• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EMSL: DASA võiks olla teise nimetusega

  Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu (EMSL) juhi Urmo Kübara sõnul pole ta erakondade juurde demokraatia arendamise sihtasutuste (DASA) loomise idee vastu, kuid see on siiski silmakirjalik jõulupreemia parteidele.

  "Meil ei ole mitte midagi nende eesmärkide vastu, mida DASA eelnõus öeldakse. Ehk tuleks rohkem tegeleda maailmavaadete levitamise, analüüsimise ja tutvustamisega," kommenteeris Kübar.
  Ta lisas, et liit on protestinud riigieelarvest erakondadele antava täiendava raha vastu. "Meie arvame, et selliste tegevustega saaks toime tulla erakondadele praegu riigilt eraldatava rahaga," märkis Kübar.
  Küsimusele, kas see siis on pigem õige samm või silmakirjanik jõulupreemia parteidele, vastas Kübar, et pigem viimane, kuna see on siiski kavatsus 0,9 miljonit eurot erakondadele juurde anda ehk sellega eraldi asutused luua. Ta lisas, et erakonnad on ainsad mittetulundusühingud Eestis, kes sellises olukorras ei pea mitte küsima ja taotlema seda raha, vaid saavad seda endale võtta riigieelarvest.
  Justiitsminister Kristen Michal ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et DASA on teistes riikides näidanud, et annab lisaväärtust, jäädvustades demokraatiat ning kirjeldades selle tekkemehhanisme.
  "Justiitsministeeriumi enda analüüs, mis eelnõu juurde käis, ütleb seda, et sellisel kujul sihtasutus toimib ainult Saksamaal ehk ühes riigis. Saksamaa on selles kontekstis Eestist väga erinev, sest ajalooliselt põhjused, riigi suurus ning tähtsus maailma välispoliitikas erineb Eestist," selgitas Kübar.
  Ta rõhutas, et nad kindlasti ei ole vastu ideele tegeleda maailmavaadete levitamisega ja et demokraatia piirduks ainult sellega, mida teevad parteid. "Meie teine ettepanek oli selle eelnõuga seoses mitte kasutada demokraatiat sihtasutuste nimel, vaid sisule vastavamalt. Kas nad on siis parteide sihtasutused või maailmavaate sihtasutused, ideoloogia sihtasutused taolise nimetusega. Demokraatia on märksa enamat, kui need sihtasustused plaanivad teha," märkis Kübar.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Massiimmigratsiooni hirmujutu ees põnnamine hoiab majandust kinni
Ülirange sisserännu kvoodi asendamisele mõistlike kitsendustega ei järgne massiimmigratsiooni ega äärmusrahvuslike mõtete populaarsuse plahvatuslikku tõusu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ülirange sisserännu kvoodi asendamisele mõistlike kitsendustega ei järgne massiimmigratsiooni ega äärmusrahvuslike mõtete populaarsuse plahvatuslikku tõusu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Wolti ja Supercelli investorid toovad Soome börsile uue SPACi
Wolti ja Supercelli investeerinud idukapitalifirma Lifeline Ventures on Helsingis börsile viimas uut firmaostufirmat (SPAC), mille eesmärk on osta osalus tulevases ükssarvikus.
Wolti ja Supercelli investeerinud idukapitalifirma Lifeline Ventures on Helsingis börsile viimas uut firmaostufirmat (SPAC), mille eesmärk on osta osalus tulevases ükssarvikus.
Klotsifirma lööb keset pandeemiat rekordeid
Taani mänguklotside tootja Lego on keset pandeemiast tingitud koduspüsimist tõeliselt õitsele puhkenud, kasvatades kõvasti nii käivet kui ka kasumit.
Taani mänguklotside tootja Lego on keset pandeemiast tingitud koduspüsimist tõeliselt õitsele puhkenud, kasvatades kõvasti nii käivet kui ka kasumit.
Pärnu valimisvõitluses kõmisevad raskerelvad
Enamiku Pärnus võimu juurde pürgivate poliitiliste jõudude esinumbrid on kohapeal, aga ka üleriigiliselt tuntud riigikogu liikmed, lisaks endised maavanemad ja ametisolev linnapea. Eeldatakse, et järgmise valimistsükli jooksul ja edaspidi saab Pärnust Eesti kontekstis midagi kaugelt suuremat kui suvepealinn.
Enamiku Pärnus võimu juurde pürgivate poliitiliste jõudude esinumbrid on kohapeal, aga ka üleriigiliselt tuntud riigikogu liikmed, lisaks endised maavanemad ja ametisolev linnapea. Eeldatakse, et järgmise valimistsükli jooksul ja edaspidi saab Pärnust Eesti kontekstis midagi kaugelt suuremat kui suvepealinn.