Äripäev • 8 aprill 2015

NASA: maaväline elu avastatakse lähima 10 aasta jooksul

30 miljoni valgusaasta kaugusel asuv galaktika, mis sarnaneb meie Linnuteele. NASA jäädvustus aastast 2013.   Foto: epa

Inimkond leiab maavälise elu lähima 10-20 aasta jooksul, prognoosis NASA juhtiv teadusnõunik Ellen Stofan.

"Arvan, et mei leiame veenvaid tunnistusi elust väljaspool Maad lähima kümnendi jooksul. Aga 20-30 aasta jooksul saame selle kohta kindlaid tõendeid," vahendas space.com tema sõnu tänasel maaväliste eluvormide ekspertarutelul. Stofan lisas, et teadlastel on andmeid, kust ja kuidas otsida elu, samuti on selleks olemas vastav tehnoloogia.

Endine astronaut John Grunsfeld, kes on ka NASA kosmosemissiooni administraator, kinnitas kolleegi optimismi. Tema sõnul avastatakse peagi elu nii Päikesesüsteemist kui väljaspool seda, sest maailmaruumist on juba leitud vett kui üht elu tekke eeldust.

Vedela vee ookeane on avastatud Jupiteri kaaslastelt Europalt ja Ganymedeselt, samuti Saturni kuult Enceladuselt. Kunagi oli ka Marss kaetud ookeaniga. Elamiskõlblikus tsoonis ehk tähtedest sellises kauguses, kus vee olemasolu on võimalik, asub veel hulk eksoplaneete.

Hetkel kuum