• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ministri eramu Autorollo skandaalis

  Tänasel Autorollo kohtuistungil selgus, et keskkonnaminister Keit-Pentus Rosimannusele kuuluva maja Viimsis aitas valmis ehitada ministri isa Väino Pentus, kes kasutas selleks Autorollole laekunud raha.

  Niimoodi väitsid kohtus hageja esindajad, viidates Väino Pentuse ja Tiit Pohla ütlustele, mida viimased andsid kinnisel istungil. Autorollo on pankrotistunud veofirma, mis kuulus Väino Pentusele ja mille tegevuse tõttu menetletakse kohtus ministri perekonna ja advokaat Siim Roode vastu esitatud ulatuslikku hagi.
  Täna märkisid hageja advokaadid kohtus, et Autorollo endised omanikud Väino Pentus ja Tiit Pohl tunnistasid mõlemad varasemal kinnisel kohtuistungil, et Keit Pentus-Rosimannuse maja ehitati Autorollole Soome kliendilt Rahtirollolt teenuste eest laekunud raha eest, kuid seda raha ei võetud Autorollo raamatupidamises kunagi arvele. Majaehitus toimus siis, kui Autorollo polnud veel raskustes ja kuulus Pentusele ning Pohlale. Pentuse osalus Autorollos oli mitteametlik, ametlikult kuulus kogu ettevõte Pohlale. Pohl ise on öelnud, et faktiliselt olid nad Pentusega koos omanikud, juriidiliselt tema üksi.
  Ministri majaehitus hagisse otseselt ei puutu. Küll aga oli Äripäeva andmetel just majaehitus põhjus, miks Väino Pentus läks tülli Autorollo kunagise kaasomaniku Tiit Pohlaga, kellelt Pentus Autorollo seejärel välja ostis.
  Tütre aitamine sai saatuslikuks?
  Tekib küsimus, kas tütrele maja ehitamine saigi Väino Pentuse veoärile saatuslikuks ja viis ka praeguse kohtusaagani? Nimelt tekkis Pentuse majaehitusest tüli Autorollo osanike vahel, mis päädis Väino Pentuse poolt Autorollo väljaostmisega Pohlalt. Rosimannuste esindajad kohtus on rõhunud sellele, et Väino Pentus maksis osaluse eest Pohlale liiga kõrget hinda.
  Äripäevale teadaolevalt vihastas Pohla välja just see, et kaasomanik Pentus ettevõtte raha isiklikuks tarbeks kasutas, nii et raha ei jõudnud ametlikult ettevõttesse. Keit Pentus-Rosimannus omandas Viimsi maja 2005. aasta suvel ja kinnisvarale seati siis ka siiani kehtiv hüpoteek 2,47 miljonit krooni ehk ligi 158 000 eurot SEB panga kasuks. Maja omandas minister Äripäeva andmetel nii-öelda karbina ehk mitte lõpuni ehitatult.
  Kohtuvaidlus lõpusirgel
  Täna toimub Harju maakohtus Autorollo tsiviilhagi asjas esimese astme viimane istung enne kohtuotsust. Kohtunik on Anu Uritam ja kohtuotsus tehakse avalikuks 27. juunil.
  Keit Pentus-Rosimannuse advokaat Toomas Vaher rääkis tänasel istungi, et ministril pole hageja nõuetega mitte mingisugust pistmist. Vaheri sõnul on tõendite hulgas ainult neli e-kirja, mille on Pentus-Rosimannus Autorolloga seoses saatnud, ning hageja on neid täiesti meelevaldselt tõlgendanud. Pole mitte ühtegi tõendit, et Keit Pentus-Rosimannus oleks kuidagi seotud hageja nõuetega, sõnas Vaher.
  Hageja advokaat Olavi-Jüri Luik ütles aga kohtus, et ministrit seob asjaga üheksa e-kirja, mitte neli. Ta tõi välja, et Pentus-Rosimannus kasutas suhtluses meie-vormi ja pidi "meie" all silmas pidama ennast ja Rain Rosimannust, kuna Väino Pentusele olevat ta viidanud teisiti. Rain Rosimannus ja Keit Pentus-Rosimannus olid Luige sõnul Autorollo juhtimise hierarhias Siim Roodest kõrgemal ja nemad andsid korraldusi Siim Roodele. Roode on advokaat, kelle Rosimannused Autorollot päästma kutsusid. Väino Pentus on kohtus öelnud, et tema täitis Roode korraldusi, samas on Roode kohtus väitnud täpselt vastupidist - et tema täitis Väino Pentuse korraldusi.
  Väino Pentus on Äripäevale öelnud, et Roode kutsus Autorollot päästma hoopis tema, mitte Rain Rosimannus ega Keit Pentus-Rosimannus. Vaata ka aprillikuist Äripäeva videot, kus Väino Pentus Autorollo saagat kommenteerib, Rain Rosimannus aga ärritub.
  Rain Rosimannuse advokaat Arne Ots ütles, et Autorollo hagil pole "saba, sarvi ega mingisugust loogikat". Millisest vara kantimisest, rääkimata perekonnapoolsest (Rosimannuste perekonna - toim) vara kantimisest saab üldse juttu olla, kui Autorollo oli juba 2008. aastal püsivalt maksejõuetu, aga kantimine toimus väidetavalt 2010. aastal, küsis Ots oma kohtukõnes. "Püsti on pandud lihtsalt üks kiusukaasus, kuhu on kaasatud avaliku elu tegelasi," teatas Ots.
  Siim Roode osalusega MAQS Law Firm Advokaadibüroo ehk ühe kostja esindaja Madis Saar ütles oma kohtukõnes, et tema hinnangul pole hageja suutnud põhjendada kostjate seoseid nõuetega. Hageja olevat jõuline sõnavõtja ainult siis, kui ta saab segamatult oma väiteid esitada, kuid konkreetsetele küsimustele vastates avanevat võrdlemisi kurb "pilt".
  TAUST
  2011. aasta kevadel kuulutati välja transpordiettevõtte Autorollo pankrot. 2012. aasta lõpus esitas pankrotitoimkonna kontrolli alla liikunud Autorollo ligi 580 000eurose tsiviilhagi keskkonnaministri Keit Pentus-Rosimannuse, Rain Rosimannuse ja advokaat Siim Roode ning Roode osalusega ettevõtete Roode & Partnerid ning MAQS Law Firm Advokaadibüroo vastu. Hageja näeb Rosimannustel ja Roodel süüd Autorollo võlausaldajate kahjustamises ja ettevõttest vara väljaviimises. Kohus vabastas hagist eraisiku pankroti läbimise tõttu ministri isa Väino Pentuse, kellele Autorollo varem kuulus. Kohtuprotsess Autorollo asjas algas mullu juunis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Tuntud ärimehe vana vimm päädis Eesti kohtute aastaid kestva kurnamisega
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.