Rivo Sarapik • 1. veebruar 2013 kell 7:30

Hansson: VEB fondiga seonduv ohustas Eesti krooni

Eesti Panga president Ardo Hansson tunnistas, et VEB fondiga seotud pankade kriis seadis ohtu ka Eesti krooni.

 "Keegi ei suuda seda lõplikult ja teaduslikult tõestada, aga ma arvan, et Eesti kroon oli ohus. Me oleks võinud kõik kolm panka põhja lasta ja öelda, et kreeditorid saavad, mida saavad. Kui nii ulatuslikult oleks tehtud, oleks see majandusele väga halvasti mõjunud ja ohustanud krooni," ütles Hansson eile ETV saates "Kahekõne".

"Kui oleks võetud teine variant, väga leebe variant, et päästame kõik välja, siis oleks jälle riigi eelarve võinud lõhki minna ja kroon oleks sattunud ohtu," rääkis Hansson.

Eesti Pangas koostati 1995. aastal valeandmetega dokument, mis andis Vene firmale TSL 32 miljoni dollari ulatuses nõudeid Vnešekonombanki (VEB) suhtes. Dokumendile kirjutas alla toonane panga asepresident Vahur Kraft.

VEB fondi lõid 1993. aastal Eesti Pank ja valitsus eesmärgiga koondada fondi Põhja-Eesti Aktsiapanga ja Balti Ühispanga nõuded endises NSV Liidu Välismajanduspangas (Vnešekonombanki) külmutatud kontode kohta. 

 

 

 

Hetkel kuum