Juhan Teder • 14. juuni 2016 kell 5:00
Arvamused
Ainult tellijale

Kõrvale heidetud FIE

Ettevõtlusõppejõu Juhan Tederi arvates tuleks sotsiaalmaksu lae kehtestamisel üle vaadata ka FIEde maksustamine.  Foto: Raul Mee

Kui riigikogu plaanib tulevikus hakata uuesti käsitlema sotsiaalmaksu lage, siis tuleks paralleelselt üle vaadata tingimused füüsilisest isikust ettevõtjatele, kirjutab TTÜ ettevõtlusõppejõud Juhan Teder.

Riigikogus kukkus läbi sotsiaalmaksu lae kehtestama pidanud seaduseelnõu, kuid ühtlasi avaldati lootust, et selle küsimuse juurde tullakse lähitulevikus tagasi. Millegipärast unustatakse, et sotsiaalmaksu lagi on Eestis juba ammu kehtestatud.

Erilise tagakiusamise alla on võetud füüsilisest isikust ettevõtjad, kellele ei taheta võimaldada kasumi teenimist – kogu nende ettevõtlustulude ja kulude vahe maksustatakse nagu palgatööst saadud tulu, nii tulu- kui ka sotsiaalmaksuga. Tõsi, sotsiaalmaksule on siiski ülemine piir seatud – seda ei tule maksta rohkem kui 15kordselt miinimumpalga aastasummalt. See ongi sotsiaalmaksu lagi.

Kas me vajame mitut sotsiaalmaksu lage ja kas need peaks olema omavahel mingis seoses? Võib leida põhjendusi sellele, miks FIE sotsiaalmaksu lagi peaks olema madalamal kui palgatöötajal – osaliselt on see tulu saadud mitte ainult palgatööga analoogilise tegevuse, vaid ka erinevatesse varadesse (maa, hooned, transpordivahendid jne) investeerimise arvel.

Äärmisel juhul peaks piir olema võrdne. Mingit õigustust ei oska aga näha ettepanekule kehtestada palgatöötajatele madalam sotsiaalmaksu lagi kui ettevõtjatele. Paraku just sellist seadusemuudatust riigikogu arutaski – palgatöötajatele taheti kehtestada ligi poole madalam sotsiaalmaksu ülempiir. Sel juhul võib näiteks tekkida olukord, kus FIE-l oleks kasulik oma abikaasa tööle vormistada ja maksta talle võimalikult kõrget palka – sotsiaalmaksu lagi jõuaks varem kätte ja rohkem raha jääks perekonda. Absurd.

Ma ei taha väita, et väljapakutud piir oleks tingimata vale, aga selle kehtestamisel tuleks ka FIEde maksustamine üle vaadata. Kui sotsiaalmaksu lage oluliselt vähendada, siis ei peaks ka paljud ettevõtjad, kellele muidu sobiks lihtne ja selge FIE vorm, rajama OÜsid ainult sellepärast, et vältida suuremat sotsiaalmaksu koormat.

Hetkel kuum