Artikkel
 • Jaga lugu:

  Raadiohommikus: kõrgharidusest, tööjõust ja e-residentsusest

  Haridus- ja teadusminister Liina Kersna. Foto: Liis Treimann

  Käes on kõrgkoolidesse sisseastumise aeg. Kas kõrgkoolid suudavad ette valmistada just neid spetsialiste, keda tööturg vajab? Kui palju välistudengeid on Eestisse oodata?

  Sel teemal teeme juttu haridusminister Liina Kersna ja Tartu Ülikooli vastuvõtutalituse juhi Tuuli Kaldmaga.
  Kui konkurentsivõimeline on Eesti e-residentsuse programm? Hiljuti valminud konkurentsianalüüsi tulemusi kommenteerivad E-residentsuse programmi juht Lauri Haav ja RIKi klienditoe talituse juht Kersti Rätsep.
  Kuidas leevendada tööjõupuudust IT-sektoris? Uudse lahendusega turule tulnud Soome IT-värbamisfirma NICO Eesti osakonna juht Siim Palumets räägib, millised on võimalikud lahendused IT-sektori tööjõunappusele.
  Hommikuprogrammi toovad kuulajani saatejuht Hando Sinisalu ja uudistetoimetaja Ken Rohelaan.
  Saatepäev jätkub järgmiste saadetega:
  10.00-11.00 "Sisuturundussari: Soraineni sagedus". Saates arutlesid saatejuhid Kaupo Lepasepp ja Oliver Ämarik, mis peitub vastutustundliku juhtimise moeakronüümi ESG taga; mida peavad ettevõtted tegema, et käia Euroopa Liidu, investorite ja tarbijate nõudmistega ühte sammu ning millised sanktsioonid ja riskid ohustavad ettevõtteid, kes ESGle tähelepanu pöörata ei taipa.
  Saatekülalisteks olid konsultatsiooniettevõtte Civitta partner Veeli Oeselg ning Soraineni advokaat Elina Mizerova, kes on Sorainenis ESG valdkonna üks asutajaid ja eestvedajaid.
  11.00-12.00 "Kuum tool". Otse-eeter saab täis akadeemilist vaimu, sest stuudios võtavad koha sisse Tallinna Tehnikaülikooli rektor Tiit Land ja Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm. Teemaks mõistagi kõrghariduse rahastuskriis. Saatejuht on Karl-Eduard Salumäe.
  13.00-14.00 "Tööstusuudised eetris". Saates on külas Merkuur OÜ juht Lauri Soosaar, kellega räägime sellest, kuidas ettevõte mobiilse töökojaga üle Eesti erinevates koolides tööstust populariseerimas käib, aga ka järelkasvust ja sellega seotud probleemidest üldisemalt.
  Saadet juhib Harro Puusild.
  15.00-16.00 "Lavajutud". Esmalt kuulete Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla esinemist. Ta kõneleb tarneahela probleemidest, muutunud olukorrast maailmas ja annab ülevaate makromajandusest. Ettekanne on lindistatud tänavu mai lõpus toimunud Tarneahela konverentsil 2022. Moderaator oli Raivo Vare.
  Samuti kuulete digiturundusagentuuri HÄK tegevjuhi Einar Tiimla esinemist. Ettekandes räägib ta sotsiaalmeedia turundustrendidest. Esinemine on lindistatud tänavu juuni alguses toimunud Sotsiaalmeedia konverentsil 2022.
  Kuulake Äripäeva raadiot Tallinnas ja Harjumaal 92,4 MHz, Tartus 97,7 MHz, Pärnus 91,9 MHz, Haapsalus 96,0 MHz, Saaremaal 101,7 MHz ja Ida-Virumaal 94,6 MHz.
  Kuulamislingi ja nädala saatekava leiate siit.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Nvidia pettumuse valmistanud prognoos pani aktsia kiiresti kukkuma
Nvidia teise kvartali käibeprognoos jäi ootustele miljardi dollariga alla, mis valmistas investoritele negatiivse üllatuse. See on järjekordne tõend selle kohta, et nõudlus elektroonika osade järele on pärast kaks aastat kestnud buumi jahenemas.
Nvidia teise kvartali käibeprognoos jäi ootustele miljardi dollariga alla, mis valmistas investoritele negatiivse üllatuse. See on järjekordne tõend selle kohta, et nõudlus elektroonika osade järele on pärast kaks aastat kestnud buumi jahenemas.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Leedu vedajad hädas riiulifirmadest tööjõuvahendajatega
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Ameerika energiafirmad ei hooli Joe Bideni üleskutsest – tootmine jätkub vanamoodi
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden kutsus riigi energiafirmasid suurendama tootmist, et suruda kerkivaid kütusehindu alla. Ettevõtteid see ei kõiguta, vahendab Financial Times.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden kutsus riigi energiafirmasid suurendama tootmist, et suruda kerkivaid kütusehindu alla. Ettevõtteid see ei kõiguta, vahendab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.