Ave Lepik • 4. veebruar 2013 kell 6:02

"VEB Fond oli pettus või asjatundmatus"

VEB Fondi loomine oli kas pettus või absoluutne asjatundmatus, leiab akadeemik Endel Lippmaa.

Reaalselt taastas Eesti iseseisvuse 6. septembril 1991 Venemaaga sõlmitud lepinguga, mis on sarnane Tartu rahulepinguga, ja selles lepingus ei ole mingeid tasaarveldusi kirjas, rääkis Lippmaa intervjuus Eesti Ekspressile. "VEB Fond loodi aga mitu aastat hiljem ja selle tegemine oli kas pettus või absoluutne asjatundmatus," ütles ta.

"Eesti ei olnud ega ole mingit alust nõuda Venemaalt mingisugustele firmadele kuulnud mingisugust raha, mis jäi Venemaale enne iseseisvuse taastamist. Kus on siis sarnased fondid Lätil, Leedul võüi Poolal? Venelased said ka aru, et sellisel asjal ei ole mõtet ega teinud EST Fondi," selgitas Lippmaa.

Hetkel kuum