Jaan Kaplinski • 16. detsember 2016 kell 4:15

Ameerikas võib puhkeda kodusõda

Jaan Kaplinski  Foto: Raivo Tasso, Maaleht

Donald Trumpi jõudmine Valgesse Majja oleks ilmselt ohutum kui tema sinnapääsu tõkestamine, leiab kirjanik Jaan Kaplinski.

Usun, et aasta kõige olulisem sündmus oli see, et USA presidendiks valiti, või ülima tõenäosusega valitakse valimiskogus Donald Trump.

Oletatavasti astub Trump ka jaanuaris Valgesse Majja, kuigi olukord on veel segane, lausa piinlikult segane. Trumpi vastased püüavad valimistulemusi kahtluse alla seada, õhk on süüdistustest ja kahtlustustest paks. Piinlik on siin see, et maailma kõige võimsamal maal leiavad nüüd mõnedki mõjukad inimesed ja instantsid, et presidenti ei pannud pukki Ameerika rahvas, vaid hoopis Kremli käsi. Usutavasti võib Putin sellise reklaamiga rahul olla.

Vaevalt praegused süüdistused ja Vene jälgede ajamine Trumpi tee Valgesse Majja kinni panevad. Kuid kui peaks tekkima tõsine võimalus, et nii läheb, on Ameerika stabiilsus tõsiselt ohus. Trumpi pooldajad, keda liigses intellektuaalsuses vaevalt süüdistada saab, ei võta ilmselt tema vastu esitatud süüdistusi mingil juhul tõsiselt ja asuvad teda kaitsma. Ning kardetavasti ka relvadega, kui muidu ei saa.

Niisiis ei pea ma võimatuks, et praegune asjade käik USAs võib viia lausa kodusõjani, vähemasti tõsise konfliktini, mis igal juhul muudab olukorda riigis ja muidugi terves maailmas. Usun, et Trumpi jõudmine Valgesse Majja oleks ilmselt ohutum kui tema sinnapääsu tõkestamine. Eemalt on Ameerikas mängitavat draamat muidugi huvitav vaadata, kuid paraku ei jäta see mõjutamata-puudutamata meid kõiki.

Hetkel kuum