• Jaga lugu:

  Ameerikas võib puhkeda kodusõda

  Jaan KaplinskiFoto: Raivo Tasso, Maaleht

  Donald Trumpi jõudmine Valgesse Majja oleks ilmselt ohutum kui tema sinnapääsu tõkestamine, leiab kirjanik Jaan Kaplinski.

  Usun, et aasta kõige olulisem sündmus oli see, et USA presidendiks valiti, või ülima tõenäosusega valitakse valimiskogus Donald Trump.
  Oletatavasti astub Trump ka jaanuaris Valgesse Majja, kuigi olukord on veel segane, lausa piinlikult segane. Trumpi vastased püüavad valimistulemusi kahtluse alla seada, õhk on süüdistustest ja kahtlustustest paks. Piinlik on siin see, et maailma kõige võimsamal maal leiavad nüüd mõnedki mõjukad inimesed ja instantsid, et presidenti ei pannud pukki Ameerika rahvas, vaid hoopis Kremli käsi. Usutavasti võib Putin sellise reklaamiga rahul olla.
  Vaevalt praegused süüdistused ja Vene jälgede ajamine Trumpi tee Valgesse Majja kinni panevad. Kuid kui peaks tekkima tõsine võimalus, et nii läheb, on Ameerika stabiilsus tõsiselt ohus. Trumpi pooldajad, keda liigses intellektuaalsuses vaevalt süüdistada saab, ei võta ilmselt tema vastu esitatud süüdistusi mingil juhul tõsiselt ja asuvad teda kaitsma. Ning kardetavasti ka relvadega, kui muidu ei saa.
  Niisiis ei pea ma võimatuks, et praegune asjade käik USAs võib viia lausa kodusõjani, vähemasti tõsise konfliktini, mis igal juhul muudab olukorda riigis ja muidugi terves maailmas. Usun, et Trumpi jõudmine Valgesse Majja oleks ilmselt ohutum kui tema sinnapääsu tõkestamine. Eemalt on Ameerikas mängitavat draamat muidugi huvitav vaadata, kuid paraku ei jäta see mõjutamata-puudutamata meid kõiki.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.