirektor Karl Mänd väitis, et nende koostöö erivajadustega inimestele elamute ehitamisel kulges üle kivide ja kändude.
    „Meil siin ikka oli tõrkeid tähtaegade ja lubadustest kinnipidamisega. Meil olid väga selged tähtajad lepingus, mis ajaks tuli mingi dokument esitada, kuid kindlasti seda ei tehtud. Nad jäid hiljaks ega tahtnud seda tunnistada,“ lisas Mänd.
    Kohtus ehitusettevõttega võlgnevuse pärast vaielnud kinnisvarafirma Meeleparanduse juht Kersti Männik väitis, et koostöö Eviko Ehitusega võttis isu üldse ehitusega tegeleda: „Kui rahalise suurema kahju suutsime ära hoida, siis kogu see ehituse- ja pidevate vaidluste protsess nendega oli meeletult närvesööv,“ väitis ta.
    Tromp ilmus nähtavale
    Äripäevaga vestelnud ettevõtjad kahtlustavad, et Eviko Ehituses üheks peamiseks niiditõmbajaks on skandaalse mainega Facio juht Toomas Tromp.
    Osaühingu LL Meditsiinitehnika juht Leho Leis väitis, et nägi isiklikult Trompi umbes aasta tagasi dokumente lappamas Ida-Viru Keskhaigla nakkusosakonna ehitustöödel, kus asus Eviko Ehituse objektikontor.
    Samuti saatis Tromp Leisile väidetavalt e-kirja, milles päris tööde teostamise kohta. Kuna Leisile jäi toona Trompi roll ettevõttes Eviko Ehitus segaseks ja selle kohta polnud selgitust ka e-kirjas, jättis ta vastamata.
    „Mingisugune huvi peab tal (Toomas Trompil – toim) ju selles ettevõttes olema,“ arvas Leis.
    „Tema (Toomas Tromp – toim) juhib seda ettevõtet niimoodi, nagu tema ei juhiks. Tegelikult käib ikka kõik samamoodi nagu vanasti. Sisu on sama, ainult nimi on muutunud,“ teatas Pärnu Sovhoosi juhatuse liige Pirko Talu.
    „Meie asjus oli Tromp põhiline otsustaja ja kaasarääkija, eriti siis, kui asjad probleemseks pöördusid,“ ütles Meeleparanduse juht Männik.
    „Kui sinnamaani ei tulnud Tromp kordagi pilti, suhtlesime Erik Liivaga (Eviko Ehituse juht – toim). Kui leppetrahviga seotud vaidlused tulid, istus Toomas Tromp samuti läbirääkimiste laua taga,“ väitis Hoolekandeteenuste kinnisvaradirektor Karl Mänd.
    Tema sõnul tegid erivajadustega inimestele majade ehitamiseks ühispakkumise Eviko Ehitus ja Trompi juhitud ettevõte Riito. Kuna aga viimane oli läbirääkimiste ajaks pankrotti läinud, jätkas sellele vaatamata pankrotimeister läbirääkimisi. Seetõttu kahtlustab Mänd, et Trompil on jätkuvalt huvid Eviko Ehituses.
    Samuti asuvad Tallinnas Koidu tänaval kõrvuti samas majas Trompi juhitud Facio kui ka Liiva juhitud Eviko Ehituse kontorid.
    Facio ja Eviko Ehituse kontorid asuvad Koidu tänaval samas majas.Foto: Liis Treimann
    Te räägite ebamõistlikku juttu!
    Tromp väitis Äripäevale, et tal pole Eviko Ehitusega mingisugust seost. „Kas ma pean hakkama seletama, kellega ma suhtlen, kellega käin, on see mingisugust tähtsust omav?“ küsis Tromp.
    Tromp ei kinnitanud ega lükanud ümber, kas on viibinud Eviko Ehituse objektidel või saatnud selle ettevõtte nimel e-kirju. „Äkki käisin Toompeal, äkki käisin kusagil veel – peab nüüd hakkama aru andma või? Ma ei saa teist üldse aru, te räägite ebamõistlikku juttu!“
    Samuti väitis Eviko Ehituse juht Erik Liiv, et Toomas Tromp ei kuulu ettevõtte töötajate hulka ja pole ka kunagi kuulunud. Ta väitis, et ei oska kommenteerida Trompi käimisi ja toimetusi. „Tean vaid, et laupäeviti meeldib talle hea ilmaga külastada Nõmme turgu,“ lisas Liiv.
    Ettevõtte juht on tagasihoidlik
    Liiv lisas, et talle jääb sügavalt arusaamatuks Äripäeva huvi ettevõtte ja äritegevuse vastu. Tema sõnul on Eviko Ehituse möödunud aasta majandustulemused avalikud, mistõttu ei peatunud ta ka võlgnevuste kommenteerimisel.
    "Mulle teadaolevalt ei ole meil pooleli ka kohtuvaidlusi, kuid selle poolega tegeleb meil firmas lepinguline juriidiline nõustaja," väitis ta.
    Liiv sõnas, et ettevõttel läheb üldiselt kenasti ja nad on mõõdukalt optimistlikud firma edasise arengu suhtes. „Ehitusturul näeme küll töömahu vähenemist järgnevatel aastatel, sealhulgas sisendhindade alanemist,“ teatas ta.
    Liiv märkis, et kuna Eviko Ehituse põhitegevuseks on ehitustööde alltöövõtt, projektijuhtimis- ja projekteerimisteenuse osutamine peamiselt eratellijatele, siis üksikute võidetud riigihangete kohta on samuti info avalik. „Hetkel sellel rindel midagi märkimisväärset töös ega tulemas ka ei ole,“ lisas Liiv.
    Riik toodab ise maksuvõlglasi
    Teisalt väitis ehitusettevõttega koostööd teinud Pirko Talu, et Eviko Ehitus võidab selliste skeemidega jätkuvalt riigihankeid.
    „See on see vana hea süsteem, et riik tekitab ise maksuvõlglasi. Võetakse kõige odavam pakkuja, ja Eviko Ehitus pakub kõige odavamat hinda. Sinna on juba sisse kirjutatud, et keegi jääb oma rahast ilma,“ ütles ta.
    Tema sõnul tahetakse ehitusel teha kõike võimalikult odavalt. „Võetakse tööle tema sõnul täiesti suvalised vennad, makse seal ei maksta, mitte midagi seal ei tehta. Kui kõrvalt sõidad mööda ja vaatad, mis tööd seal tehakse ja kuidas seda tööd tehakse, on see ikkagi õudne,“ lisas ta.

