18. juuli 2015 kell 21:01

Ettevõtja, avasta endale Aafrika!

Eesti aukonsul Keenias Kadri Humal-Ayal.  Foto: Erakogu

Euroopast tulev inimene leiab alati võimaluse midagi uut ja huvitavat pakkuda Aafrika turule, leiab Eesti aukonsul Keenias Kadri Humal-Ayal.

Aafrika on eestlastele olnud kaua huvipakkuv, aga ka hirmutav manner. Nii lapsepõlvelugudel põhinedes, reisisaateid vaadates kui ka ärivõimalustele mõeldes. Must Manner on uudistes tihti haiguste, sõdade, nälja, tapmiste ja põgenikega. Paraku ei pea kõik, mida eestlane Aafrika kohta oma meelest teab, paika.

Aafrika on väga kontrastne manner. Aafrikal on maailma kõige maavaraderikkamad maapõued – kuld, teemandid, nafta, maagaas, rauamaagid, vask, uraan, plaatina ja palju muud. Samas kui läänemaailm kannatab majandusraskustest ja vananevast elanikkonnast tulenevate probleemidega, Aafrika kasvab.

Ostujõud suureneb

Maailmapanga numbrid näitavad, et Aafrika turg suureneb ja kogub järjest ostujõudu. Aastakümneid pole Aafrikas olnud võimalik rääkida keskklassist. Viimase viie aastaga on selgelt hakanud tekkima ühiskonnas kontingent, kes ostab lisaks autole ka heas korras maja või korteri, reisib vabal ajal Dubaisse ostlema ja paneb raha kõrvale pensionipäevadeks.

Tahan kindlasti julgustada inimesi Aafrika suunas vaatama. Paljud Aafika riigid, kaasa arvatud Ida-Aafrika, on positiivselt meelestatud ja suhtub usaldavalt Euroopa inimeste ja ideede puhul. Eriti praegu, kui kõik IT-vallas pakutav läheb Aafrika mandril kui soe sai. Kasvav rahvastik (2,8% aastas) vajab paremaid põllumajandussüsteeme, rohkem koole, ülikoole ning raviasutusi, mis on Aafrikas sageli erakätes. Kasvav keskklass soovib samu luksusi, tehnoloogiat ja elustiili, mis neile maailmas reisides on meeldima hakanud.

Teadmatus saab komistuskiviks

Euroopa suurriikidele ja USA-le on Aafrika rikkused ja võimalused olnud teada juba kümneid aastaid. Eesti äriinimestele on Aafrika kindlasti uus tandem. Võimalik, et Aafrika on liiga suur, et eestlane saaks selle selgelt fookusesse, mõistaks ta suurust ja iga riigi omapära. Sageli saab komistuskiviks, et ei tunta kohalikke olusid ega uurita tulevase äriparneri tausta.

Soovitan võtta ühendust mõne usaldusväärse kohaliku organisatsiooniga ja võimalusel käia ise ära enne, kui midagi suremat ette võtta. Tänu Eesti välisministeeriumile on praegu Aafrikas suisa kaheksa usaldusväärset punkti – aukonsulid Angolas, Ghanas, Keenias, Lõuna-Afrika Vabariigis, Malis, Marokos ja Tuneesias ning konsulaat Egiptuses. Kui juba plaan valminud, siis soovitan üle küsida nende arvamuse. Samuti on suur võimalus saada kaasa vajalikud näpunäited õnnestumiseks, kui asuda Aafrika poole Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja kaudu.

Autor: Kadri Humal-Ayal

Hetkel kuum