    Eviko Ehituse võidetud hanked

    2017

    Valmisid korterelamu Välja tänaval, Laagri lasteaia, Haabneeme kooli ja Vaida Põhikooli juurdeehitus, rekonstrueeriti Audru koolihoone, lasteaed "Kraavikrõll" Tallinnas, teostati Lääne-Tallinna Keskhaigla uroloogia osakonna ja nakkusosakonna rekonstrueerimistööd. Sõlmiti ehituslepingud viie peremaja ehitamiseks Hoolekandeteenuste AS-ga ning Nakkusosakonna hoone ehitustööde leping Ida-Viru Keskhaiglaga.

    2018

    EVIKO Ehitus OÜ tegi ehitustöid peamiselt Tallinnas, Pärnus ja Ida-Virumaal. Lõpetati Ida-Viru Keskhaigla Nakkusosakonna hoone ehitustööd, AS Hoolekandeteenusd tellimusel valmisid viis peretüüpi maja erivajadustega inimestele ning teostati ehitustöid Jõhvi Vene Põhikooli rekonstrueerimise raames.

    Lisaks eeltoodudele rekonstrueeriti osaliselt Tori vallas asub Jänesselja lasteaed ning lõpetati Harkujärve põhikooli juurdeehituse tööd.

    Sõlmiti ehitustööde lepingud seoses Rapla haigla ja Kohila tervisekeskuse rekonstrueerimistöödega, Tallinna Perekonnaseisuameti hoone renoveermistöödega ning korterelamute ehitustöödega nii Keilas kui Tallinnas.

    Eviko Ehituse majandusaasta aruanne

    Eviko Ehitus on edukas ettevõte

    Aasta 2018

    Käive: 10,7 mln eurot

    Kasum: 427 803 eurot

    Töötajaid: 21

    Allikas: majandusaasta aruanne

  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Konteinerlaeva põhjustatud sillavaring ohustab majandust
Teisipäeva varahommikul sõitis konteinerlaev USAs Baltimore’is otsa sillale, pärast mida varises sild kokku. Liiklus ühte suurimasse sadamasse USAs on nüüd peatatud.
Teisipäeva varahommikul sõitis konteinerlaev USAs Baltimore’is otsa sillale, pärast mida varises sild kokku. Liiklus ühte suurimasse sadamasse USAs on nüüd peatatud.